שתף קטע נבחר

האו"ם: בתוך 3 שנים תהיה עזה "בלתי ראויה למחיה"

מאגרי מים מרוקנים, אי-אספקת חשמל, תשתיות רפואיות שקורסות וחומרי בנייה שלא מופנים לטובת הציבור. דו"ח מיוחד של האו"ם הסוקר עשור של שליטת חמאס ברצועה מצביע על מגמת הידרדרות חמורה, שתותיר את עזה בשנת 2020 במשבר כמעט בלתי הפיך

רחובות עזה, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רחובות עזה, היום(צילום: רויטרס)

המשבר ההומניטרי ברצועת עזה רק הולך ומחריף, ולפי דו"ח חדש של האו"ם שפורסם היום (ג'), הסוקר עשור של שליטת חמאס ברצועה - בתוך שלוש שנים תהפוך עזה ל"בלתי ראויה למחיה". בין היתר בוחן הדו"ח את מצב התשתיות והכלכלה בעזה, לרבות הגישה למים זורמים, מערכת רפואית תקינה, וכמובן, על רקע ההתפתחויות האחרונות - מצב האנרגיה והחשמל. "המגמה ברורה", ציינו מחברי הדו"ח, "ללא התערבות מידית של ישראל, של הרשות, של חמאס ושל הקהילה הבינלאומית - המצב יהיה נואש".

 

לקריאת הדו"ח המלא - לחצו כאן

 

בדו"ח המיוחד של האו"ם על עשר שנות שלטון חמאס ברצועה נבחנו, לפי לשון המסמך, המצב הסוציו-אקונומי בעזה, המצור הישראלי על האזור וכן ההיפרדות האדמיניסטרטיבית של עזה מהגדה המערבית. הדו"ח הוא בעצם המשכו של דו"ח קודם, שגובש לפני חמש שנים, שחזה אז כי עזה תהפוך עד שנת 2020 למקום "בלתי אפשרי למחיה" כל עוד המגמות שנסקרו לא ישתנו.

 

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שעתיים של חשמל ביום בלבד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שעתיים של חשמל ביום בלבד(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הדו"ח החדש מדגיש כי מרבית התחזיות לגבי 2020 עדיין עומדות בעינן ואף החמירו בקצב מהיר מזה שציפו לו ב-2012. בין היתר ירד התמ"ג לנפש בעזה, מערכת הבריאות ברצועה הידרדרה עוד יותר, והביקוש למרפאות, רופאים ומיטות בבתי חולים לא קיבל מענה. עד סוף השנה הנוכחית יהפכו מאגרי המים של הרצועה בלתי שמישים, ומקור המים היחידי של עזה יתרוקן באופן בלתי הפיך עד 2020.

 

בתחום החינוך אומנם צוין בדו"ח האו"ם כי "עזה הצליחה לשמר סטנדרטים גבוהים של השכלה", אך בכל זאת יום הלימודים הממוצע עומד על ארבע שעות בלבד. כמו כן צוין כי חומרי בנייה הנחוצים לשיקום הרצועה לאחר ההרס הרב של מבצע "צוק איתן" ב-2014 אכן הועברו לעזה, אך החומרים משמשים למטרה זו בלבד - ואינם מנוצלים גם לפיתוח הכלכלה, התשתיות או השירותים הבסיסיים.

סיוע הומניטרי לרצועה. יש, אבל לא מספיק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סיוע הומניטרי לרצועה. יש, אבל לא מספיק(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בנושא החשמל – "ההידרדרות הגלויה ביותר בתקופה האחרונה" – מציינים חוקרי האו"ם כי מדובר בהחמרה חריפה של תנאי החיים של אזרחי הרצועה, אך זו רק מצטרפת לשורה ארוכה של כשלים.

 

"עזה ממשיכה במסלול האי-התפתחות שלה, ובמקרים רבים במהירות רבה יותר מהתחזיות המקוריות מלפני חמש שנים", נמסר ממחברי הדו"ח, שהם תשעה גורמים מהקהילה הדיפלומטית הבינלאומית, נציגים מאוסטרליה, קנדה, האיחוד האירופי, גרמניה, טורקיה ובריטניה. "סיוע הומניטרי מתמשך אומנם עוזר להאט את ההידרדרות, אבל המגמה ברורה".

 

את הדו"ח סיכמו בקריאה לישראל, לרשות הפלסטינית, לחמאס ולקהילה הבינלאומית לפעול מיד בנושא ולחתור להשקעות ארוכות טווח בתשתיות, פיתוח מגזרי הכלכלה השונים, שיפור חופש התנועה הן של האזרחים הן של מוצרי צריכה, וכן כיבוד זכויות אדם והחוק ההומניטרי הבינלאומי.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

 

"האלטרנטיבה היא שעזה תיעשה יותר מבודדת ונואשת", סיכם רוברט פייפר, מתאם האו"ם לסיוע הומניטרי ופעילויות פיתוח. "האיום של הסלמה מחודשת והרסנית יותר רק הולך ומחמיר, והסיכויים לפיוס פנים-פלסטיני מידלדלים – ואיתם גם הסיכויים לשלום בין ישראל לפלסטינים".

 

"חמאס ממשיכים לנצל את הסיוע הישראלי לאזרחים"

על רקע המשבר ההומניטרי החמור ברצועה התכנסו הבוקר 68 נציגים מהקהילה הבינלאומית במנהלת התיאום והקישור לעזה במפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) למפגש לשיפור וייעול ממשקי העבודה, במסגרת פעילותם בעזה.

ראש תחום חירום ב-UNOCHA, טאגא זינלדין, עם ראש מדור ארגונים בינ"ל במת"ק עזה, רס"ן אמיתי כהן ()
ראש תחום חירום ב-UNOCHA, טאגא זינלדין, עם ראש מדור ארגונים בינ"ל במת"ק עזה, רס"ן אמיתי כהן

נציגי הקהילה הבינלאומית בכנס ()
נציגי הקהילה הבינלאומית בכנס
 

בכנס, בראשותו של רמת"ק (ראש מנהל תיאום וקישור) עזה, אל"מ פארס עטילה, השתתפו דיפלומטים, שגרירים ונציגי ארגונים בינלאומיים שפועלים בישראל ובעזה. בין היתר נכחו בכנס ראש אונר"א בעזה, בו שאק, ראש הצלב האדום ברצועת עזה, ג'יסלאן דופרן, נציגת USAID, מוניקה סמית', שגרירת צרפת בישראל, הלן לה גל, ועוד רבים נוספים. בכנס השתתף גם מפקד פיקוד דרום, אלוף אייל זמיר, שסקר לפני הבכירים את האתגרים הביטחוניים שעימם מתמודדת ישראל בגבול הדרום.

 

"חמאס ממשיכה בניסיונות לניצול כל אחד מערוצי הסיוע שישראל מקדמת לתושבי עזה", מסר אל"מ עטילה. "אם חמאס יימצא במגרש הלחימה, לכם, הארגונים הבינלאומיים, ולנו, במת"ק עזה, יש צורך בשיתוף פעולה לסיוע אזרחי לתושבי עזה. אנו מבינים את משקל פעילותכם בתוך עזה למתן מענה לתושבים, ולכן חיזוק ממשקי העבודה ושיתוף הפעולה הוא הכרחי ומשמעותי מאוד עבורנו".

 

בנוסף לזה ציין מפקד פיקוד דרום אלוף זמיר שהוא רואה חשיבות רבה בשיתוף הפעולה עם נציגי הארגונים שנכחו במהלך היום. האלוף הבהיר כי "פניה של ישראל אינם למערכה, ונרצה לשמר את היציבות והרגיעה, אך יחד עם זאת אנו מוכנים ודרוכים לכל מצב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עזה בעלטה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים