שתף קטע נבחר

כל אחד יכול: סינייה בקלי קלות

אל תיבהלו מהשם המפוצץ שלה - הסינייה היא בסך הכל מאפה בשר טחון עם מעטה טחינה וצנוברים מעל. רותי קינן מגישה מתכון ביתי וקל לסינייה שגם מאותגרי הבישול יצליחו להכין בבית

  

הסינייה, אחת מאושיות המטבח של האזור בו אנו חיים, היא בעצם מאפה בשר טחון, המסתתר מתחת למעטה של טחינה. אל החגיגה מצטרפים גם עגבניות וצנוברים קלויים, וביחד הם יוצרים מאכל בשרי, בטעם מקומי מובהק, שקשה לעמוד בפניו.

 

מאחר שמדובר בבשר טחון, ברור שילדים הם קהל יעד אידיאלי (אם הם מתחת לגיל חמש, השמיטו מהמתכון את הצנוברים). אבל בניגוד לכדורי בשר וקציצות, שדורשים זמן ומאמץ בעיצוב ובטיגון, ההכנה שלה מהירה, פשוטה ואינה דורשת כמעט השגחה. למעשה מדובר בקציצה אחת גדולה, משוטחת על תבנית רחבה או מגש עגול (הכלי המקורי הוא הסינייה, זה שהעניק למאכל את שמו) ואפויה בתנור.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

בגלל שאין צורך להתעסק אתה יותר מדי, הסינייה היא מנה עיקרית נהדרת לקיץ. במקור היא עשויה מבשר כבש או בקר - אני מעדיפה תערובת של שניהם או בשר עגל טחון, שקל יותר להשיג. ניסיתי גם תערובת של הודו אדום ובקר - יצא מעולה.

 

עיקר העניין בסינייה, כמו בחברותיה למשפחת הקציצות, הוא התיבול. אני משתמשת בבהרט, אבל אל תהססו להחליף אותו בתערובת התבלינים החביבה עליכם. אפשר להוסיף או לגרוע מהבצל והשום, ולהוסיף עשבי תיבול לפי הטעם. גם העגבניות אינן חובה: אפשר להניחן על התבשיל, אבל מי שלא אוהב - יכול לוותר או לרסק אותן ולשלב בתערובת הבשר.

 

 

החלק המקורי של התבשיל החביב הזה הוא הטחינה, שנשלחת לחימום בתנור לכמה דקות לפני ההגשה. בשלב הזה רצוי להשגיח לא לאפות יותר מדי, כדי שלא תתייבש. אפשר להשתמש בטחינה מוכנה (אם היא סמיכה – מדללים במעט מים) או להכין לבד כשהבשר נשלח לתנור. ואחרון חביב – אם במקרה נותרו לכם שאריות – לא תאמינו כמה התבשיל טעים גם למחרת, קר, כשהוא כלוא בפיתה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
  

סינייה – מאפה בשר טחון עם טחינה

המהדרין אופים את הסינייה בכלי מתכת שטוח, אבל גם תבנית חרס נאה, שאפשר להגיש אותה לשולחן, עושה את העבודה.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

המרכיבים (ל-4 מנות):

1/2 ק"ג בשר בקר טחון

1 בצל קצוץ דק + 2 שיני שום כתושות

מלח, פלפל

1/2 כפית בהרט

1 עגבניה בשרנית גדולה, פרוסה לפרוסות דקות

1 כוס טחינה מוכנה או 1/2 כוס טחינה גולמית ומיץ מ-1/2 לימון

שמן זית לשימון התבנית

2 כפות צנוברים קלויים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים בנדיבות בשמן זית תבנית עגולה שטוחה (בקוטר כ-20 ס"מ).
  2. מערבבים את הבשר (רצוי בידיים) עם הבצל, שן שום, הבהרט, מלח ופלפל, לתערובת אחידה.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  3.  משטחים את התערובת בתבנית ומהדקים היטב. מכניסים לתנור ואופים כ-20 דקות.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    אם לא משתמשים בטחינה מוכנה, מערבבים את הטחינה הגולמית עם כ-1/2 כוס מים, מיץ הלימון, שן שום נוספת, מלח ופלפל.
  4. מוציאים את הסינייה מהתנור, שופכים את הנוזלים שהצטברו בתבנית ומניחים את פרוסות העגבניה על פני הבשר. מחזירים לתנור ואופים 10 דקות.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  5. מוציאים מהתנור, יוצקים את רוטב הטחינה ומחזירים לתנור ל-10 דקות נוספות. מפזרים את הצנוברים ומגישים מיד.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

אפשר להוסיף גם:

לתערובת הבשר ולפיזור על פני התבשיל - 3 כפות פטרוזיליה קצוצה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
לא רק במסעדות ערביות. סינייה
צילום: ירון ברנר
מומלצים