שתף קטע נבחר

מכות גלים: כוכבות הבריכה

אליפות העולם בשחייה שתיפתח ביום ראשון בבודפשט תהיה בסימן הכוח הנשי, בזכות הוסו, לדקי ושוסטרום המדהימות, ספורטאיות-על שיגיעו לאסוף מדליות מוזהבות ולשבור שיאי עולם

כשהן קופצות למים, אי־אפשר להסיר את המבט מהן לרגע. בכל העברת יד מצד לצד, עם הנשימות הקטנות שהן לוקחות. עוד לפני שישלחו זרוע ארוכה לקיר, אפשר לדעת מראש שבכל פעם מחדש הן יספקו את הסחורה.

 


 

הן נחשבות גיבורות בארצן, מהוות מודל לחיקוי, ומעל לכל - הן ספורטאיות מדהימות, מוכשרות ומהירות מאוד, שטורפות דרך קבע מדליות זהב ושואפות לראות בתדירות גבוהה את האותיות WR, המבשרות על שיא עולם חדש.

 

גיבורה לאומית. הוסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גיבורה לאומית. הוסו(צילום: AFP)

 

החל ביום ראשון, ולמשך שמונה ימים, שלוש הכוכבות האלו - קטינקה הוסו, שרה שוסטרום וקייטי לדקי - אמורות להרתיח את המים באליפות העולם בשחייה שתיערך ב"דנובה ארנה" בבודפשט, אולם חדש שנחנך השנה (יועד להגשת ההצעה לאירוח אולימפיאדת 2024, עד שההונגרים פרשו מהמכרז).

 

עד כמה האליפות הקרובה תהיה איכותית בקרב הנשים? שימו לב למספרים. 9 מתוך 11 אלופות אולימפיות מכהנות ישחו בבודפשט, בניגוד למקרים קודמים בהם שחייניות רבות ויתרו על האליפות בשנה שאחרי האולימפיאדה.

 

 

קטינקה הוסו: גיבורה לאומית

לא סתם קוראים להוסו "אשת הברזל". ההונגרייה בת ה־28 לא תקבל רגע יבש באליפות, כשתשתתף בשישה משחים אישיים: 200 ו־400 מ' מעורב, 100 ו־200 גב, 200 חופשי ו־200 פרפר, ותתבל אותם בזינוק למים במשחי השליחות והמשחה המעורב לנשים וגברים. במידה שתגיע לגמר בכולם, היא צפויה לעלות על המקפצה לא פחות מ־27 פעמים!

  

הקהל ייכנס לטירוף כשיראה את הגיבורה הלאומית מככבת בזירה הביתית. אמנם היא יצאה מאוכזבת משלוש אולימפיאדות רצופות, אתונה, בייג'ינג ולונדון, אבל בשנה שעברה התפוצצה בריו עם תצוגת תכלית פנומנלית. ההופעה שלה שם הסתיימה עם שלוש מדליות זהב, מדליית כסף ושיא עולם ב־400 מעורב.

 

כינוי מחייב. הוסו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כינוי מחייב. הוסו(צילום: EPA)

 

עם זאת, נראה כי ההונגרייה הורידה הילוך מאז האולימפיאדה, מה גם שהתעסקה יותר מדי בעניינים מחוץ לבריכה. תחילה הצליחה לשלוח הביתה את מאמן נבחרת הונגריה לאסלו קיס בעקבות ריב ביניהם, לאחר מכן הסתכסכה עם האיגוד בשל חוב של 40 אלף דולר כלפיה, ואפילו הקימה בחודש שעבר איגוד עולמי בו חברים 30 שחיינים אולימפיים, שמטרתו מתן כוח לספורטאים עצמם בכל הנוגע לסבב התחרויות והפרסים הכספיים.

 

"הגיע הזמן להתחיל לחשוב בכיוון חדש לחלוטין", סיפרה הוסו על היוזמה. "רבים מודעים לבעיות שלנו, אבל עד עכשיו שתקנו. אנחנו מוכנים לתקן את הענף".

 

השחיינית הדומיננטית בעולם בסגנון חופשי. לדקי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השחיינית הדומיננטית בעולם בסגנון חופשי. לדקי(צילום: AFP)

 

קייטי לדקי: מכונת שיאים

"לא קבעתי לעצמי שום מטרות ספציפיות לגבי התוצאות, רק רציתי לעשות כמיטב יכולתי וליהנות ממה שאני עושה". ככה, בצניעות האופיינית לה, התבטאה לדקי בחודש שעבר, בתום המבחנים האמריקאיים לאליפות העולם. היא השתתפה בשלושת המשחים החזקים שלה (200, 400, 800 חופשי), ובכל אחד מהם קבעה בקלות יחסית את תוצאת השנה.

 

היכולת הזו יכולה לרמוז לנו, אפילו במעט, על מה שהאמריקאית בת ה־20 מכינה לקראת האליפות. כי כל הסימנים מראים שהיא תגיע לבודפשט כדי לשרוף את המסלולים ואת לוח השעונים.

 

לדקי הייתה בת 15 בלבד באולימפיאדת לונדון 2012, וכבר אז סומנה ככישרון ענק. אולי היה קל לפספס אותה בין כל הניצחונות הדרמטיים ושלל המדליות של האחד והיחיד מייקל פלפס, אבל חשוב לזכור שהילדה ההיא זכתה במדליית הזהב במשחה היחיד בו השתתפה, 800 מ' חופשי, וכמו במבחנים האמריקאיים איתם פתחנו, עשתה את זה בלי בעיות מיוחדות.

 

בקרוב נראה אותה בפוזה דומה. לדקי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בקרוב נראה אותה בפוזה דומה. לדקי(צילום: רויטרס)

 

עם השנים היא הפכה לשחיינית הדומיננטית בעולם בסגנון חופשי. באליפות העולם הקודמת, קאזאן 2015, היא גרפה חמש מדליות זהב, ואת החותמת הסופית לעליונות שלה נתנה באולימפיאדת ריו עם ארבע מדליות זהב, מדליית כסף ושני שיאי עולם.

 

באופן נדיר, לדקי מצליחה לשלוט בו־זמנית ב־200, 400 וגם 800 מ', משולש בעייתי בדרך כלל בגלל ההבדלים בין המרחקים - ואולי זה לא יסתיים שם. הוועד האולימפי החליט לאחרונה לצרף לתוכנית האולימפית את משחה ה־1,500 גם לנשים, אחרי שרק גברים התחרו בו, ולדקי הגיבה: "שמחתי לראות את ההחלטה. השחייה נעה קדימה וטוב לראות שיש שוויון בין גברים לנשים".

 

ביחד עם המשחה ל־1,500 מטר ומשחי השליחות, לדקי תנסה לקחת את כל הקופה בבודפשט ולהשוות את שיאה של מיסי פרנקלין מברצלונה 2013 – שש מדליות זהב באליפות אחת. אגב פרנקלין - היא עברה ניתוח בכתפה ותחמיץ תחרות גדולה בפעם הראשונה מאז 2009.

 

שלוש מדליות בריו. שוסטרום (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
שלוש מדליות בריו. שוסטרום(צילום: גטי אימג'ס)

 

שרה שוסטרום: באה ברגוע

חיוך גדול נמרח על פניה של השוודית בקיץ שעבר, לאחר שיצאה מריו עם שלוש מדליות - זהב ב־100 פרפר (יחד עם שיא עולם חדש), כסף ב־200 חופשי וארד ב־100 חופשי. היא סוף־סוף שברה את הקרח.

 

שוסטרום רק בת 23, אבל כבר בגיל 14 שחתה בבייג'ינג כילדת פלא, ולא התקרבה לפודיום. בלונדון היא פיספסה ב־23 מאיות את מדליית הארד ב־100 פרפר והסתפקה במקום הרביעי. ב־50, 100 ו־200 חופשי היא לא עלתה לגמר.

 

ההצלחה בריו הורידה לה משקל מהכתפיים, אבל גם בלי הרזומה האולימפי מדובר באחת השחייניות הטובות בעולם. היא זכתה ב־35 מדליות באליפויות עולם ואירופה במסלולים מלאים וקצרים, כולל חמש באליפות העולם האחרונה בקאזאן, ומחזיקה בשיאי העולם ב־50 וב־100 פרפר, כמו גם ב־100 פרפר ו־200 חופשי בבריכות קצרות.

 

השוודית גם מובילה את הדירוג העולמי הנוכחי עם הזמנים המהירים ביותר בארבעה משחים: 50 חופשי (23.83 שניות), 100 חופשי (52.08 שניות), 50 פרפר (24.76 שניות) ו־100 פרפר (55.76 שניות).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים