שתף קטע נבחר

בין גינאה לרומניה: ההסתבכויות הבינלאומיות של שטיינמץ וזילברשטיין

פרשת הלבנת ההון שבמסגרתה נעצרו המיליארדר והיועץ אינה השערורייה הראשונה שבה נקשר שמם. היא הסתעפות של חקירה שבה חשוד שטיינמץ ששיחד שליט אפריקני כדי לקבל זכויות במכרה ברזל. נגד השניים מתנהל ברומניה משפט על פרשת שחיתות בהיקף 136 מיליון יורו. מפלגת השלטון באוסטריה: "הפסקנו ההתקשרות עם זילברשטיין שייעץ לנו"

 

 

מעצרם בישראל של המיליארדר בני שטיינמץ ויועץ התקשורת טל זילברשטיין, במסגרת חשיפת פרשת הלבנת ההון החדשה, עורר אתמול (ב') סקרנות רבה ברומניה. זאת לנוכח העובדה שבשנתיים האחרונות נקשרו השמות של שניהם בהונאת קרקעות ענקית באזור בנייסה, הסמוך לבירה בוקרשט. הרשות למלחמה בשחיתות במדינה הגישה בזמנו כתבי אישום נגד שטיינמץ, זילברשטיין וכמה אזרחים רומנים, בהם דמויות ציבוריות מוכרות, בחשד למעשים פליליים במטרה להשיג את הקרקעות המדוברות בדרכים לא כשרות. הפרשה קרויה ברומניה "חוות בנייסה".

 

מאז התפוצצות אותה פרשה – אחרי שנתיים של חקירה של הרשות למלחמה בשחיתות ברומניה - שטיינמץ וזילברשטיין לא חזרו למדינה ומן הסתם לא הופיעו לחקירות ולמשפט שמתנהל נגדם.

 

הפרשה הרומנית הוגדרה שם כאחת משערוריות השחיתות הגדולות במדינה, שהיקפה כ-136 מיליון יורו. בכירים רומנים, נטען, סייעו לשטיינמץ להשתלט על קרקעות של המדינה תמורת מתנות ושוחד. לפי החשדות, בין השאר היה מדובר בחווה בשטח של 28 דונם, שעליה ניסו להשתלט באמצעות העברתה לבעלות יורש העצר הרומני.

 

לפי הפרסומים בתקשורת הרומנית, שלושת הישראלים הוזכרו במסמכים ובחומר החקירה של הרשות למלחמה בשחיתות במדינה. בידי הרשות, נמסר, גם הקלטות שבהן נשמע לכאורה שטיינמץ משוחח בטלפון עם החשוד המרכזי בפרשה, איש העסקים הרומני רמוס טרויקה, שנעצר גם הוא. בנוסף נעצרו גם עורך עיתון רומני בשם דן אנרוניק וכן היועץ מריוס מרקוביץ המחזיק באזרחות רומנית וישראלית.

זילברשטיין, ששימש יועץ אסטרטגי לפוליטיקאים ישראלים, יצר לאורך השנים קשרים טובים ברומניה, שם ייעץ לראשי ממשלות וגם לנשיא לשעבר טראיאן בססקו. הקשרים הפוליטיים הובילו אותו גם לעולם העסקים ברומניה, ועל רקע זה הוא פעל יחד עם שטיינמץ בתחומים שונים.

 

זילברשטיין המשיך לעבוד באירופה והפך גם ליועצו הקרוב של קנצלר אוסטריה, כריסטיאן קרן מהמפלגה הסוציאל דמוקרטית. זילברשטיין היה זה שטבע את סיסמת הקמפיין של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית לבחירות תחת השם "תשיגו את מה שמגיע לכם". באוסטריה דווח אתמול שהמפלגה הפסיקה את ההתקשרות עם זילברשטיין מייד לאחר חשיפת הפרשה בישראל.

 

הקשר האפריקני

אלא שהחשדות למרמה והלבנת הון שנחשפו אתמול בישראל קשורים לפרשה בינלאומית אחרת שבה מעורב שטיינמץ. למעשה, לפי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), מדובר בהסתעפות של חקירה נגדו שהתפרסמה בחורף האחרון: חשד למתן שוחד של עשרות מיליוני דולרים לגנרל לנסנה קונטה, לשעבר נשיא גינאה, שאף שנחשבת לאחת המדינות העניות באפריקה, היא עשירה במשאבי טבע שקורצים לאנשי עסקים בינלאומיים. על רקע זה, ב-19 בדצמבר נעצר שטיינמץ בארץ ונשלח למעצר בית בערבות של 100 מיליון שקל.

 

בערוב ימיו של קונטה כנשיא בילה שטיינמץ לא פעם בבירה קונקארי. ב"גרדיאן" דווח שמטרתו של איש העסקים הישראלי הייתה ברורה. "הוא רצה להבטיח שיהיה האדם הלבן הקרוב ביותר לנשיא קונטה", צוטט אז אחד מיועציו של הנשיא לשעבר.

 

עם או בלי קשר, בעשור הקודם השיג שטיינמץ את הזכויות למכרה הענק סימנדו שבדרום מערב המדינה: בדצמבר 2008 העניק גנרל קונטה את הזכויות לחצי הצפוני של המכרה לשטיינמץ ולחברה שלו BSGR תמורת 160 מיליון דולר. לאחר מכן, שטיינמץ מכר 51% מהזכויות תמורת 2.5 מיליארד דולר לחברה ברזילאית, וייל. למעשה 80 מיליון דולר הפכו בכך ל-2.5 מיליארד דולר.

 

המכרה, שבו מרבצי הברזל הגדולים בעולם שטרם נעשה בהם שימוש, היה יכול לפי ההערכות להכניס לגינאה 140 מיליארד דולר ב-25 השנים הקרובות, ובכך להכפיל את התוצר המקומי הגולמי של המדינה הענייה. העסקה שבאמצעותה השיג שטיינמץ את השליטה עוררה מחלוקת עזה.

מימין: לנסנה קונטה, שטיינמץ ואלפה קונדה (צילום: עידו ארז, AFP, AP) (צילום: עידו ארז, AFP, AP)
מימין: לנסנה קונטה, שטיינמץ ואלפה קונדה(צילום: עידו ארז, AFP, AP)

ימים ספורים לאחר השלמת העסקה מת קונטה, והקשיים של שטיינמץ גברו. כעבור כמה שנים פתח ה-FBI בחקירה כיצד השיג שטיינמץ את הזכויות למכרה, והוא הכחיש כל העת כי שילם שוחד - בעצמו או דרך BSGR. "ההאשמות אבסורדיות, מקנאים בי בגלל ההצלחה", צוטט ב"גרדיאן". ל"ניו-יורקר" אמר: "אנחנו הקורבנות. עשינו רק דברים טובים עבור גינאה, ואנחנו מקבלים יריקה בפרצוף".

 

המאבק על המכרה בגינאה גבר לאחר עלייתו לשלטון ב-2010 של נשיא גינאה הנוכחי, אלפה קונדה. באפריל 2014 טענה ממשלת גינאה שמצאה עדויות חותכות כי החברה של שטיינמץ השיגה את זכויות הכרייה בעזרת תשלום שוחד לאשתו של קונטה ב-2008, וכי הזכויות יישללו ממנה ומשותפה וייל.

 

לפי כתבה ב"גרדיאן" מ-2013, הקשר לנשיא המזדקן קונטה נעשה דרך ארבע נשותיו - ובייחוד דרך הצעירה מכולן, ממדיה טורה. "בכל פעם שאנשים רצו להביא משהו לגינאה, ובכל פעם שהם שרצו לקחת משהו - הם עברו דרך אחת הנשים", אמר היועץ המסחרי בשגרירות ארה"ב באותה תקופה. "וממדיה הייתה המשפיעה מכולן".

 

כאמור, בגין פרשה זאת התנהלה חקירה גם בישראל, ושטיינמץ נעצר בדצמבר האחרון. בדיון בהארכת מעצרו אתמול טען נציג המשטרה כי יש קשר בין פרשת גינאה להלבנת ההון שבגינה נעצרו שטיינמץ וזילברשטיין: "זאת אומנם פרשה חדשה, אולם היא קושרת את עצמה לפרשה הישנה, כי האקדח מהמערכה הראשונה ירה במערכה השנייה, שבה אנחנו נמצאים".

 

החקירה החדשה

בחקירה הנוכחית מעורבים גם ה-FBI ומשטרת שווייץ. על פי הודעת המשטרה, שטיינמץ, זילברשטיין, מ"מ יו"ר דירקטוריון בזק דוד גרנות ושני חשודים נוספים נחקרו - כל אחד על פי חלקו - בחשד למתן שוחד, הלבנת הון, זיוף מסמכים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט.

 

על פי המשטרה, היא חוקרת חשד שהם פעלו יחד באופן שיטתי על מנת לייצר ולהציג חוזים ועסקאות פיקטיביים, בין היתר בתחום הנדל"ן במדינה זרה, וזאת לצורך העברות כספים והלבנת הון. החקירה מנוהלת בשיתוף פעולה בינלאומי וכן בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה והמחלקה הפלילית והבינלאומית בפרקליטות המדינה.

 

מעצרם של שטיינמץ וזילברשטיין הוארך בארבעה ימים, לא לפני ששטיינמץ עצמו אמר בדיון: "גרתי הרבה שנים בחו"ל, רוב חיי. אני מרגיש נורא שמדינת ישראל עושה לי את זה. זה נהוג במדינות טוטליטריות. זה כמו דיקטטורה שמחליטה ומסמנת אנשים. להגיד ששיבשתי (חקירה. א"ב) 23 פעמים זה מגוחך. לא הוטחה בי אפילו אחת היום. אני שמונה חודשים שיתפתי פעולה. אי אפשר לשתף יותר פעולה עם חקירה.

 

"הבאתי מסמכים, התייצבתי במשרדים חמש-שש פעמים. אין כלום, כל החקירה זה כלום. יש כאן מי שסימנו אותנו. זה פוליטי. ג'ורג' סורוס (המיליארדר ההונגרי-יהודי. א"ב) סימן אותי. לא עשינו כלום. אין פה כלום ולא היה פה כלום. ודאי שאני לא משבש. להוציא צו מעצר זה דבר נורא".


פורסם לראשונה 14/08/2017 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
בני שטיינמץ וטל זילברשטיין
צילום: יאיר שגיא
מומלצים