שתף קטע נבחר

שק עם שאריות אבק מהירח נמכר ב-1.8 מיליון דולר

בנאס"א לא ידעו במשך עשרות שנים היכן נמצא השק, ששימש את מפקד אפולו 11 ניל ארמסטרונג. בסופו של דבר הוא התגלגל לעורכת דין משיקגו, והיא מכרה אותו לקונה אנונימי

שק ששימש את האסטרונאוט האמריקני המפורסם ניל ארמסטרונג ונשא את הדגימות הראשונות של אבק ירח שהובאו לכדור הארץ - נמכר בשבוע האחרון עבור 1.8 מיליון דולר במכירה פומבית בניו יורק, שנערכה לרגל יום השנה ה-48 לנחיתה ההיסטורית על הירח.

 

השקית, שבמשך שנים ארוכות שכבה ללא כל זיהוי בקופסה במרכז החלל ג'ונסון ביוסטון, נקנתה על ידי קונה אנונימי שהציע את המחיר בטלפון וביקש שלא לפרסם את שמו, כך לפי בית המכירות סות'ביס. ההערכות היו כי השק ההיסטורי יימכר עבור 4-2 מיליון דולר.

 

השק נמכר לקונה אנונימי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השק נמכר לקונה אנונימי(צילום: רויטרס)

 

עד כה מדובר ב"מזכרת הירח" בעלת הערך הגבוה ביותר במכירה פומבית. תוכנית הטיסה של אפולו 13, שבה כתובות הערות של הצוות עצמו, נמכרה עבור 275 אלף דולר; חליפת חלל שלבש האסטרונאוט גאס גריסום נמכרה עבור 43,750 דולר; ותמונה מפורסמת של האסטרונאוט באז אלדרין על הירח, שאותה צילם ניל ארמסטרונג, נמכרה עבור 35 אלף דולר.

 

ארמסטרונג ועמיתיו לצוות אפולו 11 שבו הביתה ביולי 1969, ואילו גורלו של השק הקטן, שגודלו 30 סנטימטרים על 22 סנטימטרים, נותר בגדר תעלומה במשך עשרות שנים. בשלב מסוים נעלם התיק ממרכז ג'ונסון בטקסס ו"צץ" בחניה הפרטית של מנהל במוזיאון קנזס, מקס ארי, וב-2014 הורשע ארי בגניבתו, כך לפי רישומי בית המשפט.

 

 

השק הועבר אז לידי שירות המרשלים של ארצות הברית, והם הציעו אותו במכירות פומביות שלוש פעמים - אך לא התקבלו הצעות. לבסוף הוא נרכש ב-2015 עבור 995 דולר בלבד על ידי ננסי לי קרלסון, עורכת דין מאזור שיקגו. קרלסון שלחה את השק לסוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) כדי לבחון אותו, ואז הבדיקות חשפו כי מדובר בשק של לא אחר מאשר ארמסטרונג וכי עדיין יש בתוכו אבק ירחי.

 

בנאס"א רצו כמובן לשמור לעצמם את הפריט, אך קרלסון תבעה בהצלחה את סוכנות החלל כדי להשיב אליה את השק. תשומת הלב התקשורתית שמשכה תביעתה הביאה את קרלסון להחלטה שכדאי שוב לנסות להגיש את הפריט למכירה פומבית.

 

אבל היו גם מי שביקרו את החלטתה של קרלסון ואמרו שמדובר ב"מכירת פיסה של היסטוריה מהחלל". "השק הזה צריך להיות במוזיאון כדי שהעולם כולו יוכל להשתתף ולחגוג את ההישג האנושי האוניברסלי שהוא מייצג", מסרה מישל האנלון, ממייסדי For All Moonkind, עמותה ששמה לה למטרה לשכנע את האו"ם לנקוט צעדים לשימור והגנה על ששת אתרי הנחיתה של משימות "אפולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השק מאפולו 11
צילום: רויטרס
מומלצים