שתף קטע נבחר

"אני לא יודע אם גודאר אנטישמי, אבל יש לו אובססיה עם ישראל"

הסרט "יוצא מן הכלל" שיפתח הערב את פסטיבל ירושלים ה-34 מגולל את סיפור האהבה של הבמאי ז'אן לוק גודאר בצרפת של שנות ה-60. הבמאי, מישל הזנוויציוס, והשחקן הראשי, לואי גארל, סיפרו במסיבת עיתונאים על היצירה ועל תפיסותיו של גודאר בנוגע ליהודים

 

 

 

 

"גודאר אהב להילחם על אתיקה ומוסר". לואי גארל (מימין) ומישל הזנוויציוס במסיבת העיתונאים (גיתאי סילבר) (גיתאי סילבר)
"גודאר אהב להילחם על אתיקה ומוסר". לואי גארל (מימין) ומישל הזנוויציוס במסיבת העיתונאים(גיתאי סילבר)

 

הסרט "יוצא מן הכלל" המגולל את סיפור אהבתם הקצר של הבמאי ז'אן לוק גודאר (לואי גארל) עם ויאזמסקי (סטייסי מרטין) בסוף שנות ה-60 בצרפת, יפתח הערב (ה') את פסטיבל הקולנוע בירושלים ה-34 במספרו. במסיבת עיתונאים שהתקיימה בסינמטק ירושלים לרגל ההקרנה השתתפו הבמאי מישל הזנוויציוס (שביים גם את הסרט "הארטיסט") והשחקן הראשי לואי גארל. גארל הוא בנו של הבמאי הצרפתי פיליפ גארל ובעצמו תסריטאי ובמאי, שכבר השתתף בשני סרטים שעסקו באותה תקופה, כשהבולט שבהם היה "החולמים" של בארטולוצ'י.

 

"כשהייתי​ ​בן​ ​15​ ​הייתי​ ​עסוק​ ​באירועי​ ​מאי ​68", אמר גארל במסיבת העיתונאים. "שיחקתי​ ​בשני​ ​סרטים​ ​על​ ​התקופה,​ ​ללא שיחזור ​מקיף​ ​שלהם. ​כשקראתי​ ​את התסריט​ ​של​ ​מישל​ ​(הזנווציוס)​ ​ראיתי​ ​דרך​ ​לעסוק​ ​בתקופה​ ​של​ ​68​ ​עם​ ​פחות​ ​מלנכוליה​ ​ונוסטלגיה.​ ​מה​ ​שאני​ ​יודע​ ​על גודאר​ ​מהספר​ ​של​ ​ויאזמסקי​ ומ​הוויכוחים​ ​שלו​ ​עם​ ​אנשים​ ​כמו​​​ ​פרנסואה​ ​טריפו​, ​הוא​ ​שהוא​ ​אהב​ ​להילחם​ ​על רעיונות​ ​הנוגעים​ ​באתיקה​ ​ומוסר​ ​עם ה​אנשים​ ​שהיו​ ​קרובים​ ​אליו.​ ​אני​ ​לא​ ​יודע​ אם​ ​חברו​ת ​חשובה​ ​לו, ​קולנוע חשוב​ ​לו.​ ​הוא​ ​נלחם​ ​ברעיון​ ​הקונבנציונלי​ ​של​ ​חברות".

 

"הסרט היה הדרך לעסוק בתקופה בדרך לא מלנכולית". לואי גארל (גיתאי סילבר) (גיתאי סילבר)
"הסרט היה הדרך לעסוק בתקופה בדרך לא מלנכולית". לואי גארל(גיתאי סילבר)

 

הזנווציוס, מצדו, לא מסתפק בהצגת פרק מחייו הפרטיים של הבמאי הנערץ בסרט, אלא בוחן אותם באמצעות רצף התייחסויות לשפתו הקולנועית של גודאר. למעשה, הוא מפרק את חייו של גודאר ואת סרטיו באמצעות סגנונו שלו. כמו ב"ארטיסט", זהו סרט נוסף של הבמאי שבו הוא משחק עם אלמנטים סגנוניים באופן שהוא סוג של מחווה קומית. הפעם הוא בחר את הסגנון של הבמאי שסיניפילים רבים רואים בו לא פחות מאל קולנועי.

 

"הנטייה שלי היא לשחק עם הקולנוע ולא רק לעשות סרט תקופתי, אלא לשחרר את האובייקט הקולנועי ולשחזר את דרך הצילום והעריכה", אמר הזנווציוס. "אם תראו את הסרט בלי להכיר את סרטיו של גודאר תחשבו שאני גאון. סיקוונס אחד כמעט זהה למקור - סיקוונס אהבה בשחור לבן מהסרט 'אישה נשואה', אבל כל האחרים מתרחקים יותר מהמקור. אני מקווה שהקהל נהנה לצפות בכל".

"אם תראו את הסרט בלי להכיר את סרטיו של גודאר - תחשבו שאני גאון". מישל הזנוויציוס (גיתאי סילבר) (גיתאי סילבר)
"אם תראו את הסרט בלי להכיר את סרטיו של גודאר - תחשבו שאני גאון". מישל הזנוויציוס(גיתאי סילבר)

 

על ההחלטה לעשות סרט דווקא על נושא זה אמר הזנווציוס: "קראתי את הספר (שוויאזמסקי כתבה על הנושא) בנסיעה בין בריסל לפריז. בפריז כבר ידעתי שארצה לעשות אותו. זהו סיפור אהבה מיוחד אוניברסלי וטראגי, אבל ראיתי שיש בו גם הזדמנויות לקומדיה, ונמשכתי גם להקשר הפוליטי של מאי 68. העובדה שהסרט על גודאר אישרה לי לעשות סרט על המניירות שלו, מסע בעולמו, ולספר את סיפורו בדרך זו".

 

באחת הסצנות בסרט, גודאר נושא דברים בפני סטודנטים מהפכניים ומתנסח בצורה מבולבלת, בעודו מנסה להיות יותר רדיקלי מהם, בנוגע לעמדותיו לגבי היהודים כנאצים החדשים. הזנווציוס נשאל על סצנה זו וציין כי היא לא מופיעה בספר, אך לדבריו: "אני הייתי חייב להתייחס לכך כיוצר וכיהודי". הזנווציוס הסביר כי "ניסיתי להפוך את זה לקומדיה (דמותו של גודאר מוצגת בהקשר זה באופן נלעג – א.ד). אני לא יודע אם הוא אנטישמי, אבל אם כן, זו לא הבעיה שלי אלא שלו. אני חושב שיש לו אובססיה עם ישראל ועם היהודים. לא הייתי מדבר איתו על הנושאים האלו".


שיחק בעברו בשני סרטים תקופתיים. גארל (גיתאי סילבר) (גיתאי סילבר)
שיחק בעברו בשני סרטים תקופתיים. גארל(גיתאי סילבר)

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיתאי סילבר
פותחים את פסטיבל ירושלים
גיתאי סילבר
לאתר ההטבות
מומלצים