שתף קטע נבחר

התיירים מבריחים תושבים מהערים הגדולות באירופה

בירות התיירות הגדולות של אירופה מתקשות לעצור את נטישת התושבים במרכזי הערים, כשמחירי הדירות מזנקים ותופעות כמו Airbnb רק צוברות תאוצה. ברובע הגותי של ברצלונה למשל יש כיום יותר תיירים ודיירים זמניים מתושבים: "עקרו אותנו מפה"

הזיכרונות מציפים את מנואל מורלו בזמן שהוא משוטט ברובע הגותי הציורי של ברצלונה. הילדים שמשחקים ברחובות, הבילויים המשותפים עם השכנים, הפאבים המסורתיים – כל זה, הוא מספר, כבר נעלם. המוני תיירים ממלאים את הסמטאות הצרות בטיולים מאורגנים. כמו במרכזי ערים אחרות באירופה גם כאן נטשו התושבים הוותיקים את הבניינים ההיסטוריים, ופינו מקום למלונות ואכסניות לתיירים.
תיירים ברובע הגותי בברצלונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תיירים ברובע הגותי בברצלונה(צילום: shutterstock)
 

בשנה שעברה הצטרף מורלו לגל הנטישה ברובע הגותי, שבו חי מ-1962 כשהגיע מגליציה. הדירה שאותה שכר במשך 25 שנה נמכרה ליזם והוא פונה. הוא שילם לבעל הדירה 500 אירו בחודש, ולא הצליח למצוא משהו באותו מחיר ונאלץ לעזוב את האזור.

 

"מבקשים פה אלף, 1,200 או 1,500 אירו", אמר מנואל בן ה-76. "זה היה הכפר שלי. היה לי פה הכול: חברים, חנויות, התחתנתי פה. הילדים שלי נולדו פה. חשבתי שאני אמות כאן. אני מרגיש שעקרו אותי מפה", הוא אומר בעיניים דומעות.

 

לפי מועצת העיר ברצלונה מספר התושבים ברובע הגותי שהתיירים כל כך אוהבים צנח מ-27,470 בשנת 2006 ל-15,624 בסוף 2015. עכשיו 63% מהאנשים ברובע הם דיירים זמניים – תיירים או אנשים שבאים לגור באזור לתקופות קצרות בלבד. במקביל עלו מחירי השכירות בעיר העתיקה מ-14.4 ל-19 אירו למ"ר תוך שנתיים בלבד.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

עליית מחירי השכירות, הרעש והרחובות הצפופים וסגירת חנויות מסורתיות לטובת חנויות יקרות בהרבה – כל אלה גורמים לתושבים בערים המרכזיות של אירופה לעזוב מסיבות כלכליות. פלטפורמות השכרה לטווח קצר כמו Airbnb רק מחמירות את המצב.

 

"אנחנו לא מדברים כאן על ג'נטרפיקציה, על אוכלוסיה עשירה שמחליפה את האוכלוסיה המקורית", אומרת גאלה פין, חברת מועצה בעיר העתיקה. "אנחנו מדברים כאן על מרכז היסטורי שמתרוקן". הסוציולוג דניאל סורנדו, שמנתח את התופעה בערים הגדולות, אמר שהמגמה מתבטאת בכך ש"אזורים אורבניים הפכו למכונות שמייצרות כסף בזמן שמעמד הפועלים נדחק החוצה".

 

תושבי הרובע הרביעי בפריז, היכן שנמצאת קתדרלת נוטרדאם, ארגנו דיון פומבי על התופעה המדאיגה של נטישת התושבים. מועצת העיר פריז אמרה השנה כי איבדה כ-20 אלף יחידות דיור בחמש שנים, גם בגלל השכרות לדיירים. איאן ברוסה, שאחראי על נושא הדיור בעיריית פריז, אומר כי הדבר מתבטא בעלייה במחירים ובנטישת תושבים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

באמסטרדם דיווח בנק ING שבעלי דירות יכולים להרוויח 350 אירו יותר בחודש אם ישכירו את הדירה לטווח קצר. כדי לנסות לטפל בבעיה רוצות פריז, לונדון ואמסטרדם לפקח על הליך ההשכרה לטווח קצר ולערוך רישום של כל הדירות והבתים שמושכרים לתקופות קצרות. בברלין למשל אפשר מהשנה שעברה להשכיר לתקופה קצרה רק חדר אחד בבית, והדירה כולה יכולה להיות מושכרת רק אם מדובר בשימוש חלקי.

 

ראש העיר ברצלונה אדה קולאו הייתה בעבר פעילה למען דיירים שנדרשים לפנות את בתיהם, ובחרה דרך נוקשה יותר משאר בירות התיירות של אירופה. בשנה שעברה הטילה מועצת העיר קנס של 600 אלף אירו על פלטפורמות השכרה כמו Airbnb ו- HomeAway על שיווק דירות שלא קיבלו אישורים לארח תיירים.

 

כל המומחים ששוחחו עם AFP אמרו שהמצב עלול רק להחמיר והעריכו שהקושי של התושבים יימשך. ברצלונה נפגעת במיוחד מהעלייה במחירים. המשקיעים נלהבים מהמחשבה על הרווח שצפוי להם בעיר שאליה מגיעים כ-30 מיליון תיירים בשנה. סרגיי לייבה, איש נדל"ן, אמר כי חצי מהלקוחות שלו הם זרים שמחפשים בית שני או השקעה טובה. עבור המקומיים החיים ברחובות הרועשים ומלאי התיירים לא קלים.

 

"אם המחירים לא מבריחים אותך הלחץ היומיומי מבריח אותך", אומר מרטי קוסו, בן 27 מברצלונה. מרטי גדל ברובע הגותי בעיר העתיקה, והוא האחרון מבין חברי הילדות שלו שנשאר לגור באזור. עבור סוקורו פרז, מומחה לגאיגורפיה, התוצאה היא "ערים בלי תושבים". הוא אומר כי "הערים הופכות ל'אשכול' של בידור וצריכה. מזון מהיר של תיירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרובע הגותי בברצלונה
צילום: shutterstock
מומלצים