שתף קטע נבחר

דני יתום על המשבר בירדן: "שהירדנים לא ירגישו פראיירים"

ראש המוסד לשעבר, שעמד בראש הארגון בזמן ניסיון ההתנקשות הכושל בחאלד משעל בירדן, מציע פתרון: "צריך להציע סיוע לווקף הירדני ולהסיר המגנומטרים מהר הבית". סגן ראש המוסד לשעבר, רם בן ברק: "לישראל יש עוד מנופי לחץ". מומחה ירדני: "ממשלת ישראל הייתה צריכה להקשיב לצה"ל ולשב"כ"

 

 

 

"צריך להציע לירדנים עסקה שבה לא ירגישו שהם יוצאים פראיירים". ראש המוסד לשעבר, דני יתום, שעמד בראש הארגון ברגע נפיץ ביותר לפני 20 שנה בעת ניסיון החיסול הכושל של חאלד משעל על אדמת ירדן, אומר כי "האירועים שונים לגמרי, אך הסוף דומה. כדי להביא לסוף המשבר צריך עסקה – ונתניהו חייב לדבר עם המלך עבדאללה". בריאיון לאולפן ynet הוסיף כי ייתכן שזו ההזדמנות לפתור גם את בעיית הר הבית. ניסיון חיסולו של חאלד משעל הוביל למתיחות אדירה בין ישראל לירדן במהלך כהונתו הראשונה של נתניהו כראש ממשלה - ולבסוף לעסקה שבמסגרתה שוחרר מייסד חמאס, אחמד יאסין, וישראל מסרה לירדן נוגדן לרעל שהוחדר למשעל.

 

במסגרת האירועים הלילה בעמאן נדקר במעונו מאבטח ישראלי, ובתגובה הוא ירה למוות בשני ירדנים וכעת דורשות הרשויות את חקירתו. הסגל הדיפלומטי הישראלי במדינה השכנה נצור בינתיים במבנה השגרירות. יתום כיהן כאמור כראש המוסד בעת ניסיון ההתנקשות הכושל במנהיג חמאס חאלד משעל, שבוצע בירדן ב-1997 ושבעקבותיו שחררה ישראל לבסוף את מייסד ארגון הטרור שייח אחמד יאסין ו-70 אסירים פלסטינים נוספים – זאת תמורת שחרורם של סוכני המוסד שנעצרו בירדן וכן ארבעה סוכנים שהיו נצורים בשגרירות הישראלית בבירה הירדנית.

דני יתום מציע דרכים לפתרון המשבר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דני יתום מציע דרכים לפתרון המשבר(צילום: גיל יוחנן)

ניסיון ההתנקשות בירדן כשל. חאלד משעל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניסיון ההתנקשות בירדן כשל. חאלד משעל(צילום: AFP)

שייח אחמד יאסין (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
שייח אחמד יאסין(צילום: איי פי)
 

"מדובר בשני אירועים שונים לחלוטין", חידד יתום בנוגע להשוואה בין השתלשלות האירועים לפני 20 שנה לבין אירועי הלילה. "אני לא חושב שהאנשים שלנו בשגרירות נצורים. חוץ מאשר לקב"ט, שהירדנים מבקשים לחקירה, כל השאר רשאים לעזוב, רק הם עושים נכון ולא עוזבים כיוון שאינם רוצים להותיר אותו לבד.

 

"הדבר היחיד שאולי דומה הוא הסוף. כדי להביא את האירוע הזה לקצו נצטרך לעשות את מה שעשינו אז – זו כנראה נוסחה עובדת. צריך שראש הממשלה ידבר עם המלך עבדאללה ויהיה איתו בקשר כל הזמן, וצריך להציע עסקה שבה יש 'תן וקח', שהירדנים לא ירגישו שהם יוצאים פראיירים".

 

בשעות האחרונות טענו גורמים מדיניים שמדובר בניסיון פיגוע וייתכן שהוא גם קשור למהומות במזרח ירושלים ובהר הבית. לפי יתום, מדובר בהחלט בסברה אפשרית: "בכל מקרה, כנראה שהיה איום על חיי המאבטח אז הוא עשה נכון כשירה בזה שניסה לפגוע בו".

 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
(צילום: דוד רובינגר)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"לפני עשרים שנה יצאנו כדי להרוג ארכי-מחבל, זה היה מבצע שלא הצליח", הסביר יתום. "במקרה הזה אינני יודע מה גרם לירדני להתנפל על קצין הביטחון. יכול להיות שזה קרה בהחלט מסיבה לאומנית".

 

מלבד שחרור הישראלים ואי חקירתו של המאבטח, שחלה עליו חסינות לפי אמנת וינה, מציע יתום שבמסגרת ההבנות עם הירדנים לפתרון המשבר תציע ישראל לווקף הירדני להסיר את המגנומטרים מהר הבית – עסקה שבה ידו של המלך עבדאללה על העליונה.

 

"אני רואה בזה הזדמנות לפתור גם את בעיית הר הבית בכלליות", סיכם יתום. "אנחנו לא צריכים להוכיח שהאחריות הביטחונית עלינו ושאנחנו שולטים בשטח, רואים את זה בכל צעד ושעל וכל פעם שיש התנגשות בין המון פלסטיני זועם לבין השוטרים שלנו, שעושים עבודה מסוכנת ומצוינת. לא צריך להוכיח לעצמנו שאנו הטובים ביותר, אנחנו יודעים את זה".

 

גם סגן ראש המוסד לשעבר, רם בן ברק, שהתארח באולפן, הסביר שמקרה משעל שונה לחלוטין. "אני מקווה שהירדנים יירדו מהעץ עם עסקה כזו או אחרת. יש למאבטח חסינות והוא פעל בהגנה עצמית. לירדנים יש הרבה מאוד מה להפסיד אם לא יהיה להם קשר עם ישראל, יש הרבה אינטרסים משותפים, ירדן מושקעת בישראל וישראל מושקעת בירדן. יש הרבה אינטרסים, בסוף זה יסתדר".

 

מה יקרה עד הסוף הזה?

"הקיצונים האיסלמיסטים ינסו להרוויח מזה נקודות, המנהיגות הערבית תנסה לראות איך היא יורדת מהעץ הזה, כי אין לה אינטרס לשבור את הכלים, וגם המנהיגות הישראלית צריכה לראות איך היא נותנת משהו כדי שכולם יוכלו לרדת מהעץ. זה מה שצריך לעשות".

 

מה לדעתך תצטרך ישראל לתת בתמורה לסיום הפרשה?

"הזכירו את עניין המגנומטרים, אולי זו תהיה העסקה, או שיקפיאו את השימוש במגנומטרים כדי שזה יישמע יותר טוב. לישראל יש עוד מנופי לחץ על ירדן".

 

למשל?

"ישראל מספקת מים לירדן. אני לא רוצה לדבר על הדברים האחרים".

 

כבר שמענו חברי כנסת שקוראים לביטול ההסכמים.

"אני לא קורא לביטול, היחסים עם ירדן אסטרטגיים למדינת ישראל ולא צריך להחריף את המצב, אבל בהחלט צריך לראות איך יורדים מהעץ. בינתיים יש הידרדרות שלא נעצרת - זה התחיל ברצח המתועב, עם המגנומטרים שאני לא בטוח שהיה נכון לשים אותם בעת הזאת בבהילות הזאת, וממשיך להתגלגל עם הרצח הבאמת מזעזע בחלמיש. ועכשיו האירוע בירדן, אני מקווה שזה הסוף ולא בטוח שזה הסוף".

 

מומחה ירדני: "הייתם צריכים להקשיב לשב"כ ולצה"ל"

"הנושא עדיין נחקר ועוד לא ברור מהו הסיפור האמיתי", אמר היום באולפן ynet איימן הונאייטי, מומחה ירדני לישראל, בעקבות האירועים שמסעירים את שתי גדות הירדן. "אנשי הביטחון שלנו רוצים לחקור את מה שאירע וזו הזכות שלנו. המצב רגיש בגלל אל-אקצה וגלאי המתכות שממשלת נתניהו רוצה להשאיר. זה מנוגד להסכם השלום עם ירדן והריבונות של ירדן. ישראל מפרה מדי יום את הסכם השלום". 

 

 
 

 

הונאייטי הסביר כי הרוחות בירדן סוערות וצפויות הפגנות נוספות, כפי שנראו בעמאן בסוף השבוע האחרון. "אנחנו צריכים עכשיו לשבת ולעשות את כל הסידורים לקראת עסקה, אבל בהסכמה ובתיאום מלא עם ירדן, כי היא שמחזיקה בריבונות במסגד אל-אקצה, וישראל מפרה את הסטטוס קוו ועושה צעדים חד-צדדיים. זה מה שמכעיס אותנו. אנחנו רוצים להרגיע את הרוחות ולא רוצים הסלמה.

 

"הדם של משפחת סלומון מיום שישי ושל ארבעת הפלסטינים שנהרגו בהתפרעויות על ידיהם של נתניהו, בנט וארדן", הוסיף המומחה הירדני. "הם היו צריכים לשבת ולשמוע לשב"כ ולצה"ל. אם היו לוקחים באחריות את המלצות שב"כ וצה"ל, לא היו נפגעים. אני מגנה כל הרג משני הצדדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים