שתף קטע נבחר

שושלת שלטונית: רה"מ המודח בחר באחיו כיורשו

בית המשפט העליון של פקיסטן הדיח בסוף השבוע את ראש הממשלה נוואז שריף בגין חשד לשחיתות. שריף לא בזבז יותר מדי זמן והכריז על אחיו שבאז כמחליפו, אך בשביל לכהן כראש ממשלה צריך האח להיבחר לפרלמנט

זה שהודח וזה שיחליפו? נוואז שריף (משמאל) ואחיו שבאז (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זה שהודח וזה שיחליפו? נוואז שריף (משמאל) ואחיו שבאז(צילום: EPA)

 

ראש ממשלת פקיסטן המודח נוואז שריף הודיע שבחר באחיו להחליפו בתפקיד ראש הממשלה הבא. אלא שהאח שבאז שריף אינו יכול להיכנס לתפקיד באופן מיידי משום שאינו חבר האסיפה הלאומית. תחילה יצטרך שבאז להתפטר מתפקידו כראש ממשלת מחוז פונג'אב ואז להתמודד על המושב שפינה אחיו בפרלמנט.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בית המשפט העליון של פקיסטן הדיח בסוף השבוע את שריף מראשות הממשלה בגין חשד לשחיתות. את מקומו תפס כראש ממשלה זמני שאהיד חקאן עבאסי ממפלגת השלטון "הליגה המוסלמית הפקיסטנית".

 

לא הצהיר על חשבונות בחו"ל ונכסים שבבעלות שלושה מבניו. שריף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא הצהיר על חשבונות בחו"ל ונכסים שבבעלות שלושה מבניו. שריף(צילום: AFP)
שבאז שריף ממלא תפקיד מרכזי בפוליטיקה הפקיסטנית מאז שנות השמונים, והוא צפוי לנצח בבחירות שייערכו בעוד 45 ימים על מקום אחיו בפרלמנט. אם שבאז ינצח, מפלגתו תמנה אותו לראש הממשלה עד הבחירות הכלליות שייערכו באפריל 2018.

 

הימור פוליטי מסוכן של משפחת שריף?

לפי כלי התקשורת בפקיסטן, שבאז כבר מכין את בנו חמזה להחליפו בתפקיד ראש ממשלת מחוז פונג'ב, אף שגם הבן חייב להיבחר על ידי הציבור על הכיסא שיפנה אביו. "מדובר בביטחון של שושלת פוליטית בכוחה שמאפשר לה לנקוט בכל הצעדים הללו", אמר באדר אלאם, עורך העיתון "הראלד מגזין". "הם מרגישים שבכמה חלקים במדינה השושלת שלהם כה חזקה ששום אתגר לא יוכל לעקור אותם". עם זאת, יש מי שטוענים שבמפלגת השלטון הפקיסטנית לא יילכו בחזית אחת לצדו של שבאז, שנחשב לפחות כריזמטי מאחיד, באותו דרך שהלכו עם אחיו נוואז - ואם כך הדבר עשוי הדבר להוביל למשבר עמוק במפלגה.

 

"לנוואז יש אפיל פוליטי באופן שאין לאחיו. אני חושב שהשושלת תתפורר תחת אחיו", אמר העיתונאי והפרשן הפוליטי עומאר ווארייץ'.

 

לא כריזמטי כמו אחיו. שבאז שריף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא כריזמטי כמו אחיו. שבאז שריף(צילום: AFP)

שושלת אחרת שאיבדה את אחיזתה בפוליטיקה הפקיסטנית היא משפחת בוטו ומפלגתה, "מפלגת העם הפקיסטני" (PPP), בעקבות רצח המנהיגה בנזיר בוטו ב-2007 - האישה הראשונה לכהן בתפקיד ראש ממשלת פקיסטן.

 

ראש הממשלה הזמני - שר הנפט שהתחנך בארה"ב

ראש הממשלה הזמני עבאסי, שהתחנך בארצות הברית, נחשב במשך שנים לחבר נאמן ביותר של מפלגת השלטון הפקיסטנית ועד להדחתו של שריף ביום שישי האחרון הוא כיהן בתפקיד שר הנפט ומשאבי הטבע.

 

שריף הודח מתפקידו בעקבות חקירת שחיתות שנפתחה לאחר שנחשפה ב"מסמכי פנמה" הדרך המפוקפקת שבה עשתה משפחתו את הונה. בית המשפט העליון פסק ששריף לא היה כן עם הפרלמנט ועם מערכת המשפט ולכן אינו מתאים עוד לכהן בתפקיד ראש הממשלה.

 

פאנל של חמישה שופטים החליט פה אחד להדיח את ראש הממשלה הפקיסטני מתפקידו. אולם בית המשפט היה דומם כשהשופט אג'אז אפזאל הקריא את הכרעת הדין. אז החלה האופוזיציה במדינה לחגוג ואנשי חילקו ממתקים באזור בית המשפט לרגל הדחתו של שריף.

 

מתנגדי ראש הממשלה קראו להדחתו. ראש האופוזיציה אימראן חאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתנגדי ראש הממשלה קראו להדחתו. ראש האופוזיציה אימראן חאן(צילום: AFP)
ועדת החקירה בדקה קשרים שהיו לראש הממשלה הפקיסטני לחשבונות בנק בחו"ל ולנכסים שנמצאים בבעלות של שלושה מילדיו הבוגרים. שריף לא הצהיר על נכסים אלה בהצהרת ההון שלו, אבל "מסמכי פנמה" חשפו באפריל 2016 שיש לו קשר עקיף אליהם. אף ששמו של שריף לא צוין במסמכים, העובדה ששלושה מבניו הוזכרו בהם הספיקה בשביל לפתוח בחקירה בחשד לשחיתות ולהפגנות ענק של האופוזיציה בקריאה לראש הממשלה להתפטר מתפקידו.

 

ראשי הממשלה לא מצליחים להשלים כהונה מלאה

אף ראש ממשלה אזרחי בפקיסטן לא הצליח לסיים כהונה מלאה. פסיקת בית המשפט העליון ביום שישי היא הפעם הראשונה בתולדות המדינה שמנהיגה מודח מתפקידו בעקבות הליך משפטי.

 

שריף בן ה-68 נחשב לאחד הפוליטיקאים המרכזיים בפוליטיקה הפקיסטנית זה יותר משלושה עשורים. תחת שלטונו חוותה פקיסטן צמיחה כלכלית וירידה באירועי הטרור במדינה. ממשלת פקיסטן אף יזמה מדיניות חוץ פעילה שהובילה לקשרים חזקים עם סין וליצירת מסדרון כלכלי פקיסטני-סיני.

 

שריף, שנודע בכינוי "האריה מפונג'אב", הוא אחד התעשיינים המובילים בפקיסטן וכן אחד האנשים העשירים ביותר במדינה וקודם לכהונתו האחרונה היה ראש ממשלה שתי קדנציות נוספות. אלא שהקריירה הפוליטית הארוכה של שריף לוותה לא פעם בטעויות ובחשדות לשחיתות. במהלך כהונתו הראשונה כראש ממשלה הוא נאלץ לפרוש לאחר שחברה בבעלות משפחתו, "תעשיות איטפאק", גדלה באופן ניכר בזמן שהנהיג את המדינה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שריף נבחר מחדש לראש ממשלה ב-1997 והורה על ביצוע הניסויים הגרעיניים הראשונים של פקיסטן, אבל הפגנת העוצמה של המדינה לא עזרה לו - והוא סיים את כהונתו בטרם עת.

 

בשנת 1999 שריף פיטר את מפקד הצבא דאג פרבז מושארף בעקבות פלישה צבאית כושלת לאזרו קארגיל שבחבל קשמיר, שנמצא בשליטה הודית. אלא שהדרמה רק הלכה והתפתחה כשמושארף ביצע הפיכה צבאית, הדיח את שריף והכניס אותו לכלא. שריף נידון לאחר מכן ל-14 שנות מאסר בגין שחיתות, אבל שוחרר כעבור שישה חודשים לאחר שסעודיה תיווכה במשבר הפוליטי במדינה והביאה להסכם שהוביל ליציאתו לגלות.

 

ב-2007 שב שריף לפקיסטן לאחר שמפלגתו PML-N חברה ל"מפלגת העם הפקיסטנית" (PPP) במטרה לכפות על מושארף לעזוב את משרתו.

 

לאחר כמה התנגחויות משפטיות וחוקתיות, שריף נבחר מחדש לראש ממשלה ב-2013 - בפעם השלישית - וברקע עלו האשמות לזיוף קולות ואי סדרים בבחירות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נוואז שריף (מימין), שהודח מראשות הממשלה, ואחיו שבאז
צילום: AFP
מומלצים