שתף קטע נבחר

חשד: במשרדו של מתווך עסקת הצוללות גרסו מסמכים

במשטרה חושדים כי עו"ד רונן שמר, שעבד במשרדו של איש העסקים מיקי גנור, גרס מסמכים שקשורים בפרשה ושיבש מהלכי חקירה, אך הוא מכחיש זאת. הערב הוארך מעצרו. המשטרה אסרה על עו"ד דוד שמרון ליצור קשר עם מקורבו, ראש הממשלה בנימין נתניהו

 

 

צוללת חיל הים, אח"י רהב (צילום: AP) (צילום: AP)
צוללת חיל הים, אח"י רהב(צילום: AP)

 

חקירת פרשת הצוללות נמשכת ומולידה גילויים חדשים: במשטרה חושדים כי במשרדו של מיקי גנור גרסו מסמכים הקשורים לעסקה. איש העסקים גנור היה נציגהּ של יצרנית כלי השיט טיסנקרופ בישראל. יד ימינו של גנור, עו"ד רונן שמר, הוא שעל פי החשד ביצע את הגריסה והוציא מסמכים ממשרדו של גנור. הערב (יום ד') הוארך מעצרו של שמר בבית משפט השלום בראשון לציון בכמה ימים, והחשד נגדו הוגדר: שיבוש מהלכי חקירה.

 

פרשת הצוללות התפוצצה בנובמבר אשתקד, אז פורסם כי עו"ד דוד שמרון ייצג את גנור ובהמשך דווח על מעורבותו של שמרון בנושאים הקשורים לרכישת שלוש צוללות חדשות ולרכש ספינות נוספות ואספקת שירותי תחזוקה.  

מיקי גנור, שבמשרדו גרסו על-פי החשד מסמכים הקשורים לפרשת הצוללות  (צילום: מוטי קמחי, דובר צה"ל) (צילום: מוטי קמחי, דובר צה
מיקי גנור, שבמשרדו גרסו על-פי החשד מסמכים הקשורים לפרשת הצוללות (צילום: מוטי קמחי, דובר צה"ל)
 

במשטרה חקרו את עו"ד שמר גם בנוגע לחברות של גנור בחו"ל. על פי החשד הן קיבלו כספים ולא דווח על כך למס הכנסה. שמר טען כי הוא לא חייב בדיווח וזה לא תפקידו. כמו כן טען כי גנור לא עירב אותו בכל העסקאות שביצע. עו"ד יעל גרוסמן שמייצגת את שמר, מסרה כי הוא "עובד כשכיר אצל גנור ומבצע עבורו עבודה טכנית בלבד. הוא אינו מעורב בעסקיו ואין לו כל אינטרס בהם. המשטרה פועלת להאריך את המעצר כדי לקבל ממנו מידע על פעולות של אחרים, אבל אין לו שום שותפות בהן". מעצרו של שמר הוארך בכמה ימים.

 

מוקדם יותר היום הותר לפרסם כי שמרון מעורב בפרשה. הוא נחקר במשך יותר מתשע שעות בנוגע לפרשה, וחזר למעצר בית. בין הנחקרים גם סגן ראש המל"ל לשעבר, אבריאל בר יוסף, וכן מפקד חיל הים לשעבר, אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, שנשלח אמש למעצר בית. המשטרה אסרה על המעורבים בפרשה ליצור קשר עם המספנה בגרמניה וכן נאסר על עו"ד דוד שמרון ליצור קשר עם מקורבו, ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

שמרון מסר בצאתו מהחקירה: "צריך לכבד את הכללים ולכבד את החקירה והחוקרים. אני לא יכול לומר שום דבר על החקירה, אני לא מתכוון להפר שום כלל, צריך לכבד את כולם ואני מבקש מכם לכבד את זה". 

 

"גנור יגרוף לכיסו 30-10 מיליון אירו"

בתגובתו המקורית לפרשה טען שמרון כי מעולם לא שוחח בעניין הצוללות "עם ראש הממשלה או עם כל גורם שלטוני אחר". עם זאת, מאז נחשף כי שמרון אכן עבד מול גורם ממשלתי, כפי שעלה מאימייל ששלח היועץ המשפטי של מערכת הביטחון, אחז בן ארי, ובו טען כי שמרון שאל על ביטול המכרז הבינלאומי לרכישת ספינות.   
עו"ד שמרון נחקר במשטרה (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
עו"ד שמרון נחקר במשטרה(צילום: יריב כץ)

 

לפיד: "זה כבר לא שחיתות, זו בגידה במולדת"

ערוץ 2 דיווח הערב כי יו"ר יש עתיד יאיר לפיד העיד בתחילת השבוע במשטרה בפרשת הצוללות. לפיד כיהן כשר האוצר וכחבר קבינט בזמן העסקה. הוא אמר כי "זו ללא ספק פרשת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה. אני אגיד לך מה אנחנו יודעים ואפילו לא מוכחש. אנחנו יודעים שכסף של מערכת הביטחון, של חיילים שלנו, של הילדים שלנו, יצא מתחומי מדינת ישראל, נסע לחשבון בנק בגרמניה, עבר לחשבון בנק סודי בגרמניה וחזר למדינת ישראל. נכנס לכיס הפרטי של עורך דינו של ראש ממשלת ישראל שהוא גם החבר הכי טוב שלו וגם האיש שמייצג אותו בפוליטיקה, וכל זה בלי ששר הביטחון יודע, מערכת הביטחון יודעת ומערכת האוצר יודעת".

 

לפיד ציין שכאשר היה שר האוצר הלך ל"משא ומתן קשוח, ואני יודע לנהל משא ומתן קשוח. אבל בכל הזמן הזה, הגרמנים שיושבים מולי, יודעים שמי שמייצג אותם, לא אותי, לא את ישראל, את גרמניה, זה העו"ד של ראש הממשלה ושאם תהיה בעיה יפתרו להם אותה. ואנחנו לא יודעים ומשרד הביטחון לא יודע. איך, באיזו מדינה בעולם כולם נשארים בתפקיד אחר כך?".  

 

הוא הוסיף: "מיום הקמת המדינה, תמיד היה, תפיסת מערכת הביטחון אומרת אנחנו עושים הכל כדי למנוע כניסה של נשק מתקדם לתחומי מדינת ישראל. יום אחד קם שר הביטחון של מדינת ישראל בבוקר ומתגלה שיש אישור לגרמנים, לטיסנקרופ, אותה חברה של גנור, של שמרון, של צ'ייני, למכור צוללות למצרים. זה ישוט לנו ליד הבית. ואז הולך משרד הביטחון, הולכים כולם לגרמנים ואומרים: סליחה,יש לנו הסכם איתכם שאתם לא מוכרים נשק מתקדם למדינות סביבנו. אומרים להם: סליחה אתם, ראש הממשלה אישר לנו את זה. ראש ממשלת ישראל, בלי להגיד למשרד הביטחון, בלי להגיד לשר הביטחון. עכשיו אני אגיד לך משהו - לא ראש הממשלה, אם מישהו קיבל בשביל זה כסף, זה כבר לא שחיתות, זו בגידה במולדת. כי זה מסכן את ביטחון ישראל. זאת קומבינת הצוללות. קומבינת הצוללות היא קומבינת שחיתות וביטחון, וביטחון זה קודש הקודשים".

 

בפברואר האחרון הודיעה פרקליטות המדינה על מעבר מבדיקה לחקירה בתיק הצוללות. באותו חודש אישרה ממשלת גרמניה כי שמרון נכח בפגישה שקיים גנור בתל אביב, ובה השתתף גם שגריר גרמניה בארץ קלמנס פון גטצה. הפגישה הזאת התקיימה חודשיים אחרי שנתניהו נסע לברלין, יחד עם ראש המועצה לביטחון לאומי דאז וראש המוסד המכהן, יוסי כהן, לפגישה עם הקנצלרית אנגלה מרקל, ובה העלה את האפשרות לרכישת שלוש צוללות מגרמניה.

 

בעבר חשף העיתון הגרמני "הנדלסבלאט" כי שמרון היה מעורב בעבודתו של גנור עם טיסנקרופ ואף נכח בפגישה עם הקונצרן הגרמני בעיר אסן. באותו תחקיר נטען כי גנור צפוי לגרוף לכיסו סכום שנע בין 10 ל-30 מיליון אירו בעסקת הצוללות, שנאמדת, לפי העיתון, ב-1.5 מיליארד אירו.  

 

עוד לפי העיתון, בטיסנקרופ טענו כי אף שגנור הוא הנציג הבלעדי שלהם בישראל, הוא הפר את תנאי ההסכם שלהם איתו כשעירב את שמרון במהלכים. "השותפים שלנו מחויבים בחוזיהם להתייעץ עימנו לפני שהם מעסיקים עוד אנשים בחוזי משנה", מסרה טיסנקרופ, "לא ידוע לנו שגנור עשה זאת". 

 

לפני כן אושר במכתב שהפיץ יו"ר ארגון עובדי צה"ל משה פרידמן ונחשף ב"ידיעות אחרונות", כי עו"ד שמרון וגנור נפגשו עימו ועם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כדי להוביל מהלך הפרטה שיאפשר לטיסנקרופ לתחזק את כלי השיט החדשים. במכתב פירט פרידמן את מסכת הלחצים שהשניים הפעילו לכאורה כדי שההסתדרות וארגון העובדים לא יערימו קשיים על המהלך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צוללת חיל הים אח"י רהב
צילום: AP
מומלצים