שתף קטע נבחר

צ'ילה סוערת: קוצר עונש גבר שעקר את עיניי חברתו

מאסרו של מוריסיו אורטגה, שנטש את חברתו כשהיא מחוסרת הכרה בכביש, הופחת מ-26 ל-18 שנים: "לא הייתה כוונה לרצוח". במהלך המשפט חברתו סיפרה כי "הוא קרא לי זונה וגרר אותי במדרגות". מחוץ לאולם שבו התקבלה ההחלטה הפגינו מאות בדרישה לצדק

 

מדבקה בהפגנה נגד אלימות במשפחה עם הכיתוב "צדק למען נבילה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מדבקה בהפגנה נגד אלימות במשפחה עם הכיתוב "צדק למען נבילה"(צילום: EPA)
 

בית המשפט העליון בצ'ילה הפחית שלשום (ג') את עונשו של מוריסיו אורטגה מ-26 שנים בכלא ל-18 שנים, ועורר סערה במדינה. מוריסיו התפרסם בצ'ילה בשנה שעברה לאחר שהכה את חברתו, נבילה ריפו, סמוך לקויאקה שבדרום המדינה, עד שהתעלפה.

 

לאחר מכן הוא עקר את עיניה והשאיר אותה בכביש כשהיא סובלת מהיפותרמיה. מוריסיו הורשע במאי האחרון בגרימת נזק חמור ובכוונה "לרצח נשים", עבירה ייחודית במדינה. בית המשפט דחה את הבקשה למשפט חוזר שהגיש עורך דינו, ריקרדו פלוריס, אך הפחית את העונש לאחר שקבע כי לא הייתה לו כוונה לרצוח.

 

אלפים ברשתות החברתיות בצ'ילה טענו כי מדובר בגזר דין בלתי צודק, ומחוץ לאולם שבו התקבלה ההחלטה נערכה הפגנת מחאה בהשתתפות מאות בני אדם. ב-BBC דווח כי השרה לזכויות נשים ושיוויון מגדרי בצי'לה, קלאודיה פסקואל, אמרה כי היא מקבלת את החלטת בית המשפט, אך אינה מסכימה איתה. "כאשר אדם אחד מכה אדם אחר ומותיר אותו עם פגיעות קשות כל כך כמו במקרה של נבילה, קשה לחשוב שאין כאן כוונה להרוג", הוסיפה.

נשיאת צ'ילה, מישל בלצ'ט. "על המדינה להגן על נשים מפני אלימות" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיאת צ'ילה, מישל בלצ'ט. "על המדינה להגן על נשים מפני אלימות"(צילום: EPA)
 

זמן קצר לאחר שריפו הותקפה, נערכו הפגנות שקראו ל"כבוד וצדק" והמקרה הפך לסמל המאבק נגד אלימות במשפחה בצ'ילה. במסגרת המחאות, התקיימו הפגנות בבירה סנטיאגו, מרחק של 1,500 קילומטר מהמקום שבו אירע המקרה. נשיאת המדינה, מישל בצ'לט, ביקרה את ריפו בבית החולים, ולאחר שאורטגה הורשע בבית המשפט, כתבה בצ'לט בחשבון הטוויטר שלה כי "חיוני שהמדינה תגן על נשים מפני אלימות".

 

במהלך המשפט סיפרה ריפו שמוריסיו, אביהם של שניים מתוך ארבעת ילדיה, נהג להתעלל בה עוד קודם התקיפה. "הוא הטריד אותי על כל דבר קטן, אם האוכל שבישלתי לו היה 'רע'. הוא אמר לי שאני זונה. לפעמים הוא אפילו גרר אותי במדרגות". טרם ההחלטה של בית המשפט העליון, ריפו הודתה בחשבון הפייסבוק שלה למי שתמך בה והביעה תקווה כי החלטת בית המשפט תראה כי ערכן של הנשים שווה לגברים.

 

לאחר ההחלטה הראשונית, עורך דינו של אורטגה ניהל מאבק במטרה להפחית את עונשו. בחודש שעבר אמר הוא התבטא כי "מנקודת מבט משפטית, היה פשוט יותר להרוג אותה מאשר להשאיר אותה בחיים". בלצ'ט, שכיהנה גם כיושבת ראש קבוצת הפיתוח של האו"ם לשיוויון מגדרי ולהעצמת נשים, גינתה את האמירה בחריפות והשיבה כי היא "נובעת מאלימות עמוקה. זה בלתי נסבל". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים