שתף קטע נבחר

מחר ההכרעה בבג"ץ הפונדקאות: "מקווה שהפסיקה תסמן מהפכה"

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון יכריע מחר בעתירה שדורשת לאפשר לזוגות חד-מיניים הליך פונדקאות בישראל. איתי פנקס, העותר: "החלטנו לשוב לבג"ץ כי לא הייתה לנו ברירה"

 

 

 

בג"ץ יכריע מחר (יום ה') בעתירה שעניינה דרישה לאפשר פונדקאות גם לזוגות חד-מיניים. שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן, שותף לפסיקה וכיוון שזו הפסיקה האחרונה לפני פרישתו מהתפקיד, היא צפויה להיות משמעותית ומכרעת.

 

סיכום כהונתו של השופט ג'ובראן

 

ג'ובראן מכהן כמשנה לנשיאת בית המשפט העליון, ומחר יפרוש לגמלאות בהגיעו לגיל 70. הוא השופט הערבי הראשון שמכהן בבית המשפט העליון במינוי של קבע, ואחד השופטים הבכירים ביותר במערכת המשפט. ג'ובראן נחשב לאחד הבכירים בתחום הפלילי ובעברו לא מעט פסיקות גם בנושאים חברתיים.

 

בחודש ינואר האחרון דן בג"ץ בעתירה שהגישו איתי ארד פנקס ובן זוגו יואב, עם כמה ארגונים בהם "הורים גאים" ו"תמוז", בדרישה לשנות את החוק. על פי לשונו כיום, ניתן לבצע פונדקאות רק "לגבר ולאישה". בממשלה הקודמת ניסתה שרת הבריאות דאז יעל גרמן לקדם תיקון לחוק הפונדקאות שהיה אמור לבצע מהפכה בתחום, ולאפשר לזוגות גברים לערוך הסכמי פונדקאות בארץ במקום לנסוע למזרח או לארה"ב. החוק עבר בקריאה ראשונה, אולם מאז הכנסת התפזרה והחוק נעצר.

פנקס, בן זוגו יואב ושלושת בנותיהם (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פנקס, בן זוגו יואב ושלושת בנותיהם(צילום: אוהד צויגנברג)

השופט סלים ג'ובראן  (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט סלים ג'ובראן (צילום: אתר בתי המשפט)
 

פנקס סיפר באולפן ynet כי החל בהליכים המשפטיים כבר בשנת 2009. "הגשנו בג"ץ ב-2010, משכנו אותו אחרי שנה כי המדינה אמרה שהיא תקדם שינוי. אבל אחרי כמה שנים הגשנו שוב את העתירה כי הבנו שהממשלה לא מקדמת את התהליך".

 

הוא הדגיש כי רק בני זוג שהם גבר ואישה יכולים לקיים הליך פונדקאות בישראל, ואילו גברים יחידנים או נשים יחידניות, או בני זוג מאותו מין - לא מורשים לעשות כן ונאלצים לשלם הון כדי לבצע את ההליך בחו"ל.

 

"אחת הבעיות היא גם שמאז שהגשנו את העתירה הדבר הפך להיות הרבה יותר אקוטי. במשך השנים הבאנו ילדות לעולם, תאומות בהודו, גל ונועה. אור נולדה בתאילנד. אבל כל המדינות הללו סגרו את שעריהן. הליך פונדקאות אפשרי עכשיו רק מארה"ב וקנדה, בעלות של 170-160 אלף דולר".

 

פנקס הדגיש: "יש חוקים שהם לא-חוקתיים, חוקים שפוגעים בשוויון, חוקים שצריכים להשתנות. המדינה הייתה צריכה לשנות אותם, אנחנו חשבנו שזאת הדרך הנכונה אבל המדינה גררה רגליים ולא המשיכה בתהליך החקיקה. החלטנו לשוב לבג"ץ כי לא הייתה לנו ברירה". הוא הביע תקווה שהפסיקה מחר תסמן "מהפכה שתאפשר לנו כזה דבר בארץ".

 

אלכסנדרה לוקש וניר (שוקו) כהן השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
איתי פנקס, בן זוגו והילדים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים