שתף קטע נבחר

קנס של 1.54 מיליון שקל לבז"ן, כאו"ל וגדיב בגין זיהום אוויר

ביהמ"ש הרשיע את בז"ן והחברות שבבעלותה - כאו"ל וגדיב - בגרימת זיהום אוויר חריג בעקבות כתבי האישום שהגיש המשרד להגנת הסביבה. על הנאשמים אף הוטלה התחייבות של 3.08 מיליון שקל להימנע מביצוע העבירות שבהן הורשעו למשך שנתיים

חברת בתי זיקוק לנפט (בז"ן), שתי חברות נוספות שבבעלותה, כרמל אולפינים (כאו"ל) וגדיב, והמנכ"ל לשעבר של מגזר התעשייה בבז"ן, הודו והורשעו היום (ד') בבית משפט השלום בחיפה בגרימת זיהום אוויר חריג. זאת במסגרת הסדר טיעון שהתגבש בעקבות כתבי אישום שהגיש נגדם המשרד להגנת הסביבה.

 

ביהמ"ש הטיל על הנאשמים קנסות מצטברים בהיקף של 1.54 מיליון שקל והתחייבות בהיקף של 3.08 מיליון שקל להימנע מעבירות דומות במשך שנתיים.

 

"גרימת זיהום אוויר חזק ובלתי סביר"

הסדר הטיעון בשלושת התיקים המתנהלים בבית המשפט אושר היום על-ידי סגנית הנשיא, השופטת אורית קנטור (ת.פ. 17067-07-15). את המשרד להגנת הסביבה ייצגו עורכות הדין אפרת נחמני בר ותהילה חדד.

 

את כתבי האישום הגיש המשרד להגנת הסביבה ביולי 2015, לאחר שבבדיקות פליטות מזהמים מארובה לאוויר שנערכו במפעלי הנאשמות ב-2011 נמצאו חריגות של פחמן חד חמצני, גופרית דו חמצנית, ותחמוצות חנקן - חלקן משמעותיות - מהערכים המרביים המותרים לפליטת מזהמים אלה.

 

מתחם בז"ן במפרץ חיפה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
מתחם בז"ן במפרץ חיפה(צילום: אלעד גרשגורן)

בשל חריגות אלה שלח המשרד לשלוש החברות התראות על גרימת זיהום אוויר חזק ובלתי סביר לפי חוק אוויר נקי, וזימן את מנהליהן לשימוע במחוז חיפה. בסיום השימוע החליט המשרד לפתוח בחקירה פלילית נגד שלוש החברות, אשר נוהלה על ידי המשטרה הירוקה.

 

כתב האישום שהוגש נגד בז"ן כלל הפרה של הצו האישי גם בגין התעלמות ממושכת מדרישות המשרד להגנת הסביבה להתקין אמצעים להפחתת פליטות ממכל אחסון המכיל MTBE – חומר אורגני שחשיפה אליו עלולה לפגוע בבריאות.

 

כמו כן, כלל כתב האישום נגד החברה עבירות של אי קיום צו פינוי רעלים, הפרת תנאים ואי סילוק פסולת חומרים מסוכנים כדין. זאת, בעקבות סיור פיקוח שערך המשרד ב-2012 ובו תועדה בוצה בהיקף של מאות חביות, מספר מכולות ומאות שקים - בהיקף המוערך בכ-28 אלף טון - שנאגרו במפעל ולא פונו כנדרש, ובגין אי התקנת מתקן לטיפול בבוצה, על פי דרישת המשרד.

 

במסגרת הסדר הטיעון שאישר בית המשפט הוטל על בז"ן קנס של 600 אלף שקל והתחייבות בסך כולל של 1.2 מיליון שקל להימנע מביצוע העבירות שבהן הורשעה למשך שנתיים; על כאו"ל וגדיב הוטלו על כל אחת קנס של 450 אלף שקל והתחייבות בסך 900 אלף שקל להימנע מביצוע העבירות שבהן הורשעה למשך שנתיים;

 

על מנכ"ל מגזר התעשייה בבז"ן במועדים הרלוונטים ומי שהיה אחראי על קביעת המדיניות התפעולית של מפעלי הקבוצה נגזר קנס של 40 אלף שקל וכן התחייבות של 80 אלף שקל להימנע מביצוע העבירות שבהן הורשע למשך שנתיים.

 

"למצות את הדין עם המזהמים"

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, מסר: "אנחנו מברכים על ההרשעה בבית המשפט, בהתאם לעקרון 'המזהם משלם' שמוביל המשרד להגנת הסביבה. גם בעתיד נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי להפחית זיהומים וסיכונים לתושבי הארץ כולה ותושבי חיפה, ונמשיך בפיקוח ואכיפה הדוקים כדי לאתר מקרים מסוג זה ולמצות את הדין עם המזהמים".

 

סגן השר להגנת הסביבה, ירון מזוז, ציין: "כפי שאנחנו עדים, ולא בפעם הראשונה, כל מפעל מזהם נותן את הדין, ואני מברך גם על ההרשעה וגם על הקנס. אמרתי לא פעם, שלא ניתן יד למפעלים מזהמים ומי שיזהם ישלם את המחיר. בריאות הציבור עומדת לנגד עינינו ורק היא, ונמשיך בעבודת הקודש לבדיקת המפעלים המזהמים במפרץ חיפה".

 

מבז"ן נמסר בתגובה: "קבוצת בז"ן עובדת בשיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה ומתמודדת עם רגולציה אשר הולכת ומחמירה עם השנים בתחום. התוצאות בשטח, כפי שהן משתקפות בדוחות המשרד להגנת הסביבה, מראות על שיפור דרמטי של קבוצת בזן בנושאי איכות הסביבה בשנים האחרונות. נציין כי הסדרי הטיעון עליהם הסכימה בזן מתייחסים לאירועים משנת 2011".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
מתחם בז"ן במפרץ חיפה
צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
מומלצים