שתף קטע נבחר

גרינלנד הקפואה עולה באש. למה?

השריפה הגדולה ביותר שתועדה אי פעם בארץ הקרח הצפונית משתוללת כבר יותר משבוע. איך זה קורה באי ש-80% ממנו מכוסה קרח עבה והאם זה קשור להתחממות הגלובלית?

חוקרים ברחבי העולם מנסים לפענח את הסיבה לשריפות ענק שפוקדות זה יותר משבוע את גרינלנד. אחרת השריפות האלה היא כנראה הגדולה ביותר שתועדה בגרינלנד, לפחות לפי הנתונים הקיימים – נתונים שרישומם החל בשנת 2000.

הבערה בגרינלנד. לפחות שבוע וחצי של אש (צילום: Meteo) (צילום: Meteo)
הבערה בגרינלנד. לפחות שבוע וחצי של אש(צילום: Meteo)

שריפות אינן מחזה שכיח במיוחד בגרינלנד, ארץ ש-80% משטחה מכוסה קרח שעוביו עד שלושה קילומטרים. טייס שחלף בשמי האזור שבו בוערת האש ב-31 ביולי היה הראשון שהבחין בה, ומאז היא התפשטה מעט. אזור השריפות הוא צפונית-מזרחית לסיסימוט, העיר השנייה בגודלה בגרינלנד (כ-5,500 תושבים).

 

לפי BBC, מדענים מעריכים שהגורם לשריפה הוא אדמת כבול, חומר אורגני שנוצר מהתפחמות חלקית של צמחים בהיעדר חמצן ושיכול להישרף כשהוא מתייבש. ייתכן שהדבר קשור להתחממות הגלובלית, אבל החוקרים – כמצופה ממדענים – נזהרים מלקבוע זאת לפני שכל הנתונים יעמדו לרשותם.

עשן מיתמר מאזור השריפות. ייתכן קשר להתחממות הגלובלית (צילום: urthecast) (צילום: urthecast)
עשן מיתמר מאזור השריפות. ייתכן קשר להתחממות הגלובלית(צילום: urthecast)

על כל פנים, חוקרים מזהירים שבגרינלנד יש כיום פחות מים מעל הקרקע משהיו בעבר וצמחים מתייבשים בה ביתר קלות. יש נתונים המלמדים שבשנת 2017 לבדה זוהו בגרינלנד יותר שריפות מבכל 15 השנים הקודמות.

 

מטיילים ותיירים הוזהרו להתרחק מאזור השריפות בגלל העשן.

 

גרינלנד הוא האי הגדול ביותר בעולם וכ-56,000 בני אדם חיים בו. הוא טריטוריה השייכת לדנמרק, אך נהנה משלטון עצמי נרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Meteo
החשד: אדמת כבול התלקחה
צילום: Meteo
מומלצים