שתף קטע נבחר

עם מים ושמיכות מחוץ למלון בקוס: "כולם בהלם"

רעידת האדמה שהורגשה היטב באזורים הצמודים לחופי טורקיה ויוון השפיעה גם על מאות ישראלים שנופשים שם. מאיר, ששהה במלון באי קוס עם משפחתו: "העובדים אמרו שלא חוו רעש בעוצמה כזו מעולם". צביקה מטבעון: "כל 10 דקות יש רעש משנה וחוששים לחזור למלון"

 

 

"כולם כאן בהלם. אף אחד לא חזה את זה". כך שחזר מאיר נחמני, ישראלי ששוהה במלון בקוס, את רגעי האימה לאחר רעידת האדמה שהורגשה שם ובמקומות נוספים סמוך לחופי יוון וטורקיה, וגבתה את חייהם של לפחות שני בני אדם. ממשרד החוץ נמסר כי אין נעדרים ישראלים.

 

לפחות 120 בני אדם נוספים נפצעו ברעש האדמה בעוצמה 6.7 שהורגש סמוך ליעדי תיירות טורקיים ויווניים גדולים בים האגאי שבים התיכון. מסוכנות "הסקר הגאולוגי של ארצות הברית" נמסר כי מוקד הרעידה, אשר הורגשה בשעה 1:31, היה בסמוך לעיר החוף מרמריס שבמחוז מוגלה. הרעש הורגש גם בעיירות הטורקיות בודרום ודטקה ולאי היווני קוס, כולם יעדי תיירות מרכזיים.

 

לפי נתוני משרד החוץ, באי שוהים 600 ישראלים, ולא ידוע על נפגעים מביניהם. קןנסולית ישראל באתונה עושה דרכה לאי כדי לבדוק איך ניתן לסייע לישראלים, כיוון שרבים מהם לא יכולים לחזור לבתי המלון בגלל רעידות המשנה. משרד החוץ ממליץ לישראלים שאמורים לטוס לקוס לשקול את הגעתם נוכח רעידת האדמה וידיעות על כך שיש לחץ בשדה התעופה מצד תיירים שרוצים לעזוב את האי.

 (צילום: משפחת ליבלינג) (צילום: משפחת ליבלינג)
(צילום: משפחת ליבלינג)

קוס. "כל 10 דקות - רעידת משנה" (צילום: משפחת ליבלינג) (צילום: משפחת ליבלינג)
קוס. "כל 10 דקות - רעידת משנה"(צילום: משפחת ליבלינג)

 

נופשים בקוס, לאחר הרעש (צילום: מאיר נחמני) (צילום: מאיר נחמני)
נופשים בקוס, לאחר הרעש(צילום: מאיר נחמני)

 (צילום: מאיה פלמן) (צילום: מאיה פלמן)
(צילום: מאיה פלמן)

 (צילום: מאיה פלמן) (צילום: מאיה פלמן)
(צילום: מאיה פלמן)

 (צילום: מאיר נחמני) (צילום: מאיר נחמני)
(צילום: מאיר נחמני)

נזקי הרעידה בבית המלון  (צילום: מאיר נחמני) (צילום: מאיר נחמני)
נזקי הרעידה בבית המלון (צילום: מאיר נחמני)

 (צילום: מאיר נחמני) (צילום: מאיר נחמני)
(צילום: מאיר נחמני)

 (צילום: מאיר נחמני) (צילום: מאיר נחמני)
(צילום: מאיר נחמני)

"הוציאו אותנו מהמלון עם שמיכות ומים" (צילום: מאיר נחמני) (צילום: מאיר נחמני)
"הוציאו אותנו מהמלון עם שמיכות ומים"(צילום: מאיר נחמני)
 

מאיר שוהה במלון בקוס עם משפחתו ועם מאות ישראלים נוספים. "הוציאו אותנו מהמלון ונתנו לנו שמיכות ומים", שחזר הישראלי בשיחה עם ynet. עד לרגע זה אין חשמל והמלון פועל חלקית על גנרטור. כרגע שדה התעופה סגור לתיקונים והזמנו טיסה שאמורה לצאת בצהריים".

 

מאיר סיפר גם כי עובדי המלון לא היו מוכנים לזה. "הם אמרו לי שלא חוו רעידת אדמה בעוצמה כזו מעולם", סיפר הישראלי. "גם הבוקר הורגש רעש משנה ושעה קודם לכן הייתה רעידה משמעותית יותר".

 

ארבעת בני משפחת ליבלינג מטבעון, שני הורים ושני ילדיהם, נמצאים בחופשה במלון "קוסטה פאלאס" בקוס. אב המשפחה, צביקה, סיפר ל-ynet: "התעוררנו מרעידת אדמה חזקה מאוד באמצע הלילה, ברחנו החוצה עם כולם והיה מלא רעש ובלגן. במלון שלנו הייתה בריכת גג והמים גלשו למטה. דברים נשברו ונפלו. הרבה זמן לא היו הנחיות וחששנו מצונאמי כי המים נסוגו".

 (צילום: משפחת ליבלינג) (צילום: משפחת ליבלינג)
(צילום: משפחת ליבלינג)

 (צילום: משפחת ליבלינג) (צילום: משפחת ליבלינג)
(צילום: משפחת ליבלינג)
 

לדבריו, "מאז הרעידה, בכל עשר דקות יש רעידת משנה ואנחנו חוששים לחזור למלון. אנחנו ממש ליד המזח וכל הזמן יש גאות יחסית גבוהה ואז שפל. חלק מהיאכטות נתלשו וחלקן יצאו לים". הוא סיפר עוד: "התרחקנו מכיוון שהיינו על הגג, והרעידות כל כך חזקות שלא ניתן לדעת מה מצב המבנה. חיפשנו שטח פתוח וגבוה כמה שאפשר, אבל הכל די שטוח. הייתה פאניקה".

 

"רעידת אדמה קשה, מיטות עפו"

אסף מדינה הגיע אתמול לחופשה עם אשתו לחגוג את יום נישואיהם. בשיחה עם ynet אמר: "המלון שלנו חלומי וקסום. פתאום בשעה 01:30 הרעש הרעיד את החדר שלנו ושל רבים אחרים ממש בחוזקה. יצאנו מהחדר מיד וראינו את כל אורחי המלון עולים למעלה לכיוון הקבלה (המלון יושב על צלע הר). אנחנו היינו בקו הראשון על הים, לא היה ברור ממש מה קורה. המקומיים וצוות המלון לא היו נגישים או ערוכים למצב המפתיע".

 

מדינה סיפר כי יחד עמו נמצאים במלון כ-100 ישראלים ועוד לא מעט תיירים ממדינות שונות. "כולנו עלינו למדשאה העליונה כדי להיות תחת כיפת השמיים ולהעביר שם את הלילה, רעידות המשנה טרם חדלו ועדיין מורגשות לפעמים ממש חזק. לדברי המלון הם לא מאשרים לנו להיכנס למבנים, עד שיגיע מהנדס מטעמם ויבדוק את מצבם. עד אז הרבה מאיתנו זרוקים על מזרונים בחוץ. ייאמר לזכות המלון כי הם ממשיכים לתפקד בצורה יעילה ואפילו הגישו ארוחת בוקר".

ישנים מחוץ למלון (צילום: אסף מדינה) (צילום: אסף מדינה)
ישנים מחוץ למלון(צילום: אסף מדינה)
 

 (צילום: אסף מדינה) (צילום: אסף מדינה)
(צילום: אסף מדינה)

סימו שיטרית נמצא בקוס עם אשתו, בנם בן ה-12 וזוג חברים. הם הגיעו שלשום והיו אמורים להישאר עד יום שני. "ב-01:30 הייתה רעידת אדמה עצומה. הרגשנו את הכול זז. חפצים בחדר עפו ונשברו. אמרו לנו לצאת לשטח פתוח, לקחנו שמיכות ויצאנו. הייתה פאניקה מאוד גדולה, במיוחד בקרב הילדים.

 

"הבן שלי לא הפסיק לבכות, הוא צעק צעקות איומות, אמר שהוא רוצה לחזור הביתה מיד. בשעה 04:30 אמרו שאנחנו יכולים לחזור לחדרים. חלק מהאנשים עדיין ישנים בחוץ, על המיטות של הבריכה". הוא הוסיף: "ממשיכות עדיין רעידות קטנות 'אפטר שוק'. הייתה אחת לפני חצי שעה, זה מאוד מלחיץ". סימו ציין כי ברצונם לחזור ארצה, אך הם ממתינים, "צריכים לראות מה קורה בשדה התעופה".

 

אילנית נמצאת בקוס עם 15 בני משפחה, שבעה מהם ילדים: "הייתה בלילה רעידת אדמה קשה, מיטות עפו, יצאנו החוצה בכוחות עצמנו ואנחנו שם עד עכשיו, בלי מים, בלי אוכל. הילדים בהיסטריה. הזמנו טיסות חזרה לארץ דרך האינטרנט, אבל אין לנו איך להגיע לשדה. אף אחד לא מדבר איתנו, אין שום נציג ישראלי שמסייע לנו. התקשרתי למשרד החוץ 15 פעמים ואנחנו פשוט לא מקבלים מענה. אומרים לנו שזה בבדיקה, פשוט בושה וחרפה".

 

"מפחיד ברמות מטורפות"

גם בני נמצא בעיר קוס. "עברנו לילה סיוט. זה היה מפחיד ברמות מטורפות", הוא סיפר ל-ynet. "הייתה פאניקה מאוד גדולה והרבה תיירים רצו לעזוב, אך עובדי המלון אמרו שזה דבר שקורה מדי פעם. כרגע אנחנו מחפשים טיסה חלופית כי היינו אמורים לטוס בחזרה לארץ רק ביום ראשון".

 

בתה של נילי שוהה באי היווני יחד עם חבריה. "היא התקשרה אליי מיד לאחר רעש האדמה. היא הייתה מאוד מבוהלת וסיפרה שקרס לידה בניין. הם היו בפארק בעיר וזוג מקומי לקח אותם למלון המרוחק כמה קילומטרים משם והם העבירו את הלילה על הדשא".

 

בניינים עתיקים בקוס ניזוקו קשות בעקבות רעש האדמה ורחובות העיר היו מלאות בשברים ובבלוקים שקרסו מהבניינים. רשות הכבאות היוונית מסרה כי חילצה שלושה פצועים מתוך בניין שנפגע ברעידה. הרעש הורגש כאמור באזורים הסמוכים לחופיה של טורקיה ויושב ראש הרשות לניהול אסונות ומצבי חירום בטורקיה (AFAD), מהמט האליס בילדן, הזהיר את האזרחים מרעידות משנה צפויות, והוסיף כי לא היו נפגעים או נזק גדול בטורקיה. "האזרחים שלנו צריכים לדעת שרעידות המשנה נמשכות, ולכן עליהם להימנע מלהיכנס למבנים פגיעים או כאלה שניזוקו", אמר בילדן לרשת CNN טורק.

 

הנתונים באתר של AFAD הראו כי הורגשו לפחות 13 רעידות משנה (12 בטורקיה ואחת ביוון), כאשר חמש מתוכן היו בעוצמה גבוהה מ-4. אחת מהרעידות, בעוצמה 4.6, הורגשה בשעה 1:52. סרטונים ממחוז מוגלה ששודרו בטלוויזיה הראו מאות אנשים שנטשו את הבניינים שלהם וחיכו ברחובות, בעוד אחרים נמלטים. עוד נראו מכוניות שטולטלו ומוצרים נופלים ממדפים בחנויות ברחבי האזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיה פלמן
ישנים מחוץ למלון בקוס
צילום: מאיה פלמן
מומלצים