שתף קטע נבחר

ספינת הדגל של המשק הישראלי טעתה בדרך

איך הגיעה טבע, "מניית העם" בעברה, לשפל שבו היא מודיעה על הפסד של שישה מיליארד דולר ברבעון ונאלצת לפטר אלפים בכל העולם? גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', מפרט מה לדעתו עליה לעשות כדי לשוב לחוף מבטחים ומה הלקח למשקיעים הישראלים

אפשר לסכם את הסיפור של חברת טבע בעשור האחרון במשפט אחד: איך למצוא תחליף למוצר המצליח ביותר שלה - הקופקסון. התרופה לטרשת נפוצה מפיתוח מקורי של טבע הייתה אחראית במשך שנים לכ-50% מרווחי החברה. כמו כל תרופת מקור, היה ידוע שבאיזשהו שלב הפטנט עליה יסתיים ותיכנס תחרות מצד תרופות גנריות (תרופות חיקוי), שתגרום לירידה חדה במחיר ולאיבוד נתח שוק, וכפועל יוצא מכך לפגיעה בהכנסות החברה.

 

עוד בערוץ הכלכלה

 

במשך העשור האחרון טבע ניסתה למצוא תחליף לקופקסון. והיא בחרה לעשות זאת באמצעות רכישת חברות מתחרות בעלות "צנרת" מוצרים ותרופות, בעיקר תרופות גנריות אך גם תרופות מקור. המאמץ הגיע לשיאו כשהמנכ"ל הקודם של החברה, ארז ויגודמן, קנה ב-40.5 מיליארד דולר את אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן. אותה רכישה נועדה לספק את הפתרון האולטימטיבי לבעיית הקופקסון, אך הביאה את טבע לרמת מינוף (היקף חובות ביחס לנכסים) גבוהה מאי פעם.

 

היום אפשר כבר לומר שהרכישה נעשתה בעיתוי הגרוע ביותר שאפשר היה לדמיין. כשויגודמן חתם על העסקה תעשיית התרופות הייתה בשיאה. אך מאז מחירי מניות הפארמה נפלו בעשרות אחוזים. איך זה קרה? מיד לאחר הרכישה של אקטביס התחולל שינוי מבני בשוק הגנרי האמריקני - קנייני התרופות בארה"ב עברו תהליך של מיזוגים, מה שהגביר את יכולת המיקוח שלהם והוריד את מחירי התרופות.

 

טבע. המניה מתרסקת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טבע. המניה מתרסקת(צילום: רויטרס)

התפתחות נוספת שפעלה לרעתה של טבע הייתה קמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב, שבו הפך נושא מחירי התרופות לנושא פוליטי לוהט, והצפי היה לרגולציה שתחמיר עם החברות. בסופו של דבר, הציפיות לא התממשו, אבל הלחצים המסחריים הגדולים הנובעים מהשינוי המבני בשוק התרופות האמריקני ממשיכים להעיק על החברה.

 

אם כן ניתן לומר שההימור העסקי על אקטביס נכשל. המנכ"ל ויגודמן, מנהל החטיבה הגנרית של טבע שהיה שושבין העסקה, וסמנכ"ל הכספים אייל דשא שילמו בכסאם.

מה שאנחנו רואים היום הוא מיצוי הכישלון האסטרגי של מציאת תחליף לקופקסון, שהגיע לשיאו ברכישה הכושלת, כאמור, של אקטביס. ביום אחד כל ה"צרות" הגיעו למיצוי: החברה פיספסה את צפי הרבעון, הורידה משמעותית את התחזיות ל-2017, קיצצה את הדיבידנד ב-75% והודיעה על מסע קיצוצים אגרסיבי שכולל סגירת מפעלים, פיטורי אלפי עובדים, יציאה מ-45 מדינות ומכירת נכסים.

 

למרות שהמצב הקשה של טבע לא היה חדש, השוק לא ציפה שכל המכות יגיעו ביחד ובכזו עוצמה, כשלחברה מנכ"ל זמני (יצחק פטרבורג), ומכאן התגובה הקשה של השווקים: המניה התרסקה בכ-18% במסחר בבורסה בתל אביב.

 

מה הלאה?

המשימה הגדולה היא לייצב את ספינת הדגל של המשק הישראלי. זה לא יהיה פשוט. שוק התרופות הוא תחרותי מאוד, טבע מיצתה את אופציית הרכישות והיא אף תצטרך למכור נכסים. יצוב ספינה בסדר גודל כזה עשוי לקחת זמן ולא במהרה תחזור טבע לקדמותה. טבע חייבת למצוא מהר מנכ"ל קבוע שיתווה לה דרך להמשך וינהל את מסע הקיצוצים. חשוב שהקיצוצים יהיו במקומות הנכונים ולא יפגעו במנועי צמיחה.

 

מבחינת המשקיעים הישראלים - מי שהשקיע בטבע הפסיד מתחילת השנה 42.15% מכספו. גם ישראלים שלא השקיעו ישרות בטבע, אלא רק דרך מדדים, קרנות פנסיה וכו' ספגו פגיעה. אחת המסקנות המעשיות מהסיפור זו התזכורת שלמשקיעים הישראלים אסור לשים את כל הביצים בשוק הישראלי. חשוב לפזר את ההשקעות, הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינת סקטורים וסוגי נכסים.

 

הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים ולאקסלנס נשואה שירותי הבורסה בע"מ אין עניין אישי בנושא הכתבה. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה קבוצת אקסלנס הינה חלק מקבוצת דלק העוסקת, בין היתר, בעסקי הנפט והגז.

 

 


פורסם לראשונה 03/08/2017 19:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צילום: AFP
צילום: עודד קרני
גלעד אלפר
צילום: עודד קרני
מומלצים