שתף קטע נבחר

התשובה ל-BDS: פסטיבל תרבות פרו-ישראלי בסקוטלנד

שלוש שנים לאחר שקבוצת תיאטרון ישראלית גורשה מפסטיבל התיאטרון היוקרתי באדינבורו, וכשברקע לחצים ואיומים מצד תנועות החרם, ייערך בשבוע הבא בעיר "פסטיבל השלום" השני, שיציג מופעי תיאטרון, מחול ומוזיקה: "הדבר הנכון עבור עם ישראל ועבור חופש הביטוי והאומנות"

 

תוכניית הפסטיבל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
תוכניית הפסטיבל(צילום: יח"צ)

לפני שלוש שנים אירע מקרה חמור וחסר תקדים כשקבוצת תיאטרון ישראלית גורשה בבושת פנים מאחד מפסטיבלי התיאטרון הנחשבים בעולם. תיאטרון אינקובטור הירושלמי היה אמור להעלות הצגה בפסטיבל אדינבורו, אבל פעילי החרם הביאו לפיצוץ ההופעות. אחרי שהפעילים הפעילו לחץ, החליטה הנהלת הפסטיבל, לראשונה ב-50 שנותיו, לבטל את הופעות התיאטרון הישראלי לאלתר.

 

נייג'ל גודריץ', סקוטי-נוצרי, התבונן במתרחש והזדעזע לנוכח גירוש הקבוצה הישראלית. אבל הוא לא נשאר לעמוד בצד: בשנה שעברה הוא ייסד את "פסטיבל השלום", שמארח אומנים ישראלים במספר אכסניות תרבות באדינבורו, במקביל לפסטיבל הפרינג' המפורסם המתקיים בעיר. השנה יתקיים הפסטיבל בפעם השנייה, בשבוע הבא, והוא יהיה גדול יותר וגדוש באירועים.

 

הפסטיבל יבליט שיתופי פעולה בין יהודים לערבים בישראל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
הפסטיבל יבליט שיתופי פעולה בין יהודים לערבים בישראל(צילום: יח"צ)

הפסטיבל מאורגן על ידי קונפדרציית החברים של ישראל בסקוטלנד - ארגון שמונה 17 סניפים ומנוהל על ידי מתנדבים שמאמינים בדיאלוג על פני חרם. אנשים פרטיים תרמו סכום כסף גבוה למימון הפסטיבל, שיימתח על פני שלושה ימים בשבוע הבא (8-10 באוגוסט). הפסטיבל יציג מופעי מוסיקה, מחול, תיאטרון, קולנוע וסדנאות ילדים, בדגש על שיתופי פעולה בין יהודים וערבים בישראל.

 

בערב הפתיחה יעלה תיאטרון "אינקובטור" את ההצגה "העיר הזאת", אותה הצגה שגורשה לפני שלוש שנים בקריאות אנטי-ישראליות קשות. השחקנית מסקי שיברו תספר את סיפור עלייתה מאתיופיה לישראל ותשיר בכמה שפות. כמו כן, תתארח להקת ג'אמייה שחבריה ינגנו מוזיקת עולם. בנוסף, יתארחו בפסטיבל יוצרים של בית עמותת "בוסתן אברהם", שעוסקת בפרויקטים אמנותיים מעורבים ביפו, ותיפתח תערוכת ציורים של נשים יהודיות, נוצריות ומוסלמיות.

 

 (צילום: יודן עבאדי) (צילום: יודן עבאדי)
(צילום: יודן עבאדי)

חלק מהאירועים יתקיימו במסגרת הרשמית של פסטיבל אדינבורו, רק שהפעם מנהליו לא יכולים להחרים או לגרש מופעים בישראל, כפי שעשו לפני שלוש שנים. הסיבה: הפסטיבל ממומן בחלקו מכספי משלם המסים הבריטי ובבריטניה נכנס לפני כשנה וחצי חוק שאוסר על הטלת חרם על ישראל במסגרות הממומנות מכספי ציבור. בשל כך, נשמטה הקרקע תחת שלל יוזמות חרם בסקוטלנד, שקיבלו רוח גבית בשנים האחרונות.

 

אלא ש"פסטיבל השלום" לא צפוי לעבור בשלום: פעילים של ארגוני החרם כבר הודיעו כי ינסו להפגין, לחבל ולפוצץ מופעים ישראלים, כפי שעשו בעבר, והנהלת הפסטיבל נערכת באמצעי אבטחה רבים. יש לציין כי סקוטלנד נחשבת למעוז תמיכה של ארגוני החרם ושבועות אחדים לפני תחילת הפסטיבל הישראלי התארגנה עצומה גדולה, בתמיכתם של אנשי תרבות ואקדמיה, שקוראים להטיל חרם על הפסטיבל.

 

על המכתב חתומים בין היתר הבמאים הבריטים המובילים קן לואץ' ופול לברטי, השחקן גאווין מיטשל ואנשי אקדמיה. “הפסטיבל הישראלי הוא חלק ממאמציה של ממשלת ישראל להתנגד לארגוני החרם ולשטוף את הפרת זכויות האדם של הפלסטינים. פסטיבל השלום משתמש שלא כיאות באחת המילים היפות בעברית. אין בפסטיבל שום דבר שמציע שלום", אמרו יוזמי המכתב.

 

אבל הדברים הללו לא מרפים את ידיהם של מארגני פסטיבל השלום. נייג'ל גודריץ', מנהל הפסטיבל, אומר: “כשהפסטיבל יסתיים אוכל לומר לעצמי שעשיתי את הדבר הנכון עבור ישראל, עבור העם היהודי ולמען חופש הביטוי והאמנות". גם השרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטארג'ן, נתנה את ברכתה לקיומו של הפסטיבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים