שתף קטע נבחר

אין מבוגר אחראי

דיפלומטים ישראלים מוחזקים בעמאן כבני ערובה, אך בדיפלומטיה עדיף להיות חכם ולא צודק ולפתור את המשבר במהירות - לפני שהנושא יגלוש חזרה להר הבית ויהפוך מדמם יותר. טראמפ לא יכול, וגורל המזרח התיכון נתון בידי מנהיגי האזור

 

 

 

מתסכל לראות עד כמה משיגים ומצליחים הטרוריסטים האיסלאמיסטים להשיג את יעדיהם. המחבלים שרצחו שני שוטרים בהר הבית, המחבל שרצח שלושה בני משפחה בחלמיש ואפילו הדוקר שתקף הלילה איש ביטחון ישראלי בירדן – הציתו בזה אחר זה את הבערה שהלהיטה את הרוחות בעולם המוסלמי והערבי.

 

כל אחת מקבוצות המרצחים האלה יצרה למדינת ישראל בעיה מסוג אחר, אבל המכנה המשותף הוא משבר הר הבית שמעניק לאירועים האלה צביון דתי.

כוחות ירדנים מחוץ למתחם השגרירות הישראלית בעמאן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כוחות ירדנים מחוץ למתחם השגרירות הישראלית בעמאן(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הניסיון מלמד שכאשר מנהלים כמה משברים ומתמודדים עם כמה בעיות ביטחוניות בעת ובעונה אחת, נותנים תחילה עדיפות לבעיה הדחופה ביותר מפני שהיא באופן טבעי המסכנת ביותר. במצב הנוכחי הבעיה הדחופה ביותר היא גורלם של הדיפלומטים הישראלים בירדן. צריך לומר זאת בצורה ברורה: הדיפלומטים הישראלים בירדן והמאבטח שירה מתוך הגנה עצמית מוחזקים כעת בני ערובה בעמאן.

 

מדובר בהפרה בוטה של כל האמנות הבינלאומיות, ולכן הנושא מחייב התערבות דיפלומטית ויצירתית לא רק מצד ישראל וארצות הברית – אלא גם מצד הקהילה הבינלאומית כולה. האו"ם חייב לדאוג שהדיפלומטים הישראלים, כולל המאבטח שנפצע באירוע, יוכלו לצאת מירדן, וצריך לעשות את זה בשכל. אף שישראל בהחלט רשאית לטעון שהיא הנפגעת באירוע הזה וכי ירדן חייבת לה הסברים ולא ההפך, גם בדיפלומטיה עדיף להיות חכם ולא צודק כשחיי בני אדם מונחים על הכף.

 

נוסחת הפשרה יכולה להיות הסכמה ישראלית שהמאבטח יתושאל על ידי עורך דין ישראלי או גורם אחר שיהיה מקובל על ישראל - וישתף את עדותו בזמן שהירדנים יכולים לצפות בתשאול תוך כדי ביצועו. הם גם יכולים לשלוח פתקים ובהם שאלות לגורם המתשאל. אבל תחילה עליהם להניח לדיפלומטים הישראלים, כולל המאבטח, לעזוב ולהגיע לישראל. נוסחת הפשרה והודעה בדבר ביצועה יצאו כנראה עוד לפני שהדיפלומטים יעזבו את עמאן. זו רק דוגמה לסוג של נוסחה דיפלומטית שיכולה לפתור את המשבר האקוטי המסכן את הדיפלומטים הישראלים בירדן.

 

מהמשבר בירדן למשבר המגנומטרים

כשהמשבר הזה ייפתר – ואני מאמין שהוא ייפתר ביממה הקרובה, אחרת הוא יסתבך – תגיע השעה למצוא הסדר דיפלומטי למשבר המגנומטרים. הקבינט הישראלי, שדן אתמול בנושא, לא פרסם הודעה מטעמו ולא קיבל החלטות בעיקר כדי לא להחמיר את המשבר עם ירדן ואת מצבם של הדיפלומטים. אבל אם לא יימצא הסדר פשרה, שישמור פחות או יותר על כבודם של כל הצדדים עד יום חמישי, אנחנו עלולים לחוות ביום שישי התפרצות קשה פי כמה מזו שהייתה ביום שישי שעבר.

 

בהקשר זה צריך להזכיר שמלחמת קרים, שבה השתתפו כל המעצמות בעולם במאה ה-19, התחילה בגלל טענה על הפרת הסטטוס קוו בכנסיית הקבר בירושלים. מישהו תקע מסמר במקום הלא נכון, ועל כך שילמו בחייהם מאות אלפי רוסים, אירופים, אוסטרלים וטורקים. אנחנו לא רוצים להגיע לשם, אבל אנחנו בעיצומו של משבר שהולך ומסלים, והבעיה המרכזית כרגע היא שאין מבוגר אחראי שיכול לעזור לנו להיחלץ ממנו.

סערת המגנומטרים ()
סערת המגנומטרים
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בפעמים קודמות שימש הממשל האמריקני בוושינגטון כמתווך הוגן. המשבר האחרון בעניין הר הבית, למשל, הגיע לסיומו לאחר שהנשיא הקודם ברק אובמה שלח לאזור את מזכיר המדינה שלו, ג'ון קרי.

 

קרי עזר להגיע להסדר - ולבסוף הירדנים והווקף לא כיבדו אותו. בהר הבית לא הוצבו המצלמות כפי שסוכם, וזו אחת הסיבות למשבר המגנומטרים. ייתכן שבאותו הסדר שלא מומש טמון גם המוצא למשבר הנוכחי, ואפשר שהצבת אמצעים חדשים שימנעו הכנסת כלי נשק להר הבית תיחשב כמימוש אותו הסדר ותאפשר את הורדת המגנומטרים, למשל.

 

האמריקנים כבר לא בלב התיווך בין הצדדים

אבל האמריקנים, צריכים להודות בכך, לא מסוגלים לתווך בין הצדדים. לממשל טראמפ אין אפילו את ההשפעה המעטה שהייתה לממשל אובמה במזרח התיכון, ונציגיו באזור הם אנשים חסרי ניסיון בניהול משברים בינלאומיים והם נחשבים בעולם הערבי, בצדק, כמי שמוטים מראש לטובת ישראל.

 

למשל, היועץ ג'ארד קושנר, השגריר דיוויד פרידמן והשליח למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט הם חסרי ניסיון, והערבים יודעים שלא יקרה להם כלום אם יצפצפו עליהם. ממשל טראמפ, שהבטיח הסדרה מהירה של הסכסוך ישראלי-פלסטיני, עדיין מדשדש במקום, ואפילו אם שר החוץ רקס טילרסון יתערב – ספק אם יצליח. הוא אינו מסוגל ומצליח לפתור את המשבר בין סעודיה לקטאר.

 

המשמעות היא שנותרנו לבד. אולי בריטניה והאירופים יתגייסו לנושא, אבל מה שבעיקר נחוץ הם מץ לב והתעלות מעל שיקולים פוליטיים של השחקנים הראשיים במשבר: ראש הממשלה בנימין נתניהו, עבדאללה מלך ירדן, הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

אלה האנשים שבידיהם נמצא כעת גורל מזרח התיכון, וצריך שהם יפעלו מהר לפני שהמשבר ייעשה מדמם יותר ונפיץ יותר באופן שיסכן את כולם – גם את שרידות משטריהם. זהו מבחן מנהיגות מהמעלה הראשונה; אפשר לכבות את הלהבות כרגע, וייתכן שלא יהיה אפשר לעשות את זה בעוד שבועיים – כששפיכות הדמים בגלל הר הבית תצבור תאוצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
כוחות ירדנים מחוץ לשגרירות הישראלית בעמאן
צילום: EPA
מומלצים