שתף קטע נבחר

לא רק אימוץ: זכויות הקהילה הגאה במקום העבודה

המחאה הציבורית סביב זכויות הקהילה הגאה בנושא האימוץ מציפה לא מעט שאלות סביב זכויות להט"ב בשלל תחומי החיים ובהם גם התעסוקה. דווקא בתחום זה החוק במדינת ישראל מתייחס באופן שוויוני כמעט לחלוטין לחברי הקהילה הגאה אך עדיין יש מספר נקודות שכדאי להכיר

הסערה שנוצרה לאחר הודעה המדינה בנושא זכויות האימוץ של הקהילה הגאה עדיין לא נרגעה, וזה הזמן לבדוק כיצד החוק מתייחס לחברי וחברות הקהילה בכל הנוגע לזכויות במקום העבודה. 

 

 

עו"ד הדס רקח-דביר, ראש תחום דיני עבודה בשבלת ושות',  ועו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר "כל זכות", הסבירו ל-ynet מהם החידודים בחוק הנוגעים לזכויות חברי הקהילה הגאה:

 

 עוד זכויות עובדים בערוץ הקריירה

 

אפליה והטרדות מיניות במקום העבודה

עו"ד רקח-דביר: "חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה קובע איסור מפורש על הפלייה בין עובדים מחמת נטייתם המינית (בין היתר) בקבלה לעבודה, בתנאי עבודה, בקידום, בהכשרה או השתלמות מקצועית, בפיטורים או פיצויי פיטורים ובהטבות ותשלומים הניתנים לעובד/ת בפרישתו. זאת אלא אם ההבחנה מתחייבת מאופי או מהות התפקיד".

 

עו"ד הורנשטיין: אם הופרה זכותכם, ניתן להגיש תביעה משפטית כנגד המעסיק בבית הדין לעבודה. בהקשר זה, חשוב לדעת כי בשונה מדיונים משפטיים העוסקים בהפליה על בסיס מוצא או דת, בדיונים משפטיים העוסקים בהפליה עקב נטייה מינית יכול העובד לבקש מבית המשפט לנהל את הדיון בדלתיים סגורות. בכל הנוגע להטרדה מינית במקום העבודה חשוב להזכיר כי החוק מכיר באופן מפורש באמירות מבזות או משפילות המתייחסות לנטייתו המינית של העובד כהטרדה מינית לכל דבר, שבגינה בהחלט ניתן להגיש תביעה בבית המשפט, ואף לזכות בתשלום פיצוי של עד 120,000 שקל ללא הוכחת נזק".

 

ומה לגבי פיטורי עובדת או עובדת בגין תהליך לשינוי מין? 

 

עו"ד רקח-דביר: "על פי הפרשנות המקובלת בבתי הדין לעבודה, למרות שחוק שוויון הזדמנויות בעבודה לא קובע מפורשות איסור הפליה מחמת זהות מגדרית, איסור אפליה מחמת מין ונטייה מינית על פי סעיפי החוק כוללת גם את האיסור המגדרי, ולכן לא ניתן להפלות את העובדת בפיטוריה מחמת זהותה המגדרית".

 

זכויות הורים עובדים מאותו מין

עו"ד הורנשטיין: "הורים חברי קהילת הלהט"ב זכאים כמו כל עובד אחר לחופשת לידה, דמי לידה, שעת הנקה ואפילו זקיפת ימי מחלה עבור מחלת ילד. עם זאת, ישנם לא מעט חידודים אותם כדאי להכיר: חופשת אבהות יכולה להינתן לזוג לסביות או להומו שעשה ילד עם אישה, וזאת מכיוון שהזכאות ניתנת לרגל הלידה של בת הזוג".

 

"ניצול ימי מחלה עקב מחלת בן זוג או עקב הריון של בת הזוג אפשרי רק שמתקיימים תנאים מסויימים הקשורים למידת התלות של האישה בזולת עקב הבדיקות או עקב המחלה או עקב סיכון הבדיקות, בכל הנוגע לפונדקאות חשוב להדגיש כי אין התייחסות מיוחדת, שכן הזכויות בעבודה ניתנות מעצם הפיכת העובד להורה ולכן גם בהקשר זה הזכויות הן זהות עבור כולם".

 

"יש לציין כי הגדרת מי נחשב בן זוג עדיין לא הוכרעה בבית המשפט ואין קריטריון ידוע כרגע בנושא, אם תהיה מחלוקת מצד המעסיק בעניין הגדרת בן הזוג של העובד לצורך הזכויות הנ"ל, סוגיה זו תידון בבית המשפט אשר ידרש לקבוע קריטריון ברור".

 

עו"ד רקח-דביר: "גם זוגות חד מיניים זכאים למענק לידה ולדמי לידה על פי הנחיות המוסד לביטוח לאומי, ובהתאם להחלטת המוסד להתאים את המושג 'משפחה' למציאות של ימינו. אם מדובר בשתי נשים אשר אחת מהן היא האם הביולוגית - בת הזוג שהינה האם הביולוגית תהיה זכאית לתשלום מענק הלידה ודמי הלידה כאישה יולדת, ובת הזוג הידועה בציבור שלה לא תהיה זכאית לתשלום מענק לידה בגין ילוד זה. היא תוכל לחלוק עם האם הביולוגית את חופשת הלידה בהתאם לתנאים הסטנדרטיים החלים לגבי חלוקת החופשה בין גבר לאישה".

 

"כאשר מדובר בשני גברים במקרה של פונדקאות בחו"ל (פונדקאות בארץ תאושר רק להורים מיועדים שהם איש ואישה שהינם בני זוג) – ישולמו מענק הלידה ודמי הלידה למבוטח שהוא אביו הביולוגי של הילוד, בהתאם לתנאים לתשלום דמי לידה כפי שקיימים לאישה יולדת. בן זוגו, אם הינו ידוע בציבור שלו, לא יקבל את המענק ויוכל להתחלק בחופשת הלידה בהתאם לתנאים שחלים לגבי חלוקת החופשה בין גבר לאישה. זכויות אלו ישולמו לאב הביולוגי בתנאי שהאם היולדת אינה זכאית לדמי לידה בארץ ושהילד יירשם כאזרח ישראלי. בנוסף, במקרה מסוג זה אף הוכרה זכאותם של זוגות חד-מיניים למענק אשפוז בגין לידה".

 

מוחים על עמדת המדינה בנושא האימוץ (צילום: AP) (צילום: AP)
מוחים על עמדת המדינה בנושא האימוץ(צילום: AP)
 

טיפולי פוריות וימי מחלה: דין שווה לכולם

עו"ד רקח-דביר: "פעמים רבות הליך פונדקאות מלווה בטיפולי פוריות שעוברים בני הזוג או אחד מהם לצורך נטילת ביציות או דגימת זרע. במקרים אלו, הזכות להיעדר מהעבודה לצורך טיפולי פוריות על חשבון מי מחלה צבורים, כמו גם ההגנה מפני פיטורים בגין ההיעדרות האמורה, תקפה גם למי אשר עובר את טיפולי הפוריות, כשמדובר בבני זוג מאותו מין. הזכות ניתנת בהינתן הודעה מראש של העובד/ת, הצגת אישור רפואי בכתב המאשר זאת ודין ההיעדרות כדין היעדרות מפאת מחלה".

 

עו"ד הורנשטיין: "בעת מחלה של בן/בת הזוג – עובד או עובדת רשאים לנצל עד 6 ימי מחלה בשנה בשל מחלת בן/בת הזוג, בדומה לזוגות הטרוסקסואליים".

 

פרטים נוספים אפשר למצוא בפורטל זכויות הלהט"ב של אתר כל זכות.

 

"תלויים זה בזה": תמיכה מביטוח לאומי ונקודות זיכוי

עו"ד הורנשטיין: "בדומה לזוגות הטרוסקסואלים, גם הורים מקהילת הלהט"ב זכאים לאותן הטבות מהמוסד לביטוח לאומי. כך למשל, אישה שאינה עובדת אך בת זוגה עובדת, זכאית לפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ופטור מתשלום דמי ביטוח בריאות – בדומה לעקרת בית הנשואה לגבר עובד".

 

"בנוסף, הורים מאותו מין (הן גברים והן נשים), זכאים באופן אוטומטי לשלל נקודות הזיכוי במס הניתנות עבור ילדים. בהקשר זה כדאי לציין כי גם במקרים בהם הורים מאותו מין נפרדים, הם יהיו זכאים לאותן נקודות זיכוי ממס כמו הורים גרושים. זאת ועוד, גם זוגות הומואים שמביאים ילד בפונדקאות חו"ל זכאים לקבל קצבת ילדים ואת נקודות הזיכוי כמו שמקבלים זוגות הטרוסקואלים שמביאים ילד לעולם".

 

"אגב, עובד אשר לבן זוגו אין הכנסה זכאי לנקודת זיכוי אחת, בתנאי שאחד מבני הזוג עיוור או הגיע לגיל פרישה או שנקבעה לו נכות מעל 90%. ולבסוף, הורים עובדים מאותו מין עשויים להיות זכאים גם לסיוע במימון מעונות יום ומשפחתונים, בדומה לזוגות הטרוסקסואלים".

 

עו"ד רקח-דביר: "דמי אבטלה משולמים בין היתר בהתאם על פי מספר התלויים של דורש/ת העבודה, כך שככל שמספר התלויים בו/בה גדול יותר הוא זכאי למספר ימי אבטלה מרביים גדול יותר. כיום, הביטוח הלאומי הכיר בבן/בת זוג מאותו מין כ'תלוי' של דורש/ת העבודה כך שהוא זכאי לתקופה גדולה יותר של ימי אבטלה מרביים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנת הקהילה הגאה בנושא האימוץ
צילום: AP
צילום: יח"צ
עו"ד הדס רקח-דביר
צילום: יח"צ
צילום: ישראל הדרי
עו"ד שרון הורנשטיין
צילום: ישראל הדרי
מומלצים