שתף קטע נבחר

קורבנות הזיהום: מתו שליש מהיעלים בנחל אשלים

26 יעלים נספרו לפני אסון דליפת השפכים החומציים. שבועיים חלפו - ושמונה פגרי יעלים אותרו. "כואב הלב לראות את הפגיעה בחיות הבר, ייקח שנים לשקם זאת", אומרים ברשות הטבע והגנים. בשבוע הבא יוזרמו מים נקיים לנחל

 

אחד היעלים שנמצא מת באזור נחל אשלים (צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים) (צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים)
אחד היעלים שנמצא מת באזור נחל אשלים(צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים)

עוד שני יעלים מתים: שבועיים חלפו מאסון דליפת השפכים החומציים לנחל אשלים ואוכלוסיית היעלים באזור ממשיכה לשלם את המחיר הכבד של זיהום הנחל. בימים האחרונים נמצאו עוד שני פגרים של יעלים באזור, מה שמעלה את מספר היעלים שנמצאו מתים עד כה מאז האסון לשמונה.

 

גלעד גבאי, מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, מסר כי "סקר יעלים אחרון שביצענו לפני האסון הצביע על שני עדרי יעלים ששכנו באזור נחל אשלים - סך הכול 26 יעלים. מותם של 8 יעלים מתוך אוכלוסייה זו מהווה פגיעה משמעותית באוכלוסיית היעלים באזור זה ובכלל. מדובר בחיית בר נדירה יחסית בעלת חשיבות עצומה לסביבה. כואב הלב ומתסכל לראות את הפגיעה ביעלים ובשאר חיות הבר באזור. פגיעה זו עלולה להוביל לפגיעה מתמשכת בחי ובצומח באזור שייקח שנים לשקם".

 

 
פגר יעל בנחל אשלים (צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים) (צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים)
פגר יעל בנחל אשלים(צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים)

חיות הבר והזיהום (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
חיות הבר והזיהום(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)

ברשות הטבע והגנים מציינים כי נסיבות מותם של היעלים עדיין נבדקות אך קיימת סבירות גבוהה ביותר כי מדובר בפגיעה כתוצאה מאירוע הדליפה וזיהום הנחל בשפכים. ד"ר אסף צוער, אקולוג מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, ציין כי "היעל מאוד נדיר במזרח התיכון וישראל היא מהמדינות האחרונות שקיימים בה עדרי בר בתחום התפוצה הטבעי שמוגנים יחסית מציד. לנחל אשלים חשיבות רבה מאחר והוא מסדרון חשוב המקשר בין אוכלוסיית היעלים של מדבר יהודה לזו של הנגב".

 

בתוך כך, אנשי רשות הטבע והגנים ממשיכים בפעולות מאומצות למזעור הנזקים מאז האסון ויחד עם צוותים חיצוניים שנשכרו הם פועלים לשאוב את השפכים החומציים שמילאו את הגבים לאורך ערוץ הנחל יחד עם איגומי המים שנוצרו באזור. על פי מיפוי האזור שבוצע מדובר במאות גבים ואיגומי מים לאורך ערוץ הנחל.

 

במקביל, ברשות הטבע והגנים נערכים לתחילת יישום תכנית הניטור של נחל אשלים בשיתוף "המארג", גוף מחקרי מטעם אוניברסיטת תל אביב המתמחה בתכניות ניטור ושיקום סביבתי. בשבוע הקרוב יבחנו ברשות הטבע והגנים אפשרות להזרים כמויות מים נקיים לחלק מאזורי הנחל על מנת לבחון את ההשפעה של הזרימה על חומציות מים בגבים. הערכת רשות הטבע והגנים נכון לעתה היא כי הכניסה של מטיילים לאזור לא תתאפשר בשנה הקרובה, גם אחרי שטפונות החורף, אם יהיו כאלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים
פגר יעל בנחל אשלים
צילום: ג'ורג' נורקין, רשות הטבע והגנים
מומלצים