שתף קטע נבחר

אי ודאות באי שקים מאיים להפציץ: "מחר אולי לא נהיה פה יותר"

בגואם, הטריטוריה האמריקנית שבאוקיינוס השקט, מנסים לשדר עסקים כרגיל על רקע הסכנה הנשקפת מצפון קוריאה, אך במקביל נערכים "לגרוע מכל ולבלתי צפוי". התושבים שמים את מבטחם בדונלד טראמפ: "האיום מאוד רציני, אך ארה"ב לא תתן שיתקפו אותנו בטילים"

 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צלצל הלילה (שבת) לאדי קאלבו, מושל הטריטוריה האמריקנית גואם שבאוקיינוס השקט, וביקש להרגיעו על רקע איומי התקיפה שהשמיעה צפון קוריאה בשבוע החולף. "אל תדאג, אנחנו איתכם באלף אחוזים. אתם בטוחים", אמר טראמפ לקאלבו, שאף פרסם את תיעוד השיחה בעמוד הפייסבוק שלו. עם זאת, אי ודאות גדולה שוררת בקרב תושבי האי הקסום, שאינם יודעים אם ניתן לסמוך על מסריו של הנשיא האמריקני.

 

קאלבו עצמו מנסה לשדר עסקים כרגיל ולהשרות רוגע על המקומיים: "אין פאניקה בגואם. אנחנו מבינים מהו האיום, אבל אנחנו לא רוצים להלחיץ אף אחד - ולכן לא ממהרים לקפוץ למסקנות שמתבססות על רטוריקה".

 

אווירה פסטורלית בגואם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אווירה פסטורלית בגואם(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אני חושב שכולנו צריכים להתכונן לגרוע מכל ולצפות לבלתי צפוי", אמר קיאנו סיילס, תלמיד תיכון בן 15 מגואם. "צפון קוריאה עשויה לתקוף ועשויה לא לתקוף. אי אפשר לדעת", הוסיף.

 

לעומתו, לאון לימהאוס בן ה-37 שם את מבטחו בנשיא טראמפ: "גואם היא טריטוריה של ארה"ב ואני יודע שארה"ב לא תרשה לצפון קוריאה לשגר טילים לכיווננו או לתקוף אותנו". כמוהו חושב גם מארק אלכס: "אנחנו יודעים שהאיום מאוד רציני ושבכל רגע הם יכולים להשתמש בנשק שלהם, אבל אני חושב שרבים מאיתנו לא מודאגים בסופו של יום".

 

ויש גם תושבים מודאגים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ויש גם תושבים מודאגים(צילום: רויטרס)

כרמן ויקטוריה סבורה כי "על אף שזה יכול להיות איום ריק מתוכן, אנחנו צריכים לחשוב על תקיפה צפון קוריאנית כאפשרות - וחשיבה על כך גורמת לי להיות מפוחדת". ג'ודיאן סנטוס, שעובדת במוזיאון של גואם, מודעת גם כן לגודל האיום: "אומרים לנו להישאר רגועים ושאנחנו מוגנים היטב, אבל המציאות היא שהיום אנחנו כאן ושמחר אולי לא נהיה יותר".

 

בגואם שבאוקיינוס השקט מוצבים כ-6,000 חיילים אמריקנים. היא שוכנת באמצע הדרך בין חצי האי קוריאה לים סין הדרומי, ויש בה שני בסיסי צבא אמריקניים: בסיס חיל האוויר אנדרס ובסיס חיל הים גואם. מזכיר ההגנה לשעבר אשטון קרטר, שכיהן בתפקיד בממשלו של הנשיא ברק אובמה, תיאר את גואם כ"מרכז אסטרטגי חשוב לצבא ארה"ב במערב האוקיינוס השקט".

 

כ-162 אלף בני אדם חיים בגואם, אי שגודלו כ-540 קילומטר רבוע. כלכלת האי מבוססת בראש ובראשונה על תיירות ועל צבא ארה"ב. כמעט 30% משטח האי מכוסה בבסיסי צבא אמריקניים.

 

 

האי נחשב גן עדן לתיירים המבקשים להעביר את חופשתם במים כחולים וזכים, בחופים לבנים ובטמפרטורות נוחות. המרחק בין גואם לצפון קוריאה הוא קצת פחות מ-3,500 קילומטר, אבל צפון קוריאה הוכיחה לאחרונה שוב ושוב שטיליה מסוגלים לעבור מרחק גדול בהרבה.

 

ארה"ב כבשה את גואם מידי ספרד ב-1898, במהלך המלחמה האמריקנית-ספרדית. גואם אינה נחשבת לאחת ממדינות ארה"ב, אולם היא נחשבת לשטח חסות אמריקני – השטח המערבי ביותר של ארה"ב בכדור הארץ. הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בגואם היא צ'אמורו (40% מהאוכלוסייה), שאנשיה הגיעו לאי לפני כ-4,000 שנה. ילדי האי זוכים מיד בלידתם לאזרחות אמריקנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים