שתף קטע נבחר

צפו: כך מנטרלים מחבלים עם סכין ללא ירי

חלונות ממוגני ירי ומכשיר שיקוף שמזהה היכן מחזיק אדם נשק קר על גופו - וכל זה ללא מגע של החייל הבודק. השיטה הזו הובילה בחודשים האחרונים לתפיסת 25 פלסטינים שנשאו סכינים על גופם. גם הכפלת מצלמות אבטחה ובניית חומה נגד שב"חים הפכו את חברון משיאנית טרור לאי של שקט: "עוברים משמירה על מרקם חיים לאיכות חיים"

 

השיטה שנטרלה בחודשים האחרונים מפגעים פוטנציאליים שנשאו סכינים בחברון - ללא ירייה אחת: העיר חברון רשמה בחודשים האחרונים יותר ניסיונות אפשריים של פיגועי דקירה מאשר בשיא התקופה האלימה של גל הטרור אשתקד, אך בכל אחד מהמקרים הצליחו כוחות צה"ל או מג"ב לנטרל את הפלסטיני החמוש בסכין ללא פגיעה בכוח או בפלסטיני עצמו.

 

מח"ט חברון אלוף-משנה איציק כהן, ששוחח עם ynet, אמר כי הכוחות תפסו לא פחות מ-25 פלסטינים חשודים שנשאו סכינים על גופם במחסומים סביב היישוב היהודי בחברון בחודשים אפריל עד יוני, במגמה שהלכה וגדלה - והגיעה לשיאה בתקופת הרמדאן.



אלא שבאף אחד מהמקרים לא היו נפגעים בצד הישראלי ואף לוחם לא נאלץ לירות בנשקו לעבר הסכינאי. הסיבה: בחטיבה המרחבית יהודה, החולשת על גזרת חברון, שינו דרמטית את המחסומים שמפרידים בין היישוב היהודי לשכונות הפלסטיניות, ולפיכך כמעט כל פלסטיני שרוצה לצעוד ביישוב היהודי נבדק בחדר מיוחד מבטון מזוין, שבו חלונות ממוגני ירי והדף ומכשיר שיקוף שמזהה לא רק חפץ מתכתי או חד על גוף הנבדק, אלא גם את מיקומו המדויק בגוף שלו. כל זאת ללא מגע עם החייל הבודק, שעומד בתא סמוך וסוקר את הפלסטיני מבעד לחלונות העבים.

 

פלסטיני שזוהה עם חפץ חד או סכין ננעל מיד, בלחיצת כפתור, בחדר המבודד ומועבר לחקירה בתום בדיקה שאינה מערבת נשק חם ואינה כרוכה בפגיעה בו או בחיילים. כך פועלים כבר בימים אלה הלוחמים במחסומי "שוטר" ו-"160" וכן בעמדת הצד הפלסטיני המשודרגת של מערת המכפלה, וכך יהיה בעתיד גם בשתי עמדות בידוק חדשות שנבנות בימים אלה במעלה תל רומיידה. אלה יחליפו את חסם ז'ילבר, שידע אין-ספור תקריות, פיגועים והרוגים בשל החיכוך הקבוע והיומי בין החיילים לפלסטינים הנבדקים.  

החיילים מצלמים את הסכין כדי לאסוף ראיות ()
החיילים מצלמים את הסכין כדי לאסוף ראיות

בעמדות החדשות מותקן מחשב עבור הלוחם למעבר ולזיהוי מהיר יותר של פלסטינים בעלי אישורים, כגון סוחרים, אח"מים ומורים. בכך יגדלו מעברי הבידוק לפלסטינים ביישוב היהודי לעומת היום. כמו כן נבנה בימים אלה מעבר חדש בתחילת ציר ציון, בקרבת הכניסה ליישוב היהודי מקריית ארבע, בחלק שבו אזרחים יהודים היו חשופים עד כה לפלסטינים שלא נבדקו כלל והגיעו מצפון חברון, אזור שבו שולטות חמולות מחבלים מפורסמות, דוגמת ג'עברי וקוואסמה.

 

המדיניות הישראלית בכל המעברים ממשיכה לאפשר תנועה פלסטינית רגלית בלבד ביישוב היהודי בחברון ותנועה רכובה רק במקרים מיוחדים או הומניטריים. ברמה הביטחונית אין בחטיבת חברון התנגדות גם לתנועה פלסטינית רכובה בקטעי היישוב היהודי, אך בשל הרגישות מדובר בהחלטה של דרג מדיני בלבד.

 

"טרמינולוגיית החסמים מייצרת 'אנטי' מובהק אצל הפלסטיני, ולכן עברנו למעברי טרמינל", אמר ל-ynet מח"ט חברון. "גיבשנו תפיסת פעולה חדשה שגם מרחיקה את הלוחמים מכבישי היישוב היהודי למרחב האבטחה הסמוך בתפר עם השכונות הפלסטיניות, ומי שנשארים בנקודות החיכוך הם שוטרי מג"ב. לכן הוספנו לכוחות הקבועים בעיר עוד פלוגת מג"ב. אנחנו לא רוצים שלוחמי צה"ל יפטרלו בכביש היישוב היהודי עם כדור בקנה בין ילדים פלסטינים לילדים יהודים".

 

הרחבת החומה, סלילת כבישים ומוצבים חדשים

נוסף לכך, זה כחודש שלוחמי צה"ל לא מלווים יותר את סיורי ארגון "שוברים שתיקה" המתקיימים מדי שבוע בעיר, והמשימה עברה למג"ב, שנחשב למטפל טוב יותר בפרובוקציות, מה שהפחית משמעותית את החיכוכים בסיורי הארגון.

 

באוגדת איו"ש פעלו ביתר שאת בשנים האחרונות, בעיקר בשיאו של גל הטרור, לשמור על מרקם חיים עבור הפלסטינים, על מנת לצנן את השטח, לצד פעילות התקפית בעומק הערים והכפרים. תפיסה זו, שגם שזכתה לביקורת בחוגי הימין, הוכיחה את עצמה, וגל הטרור דעך משמעותית. כעת הטרמינולוגיה אף "מסלימה".

בניית חדר בידוק חדיש (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
בניית חדר בידוק חדיש(צילום: יואב זיתון)

"אנחנו רוצים לעבור ממרקם חיים לאיכות חיים", אמר אלוף-משנה כהן. "יש לנו חפ"ק של מינהל התיאום והקישור שמסתובב בשטח בין המעברים ופועל לפתור בעיות או לשחרר עיכובים אם הם נוצרים. אין סיבה שלוחמים ישהו במוצב שקיים במבנה אזרחי, אז ביטלנו את המוצב ב'בית השלום' ביישוב היהודי ובנינו בשלוחה שממול, על ציר המתפללים, מוצב מחלקתי צה"לי שממנו יוצאים הלוחמים לפעילות".

 

מתיחת הפנים הגזרתית יוצאת מגבולות עיר האבות. סיור בדרום הר חברון חושף שינויים יוצאי דופן, שתורמים, כך נראה, לשקט היחסי: כבישים מיושנים שנסללו או נסללים מחדש עם כיכרות חדשות שמוקמות (למשל בצומת 200 שבין בית חגי לדרום העיר חברון ובצומת בית חגי מזרח), ומוצבי פילבוקס חדשים שצצים כפטריות אחרי הגשם במקומות שידעו פיגועים כמו הקטע בציר 60 בין עותניאל לאדוריים, שבו נרצח לפני כשנה הרב מיכאל מרק ז"ל.

 

לא רחוק משם, ביישוב עותניאל עצמו, הושקעו 2.5 מיליון שקלים בפריסת אמצעי הגנה על ההתנחלות, בהם מצלמות ו-25 מכ"מים. בכלל, גזרת חברון היא כנראה המקום המתועד ביותר בישראל: בתוך ארבע שנים זינקה כמות מצלמות האבטחה הצה"ליות ביישוב היהודי ובסביבתו בלבד מ-82 ליותר מ-160. יותר מ-50 מוצבים מחלקתיים קטנים כאלה מוקמים ברחבי איו"ש בעת הזו.

 

השינויים, כך נראה, מתחוללים גם בצד הפלסטיני, ולראיה ניכר מגדל מגורים חדש וחריג בנוף, באחד המקומות האלימים באיו"ש – מחנה הפליטים אל-פוואר. בחלק הדרום-מערבי יותר של הגזרה מקימים בימים אלה את שני הקילומטרים האחרונים של חומת ההפרדה, אזור שידע פרצות שב"חים רבות, שחלקן נוצלו למעבר מחבלים ללב העורף הישראלי.

 

בשנה האחרונה נבנו 40 ק"מ מהחומה בין תרקומיא למעבר מיתר. מדובר בחומת ענק שגדר אימתנית מעליה ועוד שכבת תלתליות. הגדר בגבול מצרים, כך נראה, מחווירה לעומת מכשול מפלצתי זה. "גדר אפשר לחתוך ולפרוץ, בשביל חומה אתה צריך באגרים", מח"ט חברוןשציין עוד כי צה"ל חיזק בגזרה את האגרוף ההתקפי ביותר מעצרים, בסריקות אמל"ח ובסגירת בתי מלאכה לייצור נשק מקומי: "עד לפני שנה, רובה קרלו מייצור עצמי עלה כ-1,500 שקלים והיום מחירו עומד על עשרת אלפים שקלים. רובי M-16 או קלצ'ניקוב עלו 6,000 וכיום מחירם נע בין 30-25 אלף שקל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים