שתף קטע נבחר

דלת מסתובבת: כאב הראש של דאעש יתחלף בחיזבאללה

סוגיית הר הבית סיפקה אתנחתה למדינות ערב, אולם ללוב, מצרים, לבנון, סוריה, עיראק, סעודיה ותימן אין פנאי להתעסק בסוגיה הפלסטינית כי הן שקועות במלחמות בשטחיהן. תמונת מצב אזורית והשלכותיה על ישראל

 

 

בשבוע שעבר היה נדמה כאילו הסכסוך הישראלי-פלסטיני ומסגד אל-אקצא חזרו לכותרות. אולם מרגע שהוסרו המגנומטרים והמצלמות, חזרה הסוגיה הפלסטינית לשולי החדשות בערוצים הגדולים בעולם הערבי. למדינות ערב אין פנאי להתעסק בסוגיה הפלסטינית משום שהן שקועות עד צוואר במלחמות המתחוללות בשטחן או ליד גבולן. לוב, מצרים, לבנון, סוריה, עיראק, סעודיה ותימן - כולן שרויות במלחמות כבר כמה שנים. מה קורה כעת בארצות אלה? מי יהיה ארגון הטרור המוביל באזור אחרי חיסול "המדינה האיסלאמית" (דאעש)? האם מלחמות אלה קשורות לישראל?

 

לבנון: בציפורני חיזבאללה

את הכותרות הראשיות בימים האחרונים תופסת המלחמה של חיזבאללה בצפון-מזרח לבנון באזור ערסאל, שנשלט כבר שלוש שנים על ידי המורדים הסורים שפלשו ללבנון. המשבר שבו שרויים ארגוני האופוזיציה והמצור של מדינות המפרץ על קטאר המממנת הראשית שלהם, רק החיש את הניצחון של חיזבאללה.

 

שיכורי ניצחון, איימו פעילים בחיזבאללה כי ערסאל אינה אלא אימון למלחמה נגד ישראל. בכירים בארגון אף השוו את מלחמתם לניצחון הצבא העיראקי במוסול נגד דאעש. פרשנים בעולם הסוני הזהירו כי מטרתו האמיתית של המבצע של חיזבאללה לקיים טיהור אתני ולגרש לאידליב בסוריה לא רק את ארגון ג'בהת א-נוסרה (הנקרא כיום פתח א-שאם, "ניצחון סוריה"), אלא את כל האוכלוסייה הסונית. במקומם מתכנן הארגון ליישב אוכלוסייה שיעית אוהדת, כפי שאירע באזורים בסוריה שאותם כבש חיזבאללה.

 

בימים אלה מנהל חיזבאללה מבצע צבאי באזור ערסאל, שנמצא זה שלוש שנים על ידי המורדים הסורים שפלשו ללבנון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בימים אלה מנהל חיזבאללה מבצע צבאי באזור ערסאל, שנמצא זה שלוש שנים על ידי המורדים הסורים שפלשו ללבנון(צילום: AFP)
 
רכב חיזבאללה בערסאל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רכב חיזבאללה בערסאל(צילום: AFP)
למבצע הצבאי בערסאל קדם מסע הסתה של חיזבאללה נגד הפליטים הסורים באזור ודרישה להשיבם לארצם. לוחמי הארגון בשטח נראו בסרטים שהופצו לרשת מאזור ערסאל, והם שטופי מוח, מקללים את הדת הסונית וקוראים קריאות תמיכה במנהיג הרוחני העליון של איראן עלי חמינאי והם מצדיעים במועל יד.

 

המבצע עתיד להסתיים בחיסול האזור הסוני הגובל למחוז בעלבכ השיעי, ש"הפריע" לחיזבאללה להעביר לוחמים ונשק לתוך תחומי סוריה. ראש הממשלה הסוני של לבנון סעד אל-חרירי ביקר בוושינגטון לפני כמה ימים. חרירי אמנם מעוניין, אך אינו מסוגל להיענות לדרישת הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לפרק את חיזבאללה מנשקו.

 

חיזבאללה מנצל את חולשת צבא לבנון ואת שחיקתו של הצבא הסורי. צבא המשטר הסורי וצבא לבנון צופים בפעילויות חיזבאללה ללא מעש ומדי פעם אף מעניקים לו סיוע נגד "הטרור".

  

בסוריה, הכוחות הנאמנים לארה"ב עומדים לכבוש את בירת דאעש - א-רקה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בסוריה, הכוחות הנאמנים לארה"ב עומדים לכבוש את בירת דאעש - א-רקה(צילום: MCT)
חיזבאללה הקים בסיסי קבע על אדמת סוריה והשאיפה שלו בעתיד לפתוח חזית חדשה מול ישראל בגבול רמת הגולן. אולם באזור קוניטרה עדיין שולטים ארגוני אופוזיציה.

 

סוריה: "המדינה האיסלאמית" תחולק לצפון ודרום

המלחמה נגד דאעש תפסה השנה תאוצה רבה. בעת הזו מתקיימת תחרות בין צבאו של בשאר אסד בחסות רוסיה מצד אחד, לבין הכוחות הכורדיים בחסות ארה"ב מצד שני לכיבוש שטחי דאעש. אזור דיר א-זור במזרח סוריה הוא המוקד של המלחמה בשל היותו מרכז הנפט של סוריה. הכוחות הנאמנים לארה"ב, הכורדים וארגוני מורדים סוניים המסייעים להם, עומדים לכבוש את הבירה של דאעש - א-רקה - ואת צפונה של "המדינה האיסלאמית". במקביל, הצבא הסורי וחיזבאללה מתקדמים בסיוע הרוסים מכיוון תדמור לדרום דיר-א-זור.

 

כשענני העשן של המלחמה מתפזרים ואחרי סיום חגיגות הניצחון של הצבא העיראקי על דאעש, מתמודד העם העיראקי עם המציאות של חברה שסועה ומפולגת עדתית וכלכלית. מוסול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כשענני העשן של המלחמה מתפזרים ואחרי סיום חגיגות הניצחון של הצבא העיראקי על דאעש, מתמודד העם העיראקי עם המציאות של חברה שסועה ומפולגת עדתית וכלכלית. מוסול(צילום: AFP)

שתי סכנות עיקריות מרחפות כעת באוויר. הראשונה היא שכוחות המשטר הסורי יתנגשו ישירות עם הכורדים. קרבות בין מחנות אלה כבר החלו צפונית לחלב בחודשים האחרונים. הסכנה השנייה והגדולה יותר היא שמטוסים אמריקניים ורוסיים, המפציצים ללא תיאום את בסיסי דאעש, יגיעו לעימות ישיר. הכרעה נגד דאעש לא תסיים את מלחמת האזרחים במדינה הנמשכת זה שש שנים, אלא תוביל אותה לשלב חדש ואולי להפיכתה של סוריה למעין קונפדרציה, שבה משטר אסד שולט ישירות רק על שליש מהמדינה.

 

עיראק: הבעיות שאחרי דאעש

עיראק נמצאת כמה צעדים אחרי סוריה מבחינת המלחמה בדאעש, כי הקרב על בירת הארגון המדינה, מוסול, כבר הוכרע. כעת נלחם דאעש על שטחיו האחרונים במדינה ולוחמיו נסוגים לעבר סוריה. כעת, כשענני העשן של המלחמה מתפזרים ואחרי סיום חגיגות הניצחון של הצבא העיראקי, מתמודד העם העיראקי עם המציאות של חברה שסועה ומפולגת עדתית וכלכלית.

 

האוכלוסייה הסונית במזרח עיראק סובלת ממשבר פליטים ועוני, הערים שבהן התחוללו קרבות במשך  חודשים ארוכים הרוסות וחרבות, ומיליציות שיעיות מתעללות באוכלוסייה בתירוץ של "מלחמה בטרור". מבחינת המיליציות השיעיות, כל סוני חשוד בתמיכה בדאעש.

 

המורדים במדינה הענייה במזרח התיכון לא מוותרים בקרב למדינה העשירה ביותר באזור. המורדים החות'ים בתימן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים במדינה הענייה במזרח התיכון לא מוותרים בקרב למדינה העשירה ביותר באזור. המורדים החות'ים בתימן(צילום: רויטרס)

מזרח עיראק אמנם יותר הומוגני והוא שיעי ברובו. אך גם במזרח המדינה הערבית קיים מתח פוליטי-כלכלי רב בין שיעים התומכים באיראן בבגדד השולטים בפוליטיקה, לבין שיעים עניים בדרום המתנגדים להם ומאשימים אותם בשחיתות. בימים האחרונים אף קיים מנהיג הזרם המתנגד לאיראן מוקתדא א-סדר ביקור הפגנתי ומתריס בסעודיה, אויבתה העיקרית של איראן.

כמו בסוריה, הכורדים בצפון עיראק הם המרוויחים העיקריים מן המשבר, והם נהנים מתמיכה אמריקנית ומקיימים אוטונומיה זה 12 שנה. בחודש יוני ערכו הכורדים משאל עם שבו החליטו כי בספטמבר תוקם מדינה כורדית. מעניין כיצד צעד זה ישפיע על הכורדים בצפון סוריה. האם יצטרפו? כיצד תגיב טורקיה?

 

תימן: החות'ים - החיזבאללה של סעודיה

שנתיים חלפו מאז הכריזה סעודיה על מבצע "סופה נחרצת" נגד המורדים החות'ים השיעים בתימן ועדיין הסוף אינו נראה באופק. פרשנים בעולם השיעי מתארים את המלחמה באופן הבא: "המדינה העשירה במזרח התיכון מפציצה את המדינה הענייה ביותר במזרח התיכון".

 

אמנם סעודיה השיגה הישג עצום בכך שמנעה מבעלי הברית של איראן להשתלט על כל תימן. בכך הצילה הממלכה הסונית את נתיבי הנפט העוקפים את תימן והשאירה את הנמלים החשובים בידי הממשלה הרשמית הסונית. אולם החות'ים אינם מראים סימני כניעה, והם אף משגרים מדי פעם טילים על שטחה של סעודיה.

החות'ים עדיין שולטים על כרבע משטחה של תימן בצפון מערב. מרכזי שליטתם הם בצנעא וסעדה, הם חולשים על שדות הנפט החשובים ומאיימים על גבולה של סעודיה. כעת המלחמה על הקרקע מתמקדת בעיר תעז צפונית לעדן.

 

משקיע מאמצים רבים במיגור דאעש מסיני, אולם קשה להיפטר מארגון הטרור על רקע המצב הכלכלי הקשה באזור. נשיא מצרים א-סיסי ()
משקיע מאמצים רבים במיגור דאעש מסיני, אולם קשה להיפטר מארגון הטרור על רקע המצב הכלכלי הקשה באזור. נשיא מצרים א-סיסי

אם יצליחו כוחות המשטר של הנשיא עבד ראבו מנסור האדי בסיוע המטוסים הסעודיים לכבוש את העיר, תיפרץ הדרך לכיוון הבירה צנעא. את מלחמת האזרחים בתימן ניצל ארגון אל-קאעידה על מנת להשתלט על שטחים מדבריים במרכז המדינה. ארגוני ג'יהאד אלה מהווים מחלה כרונית בתימן, ולקואליציה הסעודית יהיה קשה להתמודד איתם לא פחות מאשר עם המורדים השיעים.

 

מצרים: מדינה מוקפת טרור ונלחמת בעוני

במצרים לא ניתן להפריד בין שתי המחלות העיקריות של מדינת הענק הערבית - הטרור והמשבר הכלכלי. הטרור הורס את הכלכלה ומבריח את התיירים. למצרים גבולות מסוכנים: לוב ממזרח וסיני ממערב. בלוב אמנם חוסלה נציגות "המדינה האיסלאמית", אולם היא עדיין שקועה במלחמת אזרחים בין ג'יהאדיסטים אחרים, שבטים סוררים ובין שתי ממשלות במזרח ובמערב.

 

בחצי האי סיני משקיע הצבא המצרי מאמצים רבים במיגור דאעש, אולם קשה להיפטר מארגון הטרור הסוני משום שהבעיה המרכזית - מצב העוני והאבטלה של שבטי צפון סיני - אינה מטופלת. הצעדים שננקטו נגד חמאס וחזית המעברים מהרצועה לא מנעו את העברות הנשק לג'יהאדיסטים בחצי האי. הטרור אינו מרפה מהמדינה למרות דיכוי "האחים המוסלמים" והאבטלה, המחירים והאינפלציה עולים בהתמדה.

 

עשרות אלפי לוחמים, נשק חדיש, אלפי טילים ומנגנון שטיפת מוח ותעמולה משוכלל. מזכ"ל חיזבאללה נסראללה ()
עשרות אלפי לוחמים, נשק חדיש, אלפי טילים ומנגנון שטיפת מוח ותעמולה משוכלל. מזכ"ל חיזבאללה נסראללה

אם נדמה היה בחודשים האחרונים כי המצב נרגע, הגיעו הפיגועים האחרונים נגד כנסיות נוצריות קופטיות בטנטא ובאלכסנדריה והוכיחו כי הדרך עוד ארוכה. יש מקום לאופטימיות משום שמיגור דאעש בסוריה ובעיראק ישפיע ישירות על דאעש בסיני.

 

הג'יהאדיסטים יחוסלו, חיזבאללה יתחזק

כל ההתפתחויות במלחמות נגד הטרור חיוביות מבחינתה של ישראל, מלבד זו הקשורה לחיזבאללה. הארגון זכה ללגיטימציה אזורית של סוריה, איראן ורוסיה וגם ללגיטימציה מקומית פנים-לבנונית מצד עדות שונות. זאת בשל העובדה כי חיזבאללה לוחם בהצלחה נגד ארגוני טרור סוניים המאיימים לפלוש ללבנון.

 

אולם המחיר של ההסתייעות בחיזבאללה נגד הג'יהאדיסטים גבוה. חיזאללה מקיים בסיסי קבע בלבנון ובסוריה. החות'ים בתימן שסיסמתם "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים", מקבלים השראה רבה מחיזבאללה ואף הבטיחו לסייע בעתיד לארגון במלחמה נגד ישראל. אחרי סיום המלחמה בטרור הג'יהאדיסטי וחיסול "המדינה האיסלאמית", יהווה חיזבאללה, המחזיק עשרות אלפי לוחמים, נשק חדיש הכולל אלפי טילים ומנגנון שטיפת מוח ותעמולה משוכלל, בעיה כלל-אזורית לא פחות מדאעש. בניגוד ל"מדינה האיסלאמית", זו תהיה בעיה קרובה ומיידית בעיקר עבור ישראל.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים