שתף קטע נבחר

אולי הוא רעב? 7 מיתוסים על הנקה

יש נשים שאין להן מספיק חלב, אם את חולה עדיף שלא תניקי, ותינוקות שיונקים ישנים פחות טוב. יועצת הנקה מוסמכת מנפצת את המיתוסים שכמעט כל אם טרייה שומעת

 

 

אין כמעט אם טרייה אחת שלא עברה את זה – הרצאות והסברים על מה נכון לעשות עם הרך הנולד. זה מתחיל כבר בהיריון, ממשיך בימים הראשונים אחרי הלידה ונגמר בשיחה בתור לסופר עם זרה שנותנת עצה נוספת. העצות לא מפסיקות לזרום והן לא תמיד נכונות. 

 

הנה שבעה מיתוסים נפוצים על הנקה שצריך לנפץ ולהסביר: 

 

1. יש נשים שלא יכולות להניק כי אין להן מספיק חלב

מעטות מאוד הנשים שמסיבה רפואית באמת אינן יכולות לייצר חלב. יהיה לך מספיק חלב כל עוד תיניקי את תינוקך ותקפידי על תפיסה נכונה וניהול נכון של ההנקה, כך שגופך יקבל איתות להמשיך ולייצר חלב. המיתוס הזה בעייתי מפני שלעיתים הוא גורם לנשים לתת לתינוק תוספת של תחליף חלב (תמ"ל), ובעקבות זאת התינוק דורש פחות חלב אם. זה יוצר מסלול מעגלי שבו הגוף מייצר פחות חלב ובסופו של דבר ההנקה אכן מגיעה לסיומה, לפעמים בניגוד לרצונך. ככל שתקפידי על שגרת הנקה ושאיבת חלב אם, כך ייצור החלב יתאים לדרישות התינוק.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

2. בימים הראשונים אין חלב ועדיף שיאכל מבקבוק

בימים הראשונים לאחר הלידה אכן אין ייצור חלב, אלא ייצור של קולוסטרום. הקולוסטרום הוא נוזל צהבהב, עשיר להפליא בנוגדנים, בחלבון ובוויטמינים מסיסי שומן. כמות הנוזל קטנה (בין חצי כפית עד ארבע כפיות בכל הנקה), אך בעצם הוא שמעביר לתינוק את כל הזיכרון החיסוני של האם - משהו שלקח לה שנים לייצר - בתוך ימים ספורים.

 

זו ההגנה הטובה יותר שיכולה האם לספק לתינוק, ויש לה משקל חשוב מאין כמוהו למערכת החיסון שלו. לכן, גם אם האם שוקלת המשך הנקה וגם אם היא מתכוונת להימנע ממנה מסיבותיה שלה - רצוי שתינוקה יקבל את הנוזל החיוני והחד-פעמי הזה בימיו הראשונים. החלב עצמו נוצר רק כעבור שלושה עד חמישה ימים, ועד אז התינוק אינו צריך שום תוספת מלבד הקולוסטרום.

 

קראו עוד:

- הסיבה האמיתית שהחלטנו להרחיב את המשפחה

- "הקושי הכי גדול בחופשת לידה הוא הרגע שהיא מסתיימת"

- אחרי הלידה - מנוחה או התינוק צמוד אלייך?

 

3. הנקה גורמת לשדיים נפולים

רקמת השד נמתחת משמעותית בזמן ההיריון כשם שרקמת העור בבטן נמתחת. מדובר בתהליך טבעי ובלתי נמנע. בסיום ההיריון, כשהגוף מתחיל "לחזור לעצמו", לעיתים נוצרת אצל האישה רקמה עודפת בעקבות המתיחה, וכמעט אישה שלא תחווה הידלדלות מסוימת ברקמת השד. יש משקל לגורם הגנטי בחזרה של הגוף "לעצמו", אך גם התעמלות ושמירה עליו יכולים לסייע משמעותית בכך. מכל מקום, הנקה לא תשפר את המצב או תחמיר אותו. 

 

4. תינוקות שאוכלים תמ"ל (תחליף חלב) ישנים טוב יותר בלילה

לא מדויק. המשפט הזה מתבסס על מיתוס אחר, ששומעים לא פחות: "כמות החלב שיוצאת מהשד לא מספקת כמו כמות החלב שתינוק מקבל בבקבוק". בשני המקרים האמת היא אי שם באמצע. ראשית, יש תינוקת יונקים שישנים לילות שלמים מגיל צעיר ויש שניזונים מתמ"ל ומתעוררים כמה פעמים בלילה עד גיל מאוחר. יש סברה כי ההתעוררויות התכופות של תינוקות מגינות עליהם מפני מוות בעריסה. שנית, באשר להבדל בכמויות החלב, תינוק שבריאותו תקינה יונק מהשד את הדרוש לו. הרכב חלב האם שונה ומשתנה כל העת, בניגוד להרכב התמ"ל, ולכן כמעט אף פעם לא תיתכן השוואה בין השניים מבחינת כמות נצרכת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

5. אם האם חולה, עדיף שתפסיק להיניק, החלב מעביר את המחלה לתינוק

לא נכון. כשנכנס לגוף של האם מחולל מחלה, וירוס או חיידק, מערכת החיסון מתחילה בתוך דקות לייצר נוגדנים ולהילחם במחלה. הנוגדנים מופרשים בחלב ומגיעים לתינוק עד 48 שעות לפני שהאם מתחילה להרגיש את סימני המחלה - כך שגופו של התינוק כבר התכונן והתחסן במשך יומיים מבלי שאימו ידעה בכלל שהיא עתידה לחלות. מבחינה זאת אין צורך להפסיק להיניק כשאת חולה, מה גם שטכנית ההפרדה המוחלטת אינה אפשרית בדרך כלל.

 

אם האם צריכה ליטול תרופות, הרופא המטפל חייב להתחשב בעובדה שהיא מיניקה ולהימנע ממתן תרופה שתזיק לתינוק או תפגע בהנקה. רצוי להימנע מתרופות "מייבשות" כמו תרופות לצינון בלילה, אבל בהחלט אפשר ליטול משככי כאבי המכילים פארצטמול או איברופן.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

6. תינוק ישן הוא תינוק שבע

דווקא בימים הראשונים מומלץ ורצוי להעיר את התינוק כל שלוש שעות לשם הנקה או ההאכלה. ניהול ההאכלה של התינוק בימים אלו הכרחי לשם יצירת סדר יום. בהמשך ישתנו שעות אלו ויתאזנו. חשוב להבין שלוקח זמן עד שהתינוק מבדיל בין יום לבין לילה, וחשוב מאוד להיניק גם בלילה מכיוון שייצור החלב בלילה הוא הגבוה ביותר.

 

7. בימים חמים במיוחד כדאי לתת לתינוק מים או תה

מים או תה ימלאו את קיבתו של התינוק אך לא ייתנו לו את הקלוריות שלהן הוא זקוק. בימים חמים במיוחד הגוף מייצר חלב מימי יותר, והוא מספק לתינוק את כל הנוזלים שהוא צריך.


תרצה רפאלוב היא יועצת הנקה מוסמכת ביחידת היילודים ואחראית תחום הנקה באגף האימהות של המרכז הרפואי הלל יפה


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש לך מספיק חלב?
צילום: shutterstock
מומלצים