שתף קטע נבחר

הרי את מחודשת: המהפכה של מכבי ת"א

זעזועים כאלה לא זוכרים במועדון הצהוב: אחרי העונה הכושלת כל הסגל הוחלף, וויצ'יץ' וספאחיה קיבלו את המפתחות, והבעלים לקחו צעד אחורה. הכירו את 10 שחקני הרכש

תחושת דז'ה וו אפפה בשבוע שעבר את היכל המכבים, חדר היכל התהילה של מכבי תל אביב הממוקם במרתפי היכל מנורה מבטחים. לצד גביעי אירופה מ-1977, 1981 ושנות האלפיים והתמונות של הדמויות המרכזיות בתולדות המועדון, מטל ברודי ועד דייויד בלאט, עמד והתראיין שחקן הרכש החדש של הצהובים, ג'ונה בולדן.

 

כשנשאל מה ייחשב עבורו לעונה מוצלחת, הפורוורד האוסטרלי לא היסס: "לזכות ביורוליג". שנה לפני כן, באותו מקום, עמד שם שחקן דומה מאוד לבולדן הן בחזות והן בסגנון, ואמר את אותם הדברים. קראו לו קווינסי מילר. כולנו זוכרים איך העונה עברה על מילר בפרט ועל מכבי תל אביב בכלל.

 

 

מילר ובולדן הם בערך הדבר היחיד שמשיק בין העונה הקודמת לזו שבפתח. מכבי ת"א מודל 2017/18 שונה לחלוטין מזו של 2016/17. קודם כל, בבניית הסגל – שחקנים רעבים, רובם צעירים, שרוצים להוכיח את מקומם ומבחינתם להגיע למכבי זה כבוד, לעומת כוכבים כמו סוני ווימס ואנדרו גאודלוק שנחתו בקיץ שעבר וחשבו שהם גדולים מהמועדון. גם מערכת היחסים בין ההנהלה לצוות המקצועי השתנתה – הג'נרל-מנג'ר ניקולה וויצ'יץ' ומחלקת הסקאוטינג אחראים על השמות, המאמן נבן ספאחיה מחליט את מי הוא רוצה בקבוצה ואף יושב עם השחקנים לשיחות אישיות, ובסוף וויצ'יץ' מנהל את המו"מ.

 

הבעלים, שבעבר היו בוחרים את השחקנים, בעיקר מתבוננים מהצד. ימים יגידו אם הדרך החדשה היא הנכונה, אבל כבר עכשיו ברור כי מדובר בשינוי כיוון רציני. במכבי מקווים שגם התוצאות יהיו שונות, אחרי העונה הגרועה בתולדות המועדון.

 

ספאחיה. העדיף שחקנים צעירים ורעבים על פני כוכבים (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ספאחיה. העדיף שחקנים צעירים ורעבים על פני כוכבים(צילום: ראובן שוורץ)

 

הימורים בקו האחורי

מבחינת השינויים בסגל, גם זקני השבט לא זוכרים מתי בפעם האחרונה ביצעה הקבוצה מהפכה כזאת. לא פחות מעשרה שחקנים חדשים ילבשו את המדים הצהובים העונה, והיחיד שיישאר בוודאות מהעונה שעברה הוא איתי שגב.

 

ספאחיה, אחרי שלוש עונות שבהן שימש כעוזר המאמן באטלנטה הוקס מה-NBA, אימץ לא מעט מהכדורסל של המאמן שתחתיו עבד, מייק בודנהולצר, שמקדש את הכדורסל המהיר, ולראיה הסגל שבנה. ולמעט עמדת הגבוהים, הוא לקח הימורים גדולים.

 

הרכז פייר ג'קסון, למשל, שאמור לנהל את ההצגה, מעולם לא הצליח בכדורסל האירופי. את וילרבאן עזב עוד לפני ששיחק משחק אחד, וז'ליקו אוברדוביץ' זרק אותו מפנרבחצ'ה כי לא התאים לרמה ולשיטת המשחק שלו. את העונה הקודמת פתח בצדביטה זאגרב, שם קלע 67 נקודות בשני משחקים ענקיים ביורוקאפ, אך אז נטש לטובת ליגת הפיתוח (NBDL).

 

שליטה טובה בכדור לצד נחיתות בגובה. פייר ג'קסון (צילום: AP) (צילום: AP)
שליטה טובה בכדור לצד נחיתות בגובה. פייר ג'קסון(צילום: AP)

 

בהמשך קיבל ג'קסון הזדמנות קצרה בדאלאס (שמונה משחקים), אבל לא מעבר לכך. "יש לו שליטה מדהימה בכדור והוא מאוד מהיר", מספר הסקאוט היווני דימיטריס קאטס. "ג'קסון נחשב לרכז שגם יודע לקלוע מבחוץ, ווינר במהות שלו. החיסרון המרכזי הוא כל ההיבט הפיזי. הוא נמוך מאוד ויהיה לו קשה הגנתית".

 

מייקל רול הוביל את בשיקטאש לגמר הליגה הטורקית, אך מעולם לא שיחק ביורוליג. "הוא ורסטילי מאוד, אבל צריך להוכיח את עצמו ברמות הגבוהות", אומר העיתונאי הטורקי אורגר טורקר. "בבשיקטאש שיחק כרכז למרות שהוא יותר קלע. כדי להצליח הוא חייב לקבל ביטחון מהמאמן וזה אומר דקות משחק. ההגנה היא החולשה המרכזית שלו, אין ספק".

 

רול. "ההגנה היא החולשה המרכזית שלו", אומר העיתונאי הטורקי אורגר טורקר (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
רול. "ההגנה היא החולשה המרכזית שלו", אומר העיתונאי הטורקי אורגר טורקר(צילום: Getty Images)

 

לא מעט גבות הורמו כשמכבי ת"א הודיעה על החתמת דיאנדרה קיין, הגארד ששיחק באילת וזכור בעיקר מהתקרית בפאב בעיר שבעקבותיה נעצר על ידי המשטרה. קיין נחת כאן באמצע עונת 2015/16 וסיפק מספרים טובים בליגה הסדירה ונהדרים בפלייאוף. הוא פתח את העונה הקודמת בניז'ני נובגורוד והיה טוב ב-VTB וביורוקאפ. הבעיה: הוא לא שומר על יציבות, ובשלוש עונותיו באירופה הספיק להחליף לא פחות משש קבוצות. האם גם במכבי ת"א הסיפור יהיה זהה?

 

"דיאנדרה באופי שלו הוא קודם כל שחקן תחרותי מאוד שאוהב לנצח", מספר עודד קטש שאימן אותו באילת. "יש לו הרבה יתרונות הגנתיים, הוא מאוד קשוח ויכול לשמור כמה עמדות. התקפית הוא מסוג השחקנים שעושים הרבה דברים טוב, אבל לא משהו ספציפי מדהים".

 

דיאנדרה קיין. "הוא עושה הרבה דברים טוב, אבל לא משהו ספציפי מדהים" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
דיאנדרה קיין. "הוא עושה הרבה דברים טוב, אבל לא משהו ספציפי מדהים"(צילום: אורן אהרוני)

 

אמש (א') סיכם בקבוצה ג'ורדן מקריי (26, 1.96) שזכה באליפות ה-NBA עם קליבלנד ב-2016 כשחקן משני. מקריי נחשב לסקורר איכותי, אבל עדיין לא שיחק באירופה. הגארד הכניס לחוזהו סעיף יציאה ל-NBA עד תחילת אוגוסט.

 

פורוורדים מסקרנים

בעמדות הפורוורד וויצ'יץ' וספאחיה ביצעו שתי החתמות מסקרנות. ג'ונה בולדן נחשב לפרוספקט NBA (נבחר 36 בדראפט האחרון ע"י פילדלפיה). אחרי שנתיים ב־UCLA הפתיע כשעבר לאירופה ובגיל 20 חתם בכוכב האדום בלגרד, אך הושאל לשנת התחשלות בקבוצת הבת FMP. בולדן נחשב לסיפור הצלחה.

 

"יש לו את החבילה השלמה", טוען העיתונאי הסרבי זוראן פופוביץ'. "שחקן עם המון איכויות, יכול לשחק בכמה עמדות, אתלט ברמות הגבוהות ביותר. בסרביה היינו בטוחים שיחתום בקבוצת NBA אחרי שנבחר בדראפט. במכבי הוא יוכל להמשיך לעבוד על המשחק שלו, ועונה טובה ביורוליג תבטיח לו חוזה בפילדלפיה או בקבוצה אחרת".

 

"הוא היה רע מאוד באנאדולו". דשון תומאס (צילום: באדיבות מכבי ת"א) (צילום: באדיבות מכבי ת
"הוא היה רע מאוד באנאדולו". דשון תומאס(צילום: באדיבות מכבי ת"א)

 

דשון תומאס הוא כנראה השם הכי גדול שהגיע למכבי הקיץ (וזה אומר הכל על מדיניות הרכש). בשנתיים האחרונות שיחק בברצלונה ובאנאדולו אפס, אך לא ממש הצליח.

 

בטורקיה מנמיכים ציפיות. "תומאס היה רע מאוד באנאדולו", אומר העיתונאי טורקר. "הוא לא ממש עמדה 4 למרות שבמבט ראשון הוא נראה פיזי מאוד. תומאס גם בעיקר זורק לסל ולא מוסר. מצד שני, כשהוא קולע זריקה-שתיים רצופות, הוא יכול פתאום להיכנס לקצב ולצבור 10 נקודות תוך שתיים-שלוש דקות. אני מקווה בשביל מכבי שהם לא באמת חושבים שהוא דווין סמית' הבא, כי האופי שלהם כל כך שונה". מהחוזה של דווין סמית' המקורי, אגב, מכבי מנסה להיפטר בימים אלה.

 

שיעור התאזרחות

השינוי הכי משמעותי הן בסגל והן מבחינה תדמיתית הוא כמובן בגזרת הישראלים. הסמלים הגדולים פניני ואוחיון בחוץ, הבן החורג מקל עבר לגראן קנאריה, וגם לנדסברג בדרך לספרד (אסטודיאנטס). מנגד, ג'ון דיברתולומאו וכרם משעור בפנים, לצד החזרתם של אלכס טיוס וג'ייק כהן.

יצטרך לקנות את מקומו ביורוליג. ג'ון דיברתולומאו (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
יצטרך לקנות את מקומו ביורוליג. ג'ון דיברתולומאו(צילום: עוז מועלם)

 

אלכס טיוס בביקור בהיכל בעונה שעברה. "ברור שהוא שחקן יורוליג בכיר" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
אלכס טיוס בביקור בהיכל בעונה שעברה. "ברור שהוא שחקן יורוליג בכיר"(צילום: עוז מועלם)

 

דיברתולומאו יצטרך לקנות את מקומו ביורוליג על חשבון הדקות של ג'קסון, רול וקיין (בליגה אין לו תחרות, כי הוא הגארד הישראלי היחיד בסגל). גם הוא וגם משעור נחשבים לשחקני הגנה מצוינים, קשוחים מאוד, ולא יעשו בעיות אם יישבו על הספסל, בניגוד לכמה מהשחקנים האמריקאים.

 

על טיוס, שזכה עם מכבי בטרבל ב-2014, אומר טורקר: "הוא ביזבז את עצמו בגלאטסראיי. ברור שהוא שחקן יורוליג בכיר, אבל הוא לא התאים לשיטה של המאמן עתמאן. כדי שטיוס יהיה אפקטיבי הוא חייב להבין מה המאמן רוצה ממנו, הוא צריך תפקיד ספציפי". ג'ייק כהן הגיע למכבי בגיל צעיר ולא נספר על ידי בלאט וגודס. השנתיים באריס סלוניקי ובאשדוד חישלו אותו, והוא יכול להיות מהגבוהים הטובים בליגה.

 

יובל זוסמן, שהיה נהדר באליפות אירופה עד גיל 20, קיבל מספאחיה הבטחה לדקות משחק. הקרואטי הזכיר לו שליאור אליהו פרח תחתיו במכבי לפני עשור, כשהיה 22 בלבד.

 

קיבל מספאחיה הבטחה לדקות משחק. יובל זוסמן (צילום: FIBA) (צילום: FIBA)
קיבל מספאחיה הבטחה לדקות משחק. יובל זוסמן(צילום: FIBA)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
נבן ספאחיה
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים