שתף קטע נבחר

מחאה נגד מעצר עיתונאים פלסטינים: "נסיגה משמעותית לחירויות"

הרשות הפלסטינית חוקקה חוק שמאפשר סגירת אתרים שמבקרים את הפת"ח ואבו מאזן ומאז נסגרו עשרות אתרים המזוהים עם חמאס ומוחמד דחלאן. "החוק הזה הוא אחד הגרועים ביותר מאז הקמת הרשות ב-1994", אומר פעיל זכויות אדם

 


הפגנה בדרישה לשחרר את העיתונאים שנעצרו ()
הפגנה בדרישה לשחרר את העיתונאים שנעצרו

סערה ציבורית גדולה פרצה בשבוע שעבר אחרי שמנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית עצרו חמישה עיתונאים שעובדים עבור ערוצי תקשורת המזוהים עם חמאס, בהם תחנת הטלוויזיה אל-קודס. כמה עיתונאים אחרים עוכבו לחקירה ונשאלו על פוסטים שהעלו בשבועות האחרונים לרשתות החברתיות. העיתונאים נעצרו במסגרת חוק חדש לפיו אתרים שמבקרים את הרשות הפלסטינית, את פת"ח ואת אבו מאזן - ייסגרו.

 

החוק החדש חוקק אחרי שלפני כחודשיים החלו לצוץ שמועות על כך שיו"ר הרשות אבו מאזן מת. השמועות התפשטו במהירות ואילצו את הראיס לצאת כמה שעות לאחר מכן לרחובות רמאללה כשצוות צילום מתעד אותו כשהוא משוחח עם התושבים המופתעים. המטרה הייתה להוכיח שאבו מאזן חי ונמצא בקו הבריאות. חקירה של מנגנוני הביטחון העלתה כי מקור השמועה הוא בגורמים שרצו לייצר - באמצעות הרשתות החברתיות - דיסאינפורמציה ובלבול לגבי מצבו של היו"ר בן ה-82. גם שמו של יריבו מוחמד דחלאן עלה כאחד הגורמים האחראים להפצת המידע הכוזב.

 

רוב האתרים שנסגרו מזוהים עם חמאס ומוחמד דחלאן ()
רוב האתרים שנסגרו מזוהים עם חמאס ומוחמד דחלאן

בעקבות זאת החליטה הרשות הפלסטינית לנקוט בצעד דרסטי ולחוקק חוק נגד פשעים אלקטרוניים שתכליתו היא אחת - לסגור אתרים שמבקרים את הרשות, תנועת הפת"ח והיו"ר אבו מאזן. התובע הכללי הפלסטיני הכחיש אומנם כי מדובר בצעד שנועד לדכא מחאות וטען שהוא סוגר פרצות משפטיות שאפשרו בעבר לעבריינים במרחב הוירטואלי להתחמק מעונש, אבל המציאות הוכיחה אחרת. בתוך חודש נסגרו עשרות אתרים פלסטינים שמרביתם מזוהים עם שני יריביו העיקריים של אבו מאזן – חמאס ומוחמד דחלאן.

 

יש טענה שעיתונאים ישראלים (למעלה) זוכים להגנה, ומתעמרים בעמיתיהם מהרשות ()
יש טענה שעיתונאים ישראלים (למעלה) זוכים להגנה, ומתעמרים בעמיתיהם מהרשות

דרישה לעיתונות חופשית בשטחי הרשות הפלסטינית ()
דרישה לעיתונות חופשית בשטחי הרשות הפלסטינית

"החוק הזה הוא אחד הגרועים ביותר מאז הקמת הרשות הפלסטינית ב-1994" אומר עאמר דוויק, פעיל זכויות אדם בולט ברשות. "זו נסיגה משמעותית לחירויות בגדה המערבית". יצוין כי עיתונאים בגדה המערבית וברצועת עזה מתלוננים כבר שנים על ההתעמרות בהם מצד הרשות הפלסטינית בגדה וחמאס ברצועה, אשר מצירים לטענתם את חופש העיתונות שלו הם זכאים. בלשכתו של אבו מאזן מקפידים שלא להגיב על ההאשמות הללו וגלגלו את האחריות לגורמי האכיפה ולמשרד המשפטים.

 

אתמול (שבת) הודיעו מנגנוני הביטחון הפלסטינים כי הם מאריכים את מעצרם של העיתונאים בשל הפעולות שביצעו ופגיעתם בביטחון הכללי בגדה. מנגנוני הביטחון קשרו את אותם מעשים לחיבור ולהזדהות של אותם עיתונאים עם חמאס.

 

עם זאת, מעצרים בוצעו גם נגד אזרחים שכתבו פוסטים שמבקרים את אבו מאזן, כמו זה של עימאד אל-מסרי, איש דרג ביניים במשרד הבריאות הפלסטיני. אל-מסרי נהג לבקר את הסנקציות שמטיל אבו מאזן על חמאס ברצועת עזה ובעקבות זאת הוא נעצר ונשפט לשנתיים מאסר, שהומתקו לבסוף לשלושה חודשי מאסר או ברירת קנס. "אני חושב שהם התכוונו לאיים עליי ולהפחיד אותי", אמר אל-מסרי אחרי שנאלץ לשלם קנס בסך 130 דולר.

 

ברמאללה מתארגנות מפעם לפעם הפגנות שקוראות לשחרר את העיתונאים הכלואים. ברשתות החברתיות הושק האשתאג תחת השם "העיתונות אינה פשע", שהפך לויראלי. מי שהפכו לשעירים לעזאזל מבחינת איגוד העיתונאים הפלסטינים והפעילים הם דווקא הכתבים הישראלים לענייני פלסטינים שמסקרים את הנעשה בשטחי הרשות. תמונותיהם של העיתונאים הישראלים מופצות ברשתות החברתיות כמי שזוכים להגנה מצד הרשות הפלסטינית, לעומת העיתונאים הפלסטינים שסובלים כעת מהתעמרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים