שתף קטע נבחר

אפל ואשליית הקדמה: מה קורה כשה-VPN הופך לעניין של זכויות אדם

הבחירה של חברת אפל להתיישר עם דרישות הממשל הסיני ולהדק את חוקי הצנזורה שהוא מחיל על אזרחיו - לא הייתה אמורה להפתיע אף אחד. במאזן הכוחות בין "עסקים כרגיל" לנושאים רגישים כמו זכויות אדם, די ברור מי לוקח את כל הקופה. דעה

 

 

 

חברת אפל שלפה מתוך חנות האפליקציות שלה, ה"אפסטור" בסין - אפליקציות VPN. החדשות האלה שוטפות במהלך היממה האחרונה את הרשת, והאמת היא שלא כל כך ברור איך מישהו מצליח להיות מופתע מהמהלך הזה. הנה קצת רקע: VPN, או Virtual Private Network, הן רשתות מדומות המאפשרות העברת מידע במקרים בהם היא לא מתאפשרת מסיבות טכניות, רגולטוריות ואחרות. סוג של מעקף במונחים פשוטים. אז מה העניין הפתאומי של אפל באפליקציות הללו דווקא בסין? כאן זה כבר נהיה קצת יותר מסובך.

צעד תמוה? לא ממש (אילוסטרציה: Shutterstock) (אילוסטרציה: Shutterstock)
צעד תמוה? לא ממש(אילוסטרציה: Shutterstock)

 

הממשל הקומוניסטי-סיני קנה לו שם בין היתר בזכות מערכת צנזורה מורכבת ומתוחכמת - בעיקר בענף הטכנולוגיה. שם הרשת היא לא ישות חופשית, לא שיחה גדולה בה כולם שווים בפני השרת, ומדיניות הצנזורה פועלת שעות נוספות כדי להבטיח מקסימום ניטור של תוכן, ומינימום חופש מידע. להיות בלוגר בסין, למשל, זו שליחות של ממש - שלא לומר מקצוע מסכן חיים. אבל כל אלה לא חדשות. מה שכן חדש הוא שבמהלך השנה האחרונה אותה מדיניות צנזורה טכנולוגית עוברת שדרוג משמעותי, כשבתחילת השנה הודיעו השלטונות כי טכנולוגיית VPN מחייבת אישור רשמי כדי להתקיים בגבולות הרפובליקה.

 

מוכרחים לעצור כאן ולהבין: VPN היא האפשרות הסבירה והפשוטה יחסית עבור אזרחי סין ליהנות מחופש מידע כלשהו ולעקוף את מגבלות הצנזורה. במשטרים כאלה, VPN היא טכנולוגיה מהפכנית, לא פחות, מפני שהיא ניצבת בלב לבה של מחלוקת שעוסקת בעניינים של זכויות אדם. והנה, אתמול נודע כי חברת אפל מתיישרת עם הצנזורה הסינית ומסירה מהאפסטור הסיני אפליקציות VPN. שערורייה? לא ממש, יותר כמו אשליית הקדמה, שאופפת מותגים ותאגידים טכנולוגיים מערביים, שמתהדרים בערכים ליברליים.

 

אתמול פשטה הידיעה כאשר בבלוג אפליקציית ExpressVPN הועלה צילום מסך מההודעה הרשמית שנשלחה לחברה על ידי אפל, ובה היא מצהירה כי האפליקצייה לא תהיה זמינה יותר בחנות הסינית, משום שהיא כוללת "תוכן שנחשב בלתי חוקי בסין".

 

כן, זו אותה אפל שיצאה למלחמה מתוקשרת היטב מול שלטונות ארצות הברית בשנה שעברה, כשהאחרונים ניסו לחייב את החברה לאפשר גישה למכשיר האייפון של אחד המעורבים בפיגוע הירי בסן ברנדינו, ולאפשר גישה גורפת ל-FBI. החברה טענה אז כי מדובר בתקדים שפוגע בתיקון הראשון לחוקה - חופש הדיבור, (וכן - כתיבת קוד נופלת תחת החירות הזו), ובנוסף חששה מתקדים שיתקנן את הפגיעה באיכות האבטחה של מכשירי האייפון.

 

אז איפה נפגשים האינטרסים? כנראה בעובדה שסין היא השוק הכי גדול של אפל אחרי ארצות הברית, ולאורך הדרך כבר הפגינה יכולות ציות מרשימות מול הממשל בבייג'ינג. בכל זאת, הצעד הזה נחשב לאחד החמורים יותר במערך הצנזורה הסיני, והעובדה שאפל משתפת איתו פעולה היא נעיצת סיכה במעטפת הליברליסטית שיצר לעצמו המותג הפופולרי. בסופו של דבר - הכי קל להיות אביר זכויות אדם במערב.

   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
אפל בסין
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים