שתף קטע נבחר

בגלל משבר גירושין: פושט רגל יחזיר רק חצי

השופטת קראי-גירון הורתה לחייב לשלם רק כ-100 אלף שקל בשל מצבו הכלכלי והנפשי. היא הזכירה כי המגמה היא להקל על פושטי רגל לפתוח דף חדש

בית המשפט המחוזי בחיפה קבע לאחרונה שפושט רגל שטען למשבר כלכלי ונפשי שנגרם לו אחרי הגירושים, ישלם רק כמחצית מיתרת החובות שצבר. השופטת ישראלה קראי-גירון הדגישה את המגמה להקל על חייבים לפתוח דף חדש בחייהם, וקבעה שהחייב ישלם 100 אלף שקל בלבד לקופת הכינוס, אף שהחוב שנצבר הוא כמעט כפול.

 

המבקש, גרוש ואב לילדה, נקלע ב-2011 לחובות של כ-223 אלף שקל. את רוב הסכום הוא היה חייב לבנק, וחלק קטן ממנו (כ-56 אלף שקל) הצטבר כחוב מזונות. ב-2012 הוא הוכרז לבקשתו כפושט רגל והוטל עליו צו תשלומים של 500 שקל בחודש. במהלך השנים הצטברו בקופת הכינוס כ-37 אלף שקל והחובות הצטמצמו רק במעט.

 

בדצמבר 2016 פנה החייב לבית המשפט וביקש הפטר (פטור) מיתרת חובותיו תוך שהוא מציע להוסיף לקופה סך של 3,000 שקל. לדבריו, הסכום שהצטבר בקופה מספיק לתשלום ראוי לנושים ויש להתחשב בנסיבותיו האישיות ומצבו הנפשי לאחר הגירושים. החייב ביקש לאפשר לו לפתוח דף חדש בחייו והדגיש שיצר את חובותיו בתום לב.

 

הנאמן בתיק התנגד לבקשה וציין שהחייב אינו מגיש דו"חות ושהסכום שהצטבר מהווה חלק קטן מאוד מיתרת החוב. לאחר הדיון העלה החייב את הצעתו והסכים להוסיף לקופה 95 אלף שקל ב-48 תשלומים.

 

בשלב זה הציעה השופטת ישראלה קראי-גירון שהחייב ישלם 100 אלף שקל לקופת הכינוס ב-60 חודשים בתמורה להפטר. הנאמן, הכונס הרשמי וב"כ הבנק (הנושה המרכזי) הסכימו להצעת בית המשפט. מנגד עורך הדין שייצג את בתו של החייב (בגין חוב המזונות) התנגד למתן ההפטר.

 

יכול לפרוע תשלומים

השופטת ישראלה קראי-גירון הזכירה שהליכי פשיטת הרגל נועדו לאפשר את כינוס נכסי החייב וחלוקתם בין נושיו בדרך היעילה ביותר ולהעניק לחייב שאינו מסוגל לשלם את חובותיו הזדמנות לפתוח דף חדש בחייו. היא הוסיפה שלנוכח הרפורמה שהונהגה בהליכי פשיטת רגל, בתי המשפט שמים דגש בשנים האחרונות על טובת החייב ונוטים להעדיף פתרונות שיאפשרו את מתן ההפטר במקרים שבהם החייב משתף פעולה.

 

השופטת הדגישה שמתן הפטר והחזרת החייב למעגל החיים היצרני משרתת את החברה כולה. במקרה זה, לדבריה, החייב נמצא זמן רב בהליך (כ-6 שנים) והוא אמנם לא תמיד מילא אחר חובות הגשת הדו"חות, אך במשך תקופה ארוכה אינו מפגר בתשלומים החודשיים.

 

היא ציינה שבהתאם לעמדה שהציגו הנאמן והכונס הרשמי מדובר בחייב שאין לו נכסים אך יש לו יכולת כלכלית לפרוע תשלומים חודשיים – יכולת שצריכה לבוא לידי ביטוי במתן הפטר רק כנגד תשלום נוסף משמעותי.

 

לפיכך נקבע שכתנאי להפטר על החייב להוסיף לקופת הכינוס 100 אלף שקל בתוך 60 חודשים. סכום זה מאזן לדבריה בין רצונו של החייב לפתוח דף חדש בחייו לבין יכולותיו לשלם סכום נוסף שיבטיח תשלום סביר לנושים. היא הבהירה שחוב המזונות הוא בדין קדימה וייפרע לפני החובות האחרים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ החייב: עו"ד לסלי לוי
  • הנאמן: עו"ד ראובן שרגיל
  • עו"ד דוד חן עוסק בפשיטות רגל
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים