שתף קטע נבחר

בית המשפט העליון פסק: נתניהו ימסור את מועדי שיחותיו עם שלדון אדלסון ועורכו לשעבר של "ישראל היום"

כך נקבע בעקבות עתירה של חדשות 10. בית המשפט: "בעצם קיומו של קשר אישי בין ראש הממשלה לבין בעל השליטה והעורך הראשי של העיתון, ומידת האינטנסיביות של קשר כזה, יש עניין ציבורי רב"

 

נתניהו ואדלסון (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
נתניהו ואדלסון(צילום: רויטרס, AFP)

בתום שורת הליכים משפטיים קבע היום (ב') בית המשפט העליון כי ראש הממשלה ימסור את מועדי שיחותיו עם הבעלים של החינמון "ישראל היום" שלדון אדלסון וכן עם עורכו לשעבר של החינמון, עמוס רגב.

 

בית המשפט העליון קבע: "מדובר בשיחות שבין ראש הממשלה לבין שני הגורמים החשובים ביותר בעיתון 'ישראל היום' - בעל השליטה בעיתון ועורכו הראשי (בעת הנדונה). אמנם הטענה היא, וזו הנחתנו כאמור, שהמידע המבוקש מתייחס לשיחות פרטיות ולא בשיחות הנוגעות לעיתון, אך גם בעצם קיומו של קשר אישי בין ראש הממשלה לבין בעל השליטה והעורך הראשי של העיתון, ומידת האינטנסיביות של קשר כזה, יש עניין ציבורי רב.

 

"לכך יש להוסיף כי אין מדובר בעניין רכילותי גרידא בקשר חברי שבין גורם שלטוני לבין בעליו או עורכו של עיתון. הקשר שבין ראש הממשלה לעיתון 'ישראל היום' - עיתון יומי נפוץ ורב השפעה - מצוי על סדר היום הציבורי ומעסיק את הציבור ואת המערכת הפוליטית כמעט מיום הקמתו של העיתון ב-2007. השיח הציבורי האינטנסיבי והמתמשך בשאלת מהות הזיקה שבין ראש הממשלה לעיתון ובאשר למטרות העומדות ברקע ייסודו של העיתון הובילו בין היתר גם לבדיקה של מבקר המדינה, לעתירה ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית לקראת הבחירות לכנסת ה-20, ליוזמות חקיקה להגבלת פעילות העיתון ויש אף הקושרים בין יוזמות אלה למהלכים שהובילו להקדמת הבחירות".

 

עוד קבע העליון: "כמו כן יש לתת משקל גם לעובדה כי בענייננו מדובר מחד גיסא, בראש הממשלה, היינו הגורם השלטוני הבכיר ביותר, שבתקופה הרלבנטית החזיק גם בסמכויות מיניסטריאליות במשרדים נוספים, כולל משרד התקשורת; ומאידך גיסא, מבקשי המידע אינם 'אזרח סקרן' גרידא אלא עיתונאי בכיר וכלי תקשורת מרכזי שערכו בשעתם תחקיר בסוגיית הקשרים שבין ראש הממשלה לבין העיתון 'ישראל היום' ובעליו, בו הוצג העיתון כ'שופר לקידום העמדות והאינטרסים של ראש הממשלה', והמבקשים להעמיק ולאשש את ממצאי התחקיר".

 

הרקע: מדובר בעתירה של העיתונאי רביב דרוקר, שיוצג על-ידי עורך הדין יונתן ברמן, ושל חדשות 10 נגד ראש הממשלה, נגד עורך "ישראל היום" לשעבר עמוס רגב, וכן נגד בעל החינמון שלדון אדלסון שעברה כמה גלגולים. הנה קצתם: ביום 11.2.2015 הגישו בחדשות 10 בקשה לממונה על חופש מידע במשרד ראש הממשלה, שבמסגרתה התבקש התיעוד ביומן לשכת ראש הממשלה לגבי שיחות טלפון שניהל ראש הממשלה עם שלדון אדלסון ועם עמוס רגב, בשלוש השנים שקדמו ליום הגשת הבקשה.

 

משלא התקבל מענה ולאחר פנייה נוספת הודיעה הממונה לחדשות 10, ביום 11.6.2015, כי בקשתם נדחתה וזאת בנימוק ש"שני האישים אליהם מתייחסת הבקשה הם חברים אישיים של ראש הממשלה, ששיחותיו עמם הן שיחות פרטיות שאינן קשורות לעבודתו המיניסטריאלית של ראש הממשלה".

 

בעקבות כך הוגשה עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים. עיקר טענת העותרים הייתה כי הם ערכו תחקיר על אודות הזיקה בין החינמון "ישראל היום" לבין ראש הממשלה, כי "במוקדים ציבוריים שונים מתקיים דיון ציבורי חשוב בטענה שהעיתון שם לעצמו למטרה לשרת את ראש הממשלה", וכי "חשיפת תיעוד מועדי השיחות בין ראש הממשלה לבין בעלי העיתון ועורכו הראשי תאפשר לציבור לבחון לאשורה את שאלת קיומה של זיקה בין ראש הממשלה לעיתון".

 

עוד נטען כי "משלא התבקש מידע באשר לתוכן השיחות, הרי שמסירת המידע המבוקש (תאריך כל שיחה, שעת השיחה ומשך השיחה) אינה בגדר 'פגיעה בפרטיות'".

 

מנגד, טען במשרד ראש הממשלה המידע חושף את יחסיו של ראש הממשלה עם חבריו האישיים, וממילא הדבר נופל בגדר "ענייניו הפרטיים של אדם", וכי גם ראש הממשלה זכאי לפרטיות ככל אדם אחר. נטען כי במסגרת תיעוד שיחות ראש הממשלה לא נעשית הבחנה בין שיחות פרטיות לשיחות במסגרת תפקידיו, ומכל מקום הובהר כי לא נערך תיעוד באשר למשך השיחות.

 

 

במסגרת ההליכים המשפטים טענו אדלסון ורגב כי "קיימת בינם לבין ראש הממשלה מערכת יחסים חברית ארוכת שנים וכי המידע המבוקש מתייחס ל'שיחות פרטיות בין חברים', ועל כן מדובר במידע פרטי שלהם שמסירתו תהווה פגיעה בפרטיותם". כן נטען כי העניין הציבורי בגילוי המידע' אינו מצדיק פגיעה בפרטיותם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AFP
נתניהו ואדלסון
צילום: רויטרס, AFP
מומלצים