שתף קטע נבחר

29 בני אדם מתו בעבודה במחצית הראשונה של 2017

לפי הגדרת משרד העבודה והרווחה, רק 21 מהם נמצאים תחת סמכותם. מדובר בירידה ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה, אך עדיין עליה ביחס לתקופה המקבילה ב-2015. שר העבודה והרווחה חיים כץ: "מגמת הירידה בהיקף התאונות מעודדת אך עדיין לצערי נהרגו 21 פועלים יותר מידי"

במחצית הראשונה של 2017 (ינואר-יוני) נהרגו 29 בני אדם במקומות העבודה, 16 מהם באתרי בנייה. כך עולה מסיכום חצי שנתי של מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית. לפי הודעת משרד העבודה 21 מתוכם נהרגו ב-20 אירועי תאונות עבודה, מהם 12 עובדים בענף הבניין, 5 בענפי תעשייה, 3 בענפי השירותים והמסחר ועובד נוסף בחקלאות.

 

עוד בערוץ הקריירה

 

על פי נתוני המנהל, בתקופה המקבילה ב-2016 מתו בתאונות עבודה 28 עובדים מתוכם 16 עובדים בענף הבניין, ובתקופה המקבילה ב- 2015 נהרגו 17 עובדים מתוכם 8 בלבד בענף הבניין. יש לציין כי על פי הדו"ח המפורט שהוגש לסיכום 2016  ענף הבנייה הוא הענף המסוכן ביותר, ועל פי הנתונים, לא מדווחים בו מקרים רבים של תאונות בהם מעורבים עובדים תושבי השטחים.

 

את השינוי הקל בנתוני המחצית הראשונה של 2017 מייחסים גורמי מקצוע במשרד העבודה והרווחה לאיחוד משרדי העבודה והרווחה ולהעברת מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית לאחריות שר העבודה והרווחה חיים כץ ולשורת הצעדים בהם נקט כחלק ממאבק נחוש ברשלנות בבטיחות וגהות במקומות עבודה בכלל ובענף הבינוי בפרט.

 

בנוסף לפעילות האכיפה הוביל המשרד פעולות רגולציה שונות להרתעה. במסגרת פעילות זו, לפני מספר שבועות אושרה הצעתו של השר כץ להטלת אחריות אישית ועיצומים כספיים על קבלנים באתרי בנייה שנמצאו בהם כשלים בטיחותיים של עד 35,000 ש''ח בגין כל עבירה.

 

פועלי בניין (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
פועלי בניין(צילום: שאול גולן)
 

ללא הגדלת מספר המפקחים פועלים ימשיכו למות

בקבוצה למאבק בתאונות הבניין בירכו על חלק מהצעדים שביצע משרד העבודה והרווחה אך טענו כי ללא הגדלת מספר המפקחים, שינוי אמיתי לא יתרחש.

 

הדס תגרי, מנהלת הקבוצה אמרה: "מנהל הבטיחות התעסוקתית ביצע מספר צעדים חשובים בשנה האחרונה ובכללם אכיפת החוק החדש לסגירת אתרי בנייה בהן התרחשו תאונות קטלניות וקשות ופרסום הפרטים אודותיהם, פרסומם לאחרונה של צווי בטיחות והוצאת הוראה לחברות הקבלניות בסיווג הגבוה ביותר להעסיק ממונה בטיחות במשרה מלאה".

 

"עם זאת, הפעולה החשובה ביותר שנדרש שר העבודה והרווחה לבצע בשנה זו לא התבצעה – לא חל שינוי במצבת המפקחים על הבטיחות באתרי הבנייה שהיא לדעת הכל זעומה ובלתי מספקת, ועומדת על כשישית מהנדרש במדינות מפותחות (19 מפקחים ל-13,000 אתרי בנייה מדוווחים ועוד אלפים שאינם מדווחים)".

 

הנתונים שנאספו על ידי הקבוצה למאבק בתאונות בניין שונים מעט מנתוני משרד העבודה כתוצאה מהעובדה שעל פי הגדרת משרד העבודה, חלק ממקרי המוות אינם נמצאים באחריותו. לפי נתוני הקבוצה במחצית הראשונה של 2016 נהרגו 19 עובדים באתרי הבנייה ואילו במחצית הראשונה של שנת 2017 נהרגו 15 עובדים.

 

לפי תגרי, "מנהל הבטיחות התעסוקתית טרם פרסם את רשימת התאונות הקטלניות באתרי הבנייה, וכן ציין בהודעה שיצאה מטעמו כי ארבעה מקרי תמותה שהתרחשו באתרי בנייה אינם נספרים על ידו, שכן לתפיסתו אינם מצויים באחריותו על אף שחלקם לפחות כן מוגדרים כתאונות עבודה. כמו כן מנהל הבטיחות התעסוקתית עדיין לא השיב לפניית הקבוצה למאבק בתאונות בניין המבקשת לדעת האם התרחשו בתקופה זו באתרי הבנייה תאונות קשות שלא פורסמו".

 

גם נתוני הפציעות הקשות והבינוניות באתרי הבנייה על פי דיווחי מד"א דומים בשתי התקופות: במחצית ראשונה של 2016: 31 פצועים קשה, 83 פצועים באורח בינוני. ומחצית ראשונה של 2017: 27 פצועים קשה ו-78 פצועים באורח בינוני.

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ: "מגמת הירידה בהיקף התאונות מעודדת אך עדיין לצערי נהרגו 21 פועלים יותר מידי. התחושה בשטח היא שהקבלנים החלו להפנים ששווה להשקיע בבטיחות ובמקביל ניכרת הצלחתו של מינהל הבטיחות לרתום שותפים משמעותיים למאבק בתאונות העבודה בענף הבנייה. אני מודה למפקחים שפועלים ללא הרף למען שלומם ובריאותם של העובדים״.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים