שתף קטע נבחר

הסוף למחבוש על עבירות קלות: בצה"ל בוחנים המרת המאסר בעבודות שירות

בשבועות האחרונים נבחנת האפשרות לשלוח חיילים שהורשעו בעבירות קלות ובינוניות ל"עבודות בעלות מסר ערכי" כמו בבתי חולים או בפעילות חינוך. בסנגוריה הצבאית הסבירו: "המרת המאסר מגבירה את המוטיבציה לשירות, מצמצמת נשירה ומונעת התקרבות לגורמים עבריינים"

התוכנית שעשויה לשים סוף לכליאת חיילים על עבירות קלות: בצה"ל מקדמים בשבועות האחרונים עבודת מטה שבוחנת המרת עונשי המאסר בכלא הצבאי, בעיקר במקרים של הרשעות פליליות בעבירות ברף הפלילי הנמוך והבינוני, בעבודות צבאיות, המקבילות לעבודות שירות באזרחות. שני דיונים כבר נערכו בנוגע לתוכנית החדשה בחודשיים האחרונים בצמרת הפרקליטות הצבאית, והמהלך זוכה לאהדה בקרב קצינים בכירים בצבא.

 

המטרה מאחורי התוכנית היא, בין היתר, שחיילים שיורשעו יישלחו כחלופה לכלא 4 או כלא 6 לעבודות בעלות מסר ערכי, כמו בבתי חולים או במוסדות חינוך. כיום עבודות צבאיות כחלופה לכלא שולחות את החייל לבצע עבודות רס"ר בבסיסים סגורים ונגזרות במשורה. רוב עונשי המאסר שניתנים לחיילים בבתי הדין הצבאיים הם לתקופות מאסר קצרות שבין שבועות לחודשים בודדים, כאשר אלפי חיילים נענשים מדי שנה בצורה זו.

 

 

 (צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות") (צילום: עמית שאבי,
(צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות")
 

 

בשנתיים האחרונות קראה הסנגוריה הצבאית, יוזמת המהלך, לבתי הדין הצבאיים להסתפק בענישה מופחתת כמו עבודות צבאיות בשורת מקרים כדי לא להחמיר מעבר לקיים את מצבו של החייל שהורשע. בחלק מהמקרים השופטים נעתרו בחיוב – אלמנט שנותן רוח גבית לתוכנית החדשה.

 

אם רפורמה זו אכן תאושר, תתגבש מדיניות מקלה יותר שבמסגרתם תורכב ככל הנראה רשימה של עבירות קלות שבגינן חיילים לא יישלחו יותר לתקופות מאסר. בין העבירות הללו ניתן למנות עבירות רכוש ללא היבטי חומרה מיוחדים (דוגמת פגיעה בחייל אחר שנפל קורבן לגניבה או היקף רכוש גנוב מצומצם יחסית וכן השבתו), שימוש ברכב צבאי ללא רשות, שימוש או החזקת סם לשימוש עצמי שלא בפעילות מבצעית, לפניה או אחריה, שימוש בלתי חוקי בנשק שלא בהקשר אלימות או איומים, היעדרות משירות, וכן עבירות אלימות מינוריות.

הפצ"ר תא"ל שרון אפק (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
הפצ"ר תא"ל שרון אפק(צילום: צביקה טישלר)

הסנגור הצבאי הראשי אל"מ רן כהן ()
הסנגור הצבאי הראשי אל"מ רן כהן
 

בסנגוריה הצבאית הסבירו בדיוני עבודת המטה כי כיום, על הרשעה בעבירות כאלה נשלח החייל המורשע לתקופת מאסר של בין ימים בודדים לחודשים ספורים, כאשר המרת העונש בעבודה צבאית היא הולמת יותר, משרתת את מטרות הענישה של הצבא, מגבירה את המוטיבציה לשירות תקין ומצמצת נשירת חיילים. עוד נטען כי חיילים רבים מבצעים עבירה חד-פעמית לראשונה בחייהם בשירותם הצבאי ומשלמים מחיר כבד מדי בדמות מאסר בפועל, חרף היותם חיילים טובים.

 

ועדה: מאסר לא משקם ורק מקרב לגורמים עבריינים

עבודת המטה של השבועות האחרונים מתייחסת גם לדו"ח ועדה בראשותה של שופטת העליון בדימוס דליה דורנר שגרס כי עונשי מאסר בפועל, בשנים האחרונות, לא מביאים בהכרח לשיקום הנאשם, שכן המגע שלו בסביבה עבריינית בכלא עלול לקרבו עוד יותר לעולם הפלילי, מעודד את הנטייה לעבריינות ואף עלויות המאסר הן גבוהות.

 

"מטרת ענישת המחבוש אינה רלוונטית כאשר אנו עוסקים בעבירות שאינן מלמדות על מסוכנות גבוהה", הסבירו בסנגוריה הצבאית, שהזכירו כי לאחרונה, באחד המקרים שייצגו, בית הדין נעתר לבקשת ההגנה ושלח חייל שהורשע בעבירות של שימוש והחזקת קנאביס לעבודות צבאיות כחלופה למאסר בפועל.

 

"נקיטת נוקשות יתר עם חיילים נורמטיביים, שעבורם זו הפעם הראשונה שהם ניצבים מול מערכת שיפוטית, גורמת להשגת תוצאה הפוכה מהרצוי", הסביר הסנגור הצבאי הראשי, אלוף-משנה רן כהן רוכברגר. "להשקפתנו, ניתן למנוע מאות ואלפי ימי כליאה משפילים מחיילים בדרך של עונש חלופי וכך נקבל חיילים ששילמו את חובם לחברה, אך לא צרבו על גופם ונפשם חוויה קשה שיש בה סיכוי רב להוות את תחילת הסוף של השירות הצבאי".

 

הרפורמה הזו, אם תאושר, תצטרף לשורת שינויים שהובלו בפרקליטות הצבאית תחת הפצ"ר תא"ל שרון אפק במהלך השנתיים האחרונות, חלקן ביוזמה או בעידוד הסנגוריה הצבאית. בין היתר הוחלט להטיל הסדרים מותנים, ללא הרשעה פלילית, על חיילים שלראשונה צרכו גראס או עברו עבירות קלות; גדלה תקופת ההיעדרות משירות לצורך הגשת אישום על עריקות מ-75 ל-100 ימים; לוחמים חשודים לא מובלים למעצר באזיקים כלקח מפרשת אזריה; הוקם מנגנון בדיקה מטכ"לי לבחינת אירועים מבצעיים חריגים במלחמה בטרם הוחלט לפתוח לגביהם בחקירת מצ"ח והוגבל החיפוש בטלפונים של חיילים חשודים על ידי מצ"ח.

 

בתוך כך, כ-20 חיילים, רובם מחיל האוויר, נעצרו בימים האחרונים על ידי מצ"ח בחשד לעבירות סמים. החקירה החלה בעקבות יוזמה של מפקדים בבסיס לחקור את הנושא בעקבות מידע שהגיע אליהם. לפי החשד, לפחות באחד המקרים צריכת הסמים על ידי החיילים נעשתה בבסיס, ויתר המקרים בנסיבות אזרחיות. בית הדין הצבאי ביפו האריך את מעצרם של מרבית החיילים ומדובר צה"ל נמסר כי החקירה עדיין מתנהלת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
ארכיון
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
מומלצים