שתף קטע נבחר

עימות ימי ואיום סיני: "נמנע מטראמפ להפיל את קים"

מתיחות בין המעצמות בעקבות משבר צפון קוריאה: במאמר בעיתון סיני ממלכתי הובהר כי סין תישאר ניטראלית רק אם צפון קוריאה תתקוף ראשונה. משחתת אמריקנית התקרבה לאיי מריבה, הסינים פנו אליה בקשר 10 פעמים: "גירשנו את האמריקנים"

המתיחות הגוברת בין ארצות הברית לצפון קוריאה מובילה לעימות אמריקני-סיני: זמן קצר לאחר שמשחתת אמריקנית התקרבה לאיי המריבה שסין טוענת שנמצאים בשליטתה, נכתב במאמר בעיתון סיני ממלכתי כי אם ארצות הברית תתקוף בטילים את המשטר של קים ג'ונג און ותנסה להפילו - היא תמנע מנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לעשות זאת. במקביל, הזהיר שר ההגנה האמריקני כי "מלחמה מול צפון קוריאה עלולה להיות קטסטרופלית".

 

בעיתון "גלובל טיימס", שנמצא בבעלות הממשלה הסינית, נכתב כי סין תתערב אם אמריקה תתקוף ראשונה את צפון קוריאה ותישאר ניטראלית רק אם קים ג'ונג און יעשה את הצעד הראשון ויתקוף את ארצות הברית: "סין צריכה להבהיר כי אם צפון קוריאה תשגר טילים שיאיימו על ארצות הברית וארצות הברית תגיב - סין תישאר ניטראלית. אם ארצות הברית ודרום קוריאה יתקפו בטילים וינסו להפיל את משטר צפון קוריאה ולשנות את הדפוס הפוליטי בחצי האי הקוריאני - סין תמנע מהם לעשות זאת".

 

 

המשחתת ג'ון מקיין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המשחתת ג'ון מקיין(צילום: AFP)
 

המאמר ב"גלובל טיימס" ()
המאמר ב"גלובל טיימס"

סין, בעלת הברית ושותפת הסחר החשובה ביותר של צפון קוריאה, הביעה את תסכולה הן מניסויי הגרעין והטילים החוזרים ונשנים של קים ג'ונג און, והן מהתגובות של דונלד טראמפ ודרום קוריאה. ב"גלובל טיימס" נכתב כי סין "תתנגד בתוקף לכל צד שרוצה לשנות את הסטטוס קוו באזורים שלסין יש בהם אינטרסים. חצי האי הקוריאני הוא המקום שבו כל האינטרסים האסטרטגיים של הצדדים נפגשים, ולאף צד אסור לנסות להיות השליט היחיד של האזור".

 

במקביל, סין מחתה על תקרית בדרום ים סין, שם משחתת אמריקנית התקרבה אתמול לאי המלאכותי שנבנה על ידי סין. גורם אמריקני מסר כי המשחתת "ג'ון מקיין" הגיעה למרחק של 10 ק"מ בלבד ממייג'י ריף, אחד מאיי המריבה, והוסיף כי ספינה סינית שלחה בעקבות זה מסרי אזהרה בקשר לפחות 10 פעמים. "הם אמרו בקשר - 'בבקשה, הסתובבו, אתם במים שלנו'. אנחנו הגבנו ואמרנו שאנחנו אמריקנים ומבצעים פעולות שגרתיות במים הבינלאומיים", מסר הגורם האמריקני.

נשיא סין שי ג'ינפינג באחוזה של טראמפ בפלורידה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג באחוזה של טראמפ בפלורידה(צילום: רויטרס)
 

זו הפעם השלישית מאז שטראמפ נכנס לבית הלבן שמתבצע "מבצע חופש הניווט" מול סין - שרואה בכך פלישה לטריטוריה הימית שלה. המשימה ארכה שש שעות והאמריקנים אמרו כי בוצעה באופן "בטוח ומקצועי", אבל הסינים זעמו. "אנחנו מביעים את אי שביעות הרצון העמוקה שלנו", אמר דובר משרד החוץ הסיני וטען כי הסינים "גירשו" את הספינה לאחר שהזהירו אותה.

 

לצד זאת, נמשכת ההסלמה המילולית בין ארצות הברית לצפון קוריאה. יומיים לאחר שטראמפ הצהיר כי "צפון קוריאה תיענה באש ובזעם שהעולם לא ראה מעודו" והביא לחשש עולמי מפני מתקפה גרעינית, הוא טען אמש כי אמירתו "אולי אף לא הייתה תקיפה מספיק". את הדברים אמר הנשיא האמריקני אחרי שפיונגיאנג איימה כי תשגר טילים לקרבת האי גואם - טריטוריה אמריקנית באוקיינוס השקט - אולי כבר בימים הקרובים.

"לחימה צבאית עלולה להיות קטסטרופלית". מאטיס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לחימה צבאית עלולה להיות קטסטרופלית". מאטיס(צילום: AFP)
 

מזכיר ההגנה האמריקני, ג'ים מאטיס, התייחס הלילה לאיומים הנשמעים מצד המדינה המבודדת בעולם ואמר: "הטרגדיה של מלחמה ידועה לנו היטב, לחימה צבאית עלולה להיות קטסטרופלית. האחריות שלי היא להבטיח אפשרויות צבאיות למקרה שהן יידרשו, אך ארה"ב מעדיפה גישה דיפלומטית מול האיום הצפון קוריאני". כשמאטיס נשאל על ידי כתב אם ארה"ב מוכנה מול צפון קוריאה, הוא השיב: "אנחנו מוכנים".

  

בתוך כך, ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טורנבול אמר כי מדינתו תתייצב לצד ארצות הברית אם צפון קוריאה תתקוף את האי גואם. "אם צפון קוריאה תחליט לבצע כמה מאיומיה האלימים, יהיו לדבר השלכות נוראיות", ציין טורנבול בראיון לערוץ רדיו אוסטרלי. טורנבול מסר כי הוא שוחח לאחרונה עם סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, בנוגע לאיום הצפון קוריאני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המשחתת ג'ון מקיין
צילום: AFP
מומלצים