שתף קטע נבחר

הפיטורים בחיפה כימיקלים: שיאו של מחדל מתמשך

לחיפה כימיקלים היו שנים להיערך לסגירת מיכל האמוניה, אך למרות הנחיות בית המשפט העליון היא לא התכוננה כראוי. כעת בעלי החברה טוענים שהממשלה לא רוצה אותם כאן, והם בונים על הלחץ הפוליטי שיופעל מאזור הדרום. עובדי החברה, שמשמשים ככלי משחק בתוך המחדל המתמשך, חסרי אונים

את השגעון הזה היה אפשר להפסיק. ביום רביעי הודיעו בחיפה כימיקלים כי הם סוגרים את השערים. מאות העובדים בצפון ובדרום ימצאו עצמם ללא עבודה עוד לפני החגים. הבעלים ג'ולס טראמפ כתב מכתב נרגש לראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמר בשיחה עם ynet כי ההחלטה על הסגירה היא סופית: "בסופו של דבר אנחנו אומרים, הממשלה לא רוצה אותנו פה, לא רוצה את העבודות פה, וזה מצער. אני חושב שהכל נגמר". 

 

עובדי חיפה כימיקלים מתבצרים ומבעירים צמיגים: "מי יקבל אותנו לעבודה?" 

ההסתדרות: "הדרום יושבת בגלל חיפה כימיקלים"

ביהמ"ש העליון דחה את ריקון מכל האמוניה לספטמבר

אלקין על הנהלת חיפה כימיקלים: "לקחה החלטות כושלות לאורך כל הדרך"

 

ביום חמישי התקיימה ישיבה בראשות שרת המשפטים איילת שקד, השר להגנת הסביבה זאב אלקין, נציג חיפה כימיקלים ונציגי פיקוד העורף ונמלי אשדוד וחיפה. על הפרק: הניסיון לצמצם את הביורוקרטיה ולזרז מהלכים כדי לייבא אמוניה באיזוטנקים עבור המפעל בדרום.

 

עובדי חיפה כימיקלים דרום מבעירים צמיגים. מראה שיכול היה להמנע ()
עובדי חיפה כימיקלים דרום מבעירים צמיגים. מראה שיכול היה להמנע
 

אלא שלתוצאה העגומה, סגירת מפעל המספק עבודה ישירה ועקיפה לאלפי עובדים, אחראית חיפה כימיקלים בעצמה. עיון בהחלטות בית המשפט העליון לאורך החודשים האחרונים, וסקירת החלטות הממשלה בשנים האחרונות, מלמדות שהכתובת הייתה על הקיר.

 

"למה לא נערכתם?"

לחיפה כימיקלים היו שנים להיערך לסגירת מיכל האמוניה, אך זו לא נערכה כראוי. "המציאות העומדת בפנינו נוצרה, בין השאר, עקב אי-היערכות חיפה כימיקלים למה שנדרש ממנה", כתב שופט בית המשפט העליון חנן מלצר. באפריל 2013, לפני חמש שנים, התקיים דיון אצל המשנה ליועמ"ש ובו נמסר להנהלה כי המשך מילוי מיכל האמוניה יותר רק עד מרס 2017 או עד להקמת מפעל לייצור אמוניה. זאת בעקבות החלטת ממשלה 766.

 

"אומנם לאחר מכן היו החלטות ממשלתיות שונות, שייתכן ונתנו לחיפה כימיקלים סיבות לסבור כי תהיה האורכה מעבר למועד נוכח דחיה צפויה בהקמת מפעל לייצור אמוניה במישור רותם שבנגב. אולם למכרז שפורסם בהקשר זה, לא ניגש איש, לרבות חיפה כימיקלים, כך שהיא הייתה אמורה להתכונן, לאחר כישלון המכרז, למצב של ריקון המיכל לא יאוחר מהתאריך הנ"ל".

 

בית המשפט העליון אף ביקר את המשרד להגנת הסביבה ו"המנחה הלאומי", שלא פיקחו בעבר כראוי על מימוש הדברים והשלימו עם מה שנראה כמעמד מונופוליסטי של חיפה כימיקלים. בחודשים האחרונים גם במשרד להגנת הסביבה הפנימו את הביקורת והחלו פועלים ביתר שאת למימוש החלטת בית המשפט: ריקון מיכל האמוניה. בשנה האחרונה בחיפה כימיקלים מציבים את העובדים, שוב ושוב, במרכז.

 

יש לציין כי גם הממשלה לא חפה מטעויות. בהחלטת הממשלה 766, שם התחייבה לדאוג לאספקה סדירה של אמוניה בכל עת. "בסיכום הדיון אצל המשנה ליועהמ"ש , הוא אישית תמך בהמשך פעילות המיכל עד מחצית 2018", אמרו בחיפה כימיקלים. ב-2015 , כשפורסם המכרז להקמת המפעל בדרום נאמר מפורשות על ידי הממשלה שהמיכל ישאר פתוח לפחות עד מחצית 2022.

מכל האמוניה בחיפה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מכל האמוניה בחיפה(צילום: AFP)
 

"הפעם הראשונה בה התחילו לדבר על סגירת המיכל הייתה בתחילת 2017 כשנודע על כישלון המכרז, בשל מחירי הגז הגבוהים בישראל. אבל יונה יהב רץ לבית המשפט והצליח ליצור פאניקה ואוירת פחד, שגרמה להוצאת צו סגירה בפברואר 2017, ארבעה חודשים לפני המועד שעליו החליט משרד להגנת הסביבה".

 

בדיונים שהתנהלו בבית המשפט העליון באפריל, נציג חיפה כימיקלים, עו"ד יוסי בנקל, ציין כי "תעשיית הדשנים היא תעשייה ישראלית אחת. היא תעשייה שמעסיקה במעגל הראשון 800 עובדים ובמעגל שני 4,500 עובדים". לדבריו, אם המיכל ירוקן, 4,500 העובדים הללו ימצאו עצמם בבית, ערב חג הפסח. השופט מלצר לא אהב את הדברים הללו בכלל. "תמיד דוחקים לביהמ"ש את האחריות לעובדים. האחריות שלכם (א"ק: חיפה כימיקלים) למצוא לעובדים פיתרון. הייתה לכם אפשרות לגשת למכרז. גם עכשיו, העובדים, ואל תטעו אותם, הם יכולים להמשיך לעבוד. למה לא נערכתם?".

 

בחיפה כימיקלים המשיכו בחודשים האחרונים לשלם משכורות לעובדים, כדי להחזיק את הראש שלהם מעל המים ובתקווה כי יימצא עבורם פיתרון. אלא שלמרות החלטת ממשלה שאמורה הייתה להביא את הסאגה לסיומה, ובה הוחלט על ייבוא אמוניה באוניות קטנות והעברתם בצינור למפעל, חוות דעת של היועמ"שית של המשרד להגנת הסביבה קברה את החלופה הזו. 

 

אלקין: אין סיבה לסגור את המפעל בדרום

לא סתם העובדים נמצאים כיום במרכז. ולא סתם בחיפה כימיקלים הודיעו על סגירת המפעל בצפון ובדרום. השר להגנת הסביבה זאב אלקין אמר כי לא היה כל צורך בהודעה על סגירת המפעל בדרום. "אין לזה סיבה הגיונית", אמר. "מי שמעכב את העניינים זה רק חיפה כימיקלים".

 

יכול להיות שיש פה רצון לקחת את העובדים כבני ערובה. לאורך כל הדרך הנהלת המפעל לקחה החלטות כושלות. במשך יותר מארבע שנים היה להם זמן להיערך והם לא עשו שום דבר ליצירת פיתרונות. ועכשיו, במקום לקחת אחריות על הטעויות שלהם ולתת עוד קצת זמן שדרוש למעבר הזה, תקופה קצרה לפחות להפעלת המפעל הדרומי, הם למעשה מנסים להפיל את זה עוד פעם, להפעיל לחץ על הממשלה אולי בתקווה שתשתנה ההחלטה השיפוטית, בעיני זה מופרך".

 

בחיפה כימיקלים התעקשו להודיע על סגירת האתר הדרומי. הסיבה פשוטה. הם סבורים כי הלחץ הפוליטי מהדרום על הממשלה יהיה גדול יותר מאשר הלחץ שמגיע מהצפון, שם ראש העיר יונה יהב דחף להוצאת מיכל האמוניה מחיפה. מנכ"ל חיפה כימיקלים נדב שחר התבטא בישיבת הנהלה כי "הסביבה הפוליטית בדרום רוצה שחיפה כימיקלים תישאר. כי בסוף האתר הדרומי זה עניין של יחס פוליטי. לפחות שם יש מנגנון של לחץ פוליטי. מי שמפעיל את הלחץ זה לא אנחנו. לא סופרים אותנו יותר מדי. אבל יש לחץ של ראשי ערים שהם קל להם ללחוץ על הממשלה. יונה יהב כנראה לא חרד לנושא התעסוקה. הדרום יותר חרד באופן מסורתי לסוגיה של תעסוקה".

 

השר להגנת הסביבה זאב אלקין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר להגנת הסביבה זאב אלקין(צילום: מוטי קמחי)
 

במקביל הודיע מבקר המדינה כי הוא בודק חשד לפלילים בטיפול במשבר האמוניה, על רקע חשד כי מנכ"ל המשרד להגנ"ס פעל להיטיב כלכלית עם חיפה כימיקלים בחלופות המוצעת לייבוא אמוניה עבור המפעל. כמעט כל פעם שהייתה תחושה שהגיעו לפיתרון, המצב חזר לקדמותו והפיתרונות נראו שוב רחוקים מתמיד.

 

מאות עובדים בחיפה כימיקלים דרום מתגוררים בדימונה, והסיפורים שלהם הם הדלק שמפעיל את מכבש הלחצים על הממשלה. אחד מהם הוא הנרי תנ"ך, שנע בין ייאוש לתקווה. תנ"ך (40) גרוש ואב לחמישה ילדים (הקטן בן 5 והגדול חייל בן 19), חלק מתגוררים אצלו וחלק אצל גרושתו. תנ"ך עובד במפעל משנת 2001 בתור ראש צוות משלוחים.

 

 "התחלתי במפעל בתור מפעיל, אחראי מחסנים. התקדמתי במקום. זו חממה. האווירה משפחתית. וזה אמיתי, לא סתם. אובדן מקום העבודה של כל כך הרבה אנשים, רבים מהם תושבי דימונה, ירוחם וערד, זו מכה קשה לנגב. זה עצוב ומאכזב. אנחנו יודעים שיש אפשרות שהמפעל יעבוד. וסתם מושכים במסטיק הזה עוד ועוד ועוד".

 

הנרי התבצר במפעל יחד עם הקולגות שלו. "אנחנו כל הזמן נמצאים שם, ומתכננים מה לעשות הלאה. אנחנו מנסים למצוא איזשהי תקווה, שאולי הבשורה הרעה הזו תשתנה, שיבואו לקראתנו ויאפשרו לנו להפעיל את המפעל. אנחנו רק רוצים לצאת בבוקר לעבוד ולהביא את הפרנסה לבית, לילדים. העובדים מנסים להיאחז בכל דבר, כל תקווה, כדי לא לקבל את מכתבי הפיטורים".

 

"זה כמו חלום רע שאנחנו מקווים להתעורר ממנו. כשאנחנו מדברים על מה שקורה, לפעמים השיחה נמשכת לכעס. כעס על זה שהגענו למצב הזה. ואז כדי לתפוס טיפה שפיות, להאמין שמישהו בממשלה הזו יראה אותנו, אנחנו נהיים מעט אופטימיים". תנ"ך מפרנס יחיד ומשלם מזונות ושכירות. "הילדים חוששים. הם יודעים מה זה דימונה. הם שואלים את עצמם לאן אבא יילך מחר? אני מנסה לשדר להם שיהיה טוב. אני משתדל לא לדבר איתם על זה הרבה, לקחת את זה על הכתפיים שלי. אין לי בת זוג שאוכל לחלוק איתה את החששות האלה. זה אני עם עצמי".

 

בין יאוש לתקווה. הנרי תנ"ך ()
בין יאוש לתקווה. הנרי תנ"ך
 

ביום שני תתקיים פגישה נוספת לדון במשבר הפיטורים בחיפה כימיקלים במשרד הכלכלה, לדון בפתרונות המסתמנים לחיפה כימיקלים צפון. בישיבה אתמול (חמישי) מסתמן פיתרון לאתר הדרומי, לפיו המפעל ייבא איזוטנקים מנמל אשדוד או חיפה, והיתרי בניה למיגון המפעל יקודמו במהירות. בינתיים, את השר להגנת הסביבה זאב אלקין, האיומים של חיפה כימיקלים לא מערערים.

 

ראש העיר דימונה בני ביטון, שמאות מתושביו צפויים למצוא עצמם ללא עבודה אם האיום יתממש, אמר כי "הבינו שצריך לשבת ולדבר. התחננתי שיישבו וידברו. המגמה המסתמנת היא שחיפה כימיקלים דרום לא תיסגר. אנחנו בפתח החגים. זה לא יקרה". ייתכן כי ההודעה על פיטורי מאות העובדים תתברר לא יותר מספין תקשורתי, והאמירה של טראמפ כי ההחלטה על הסגירה היא סופית- תתבדה.

 

בינתיים, הארגונים הירוקים סופרים לאחור לקראת ה-18 לספטמבר, המועד האחרון לריקון מיכל האמוניה. בסיפור שבו תאריכי יעד והחלטות בית משפט היו לא יותר מהמלצה, מעניין יהיה לראות האם אכן יקיימו הפעם את החלטת בית המשפט העליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי חיפה כימיקלים דרום מפגינים
מומלצים