שתף קטע נבחר

צניחה ישראלית: רק אוניברסיטה אחת בין 100 המובילות בעולם

מדד שנגחאי, שמדרג את האוניברסיטאות המובילות בעולם, חושף תמונה מדאיגה: הטכניון, שצנח בדירוג, הוא היחיד שנכנס לקבוצה המובילה. האוניברסיטה העברית ירדה לראשונה אל מתחת למקום ה-100. נשיא הטכניון: "המדינה לא תוכל להישאר מעצמת מדע בלי השקעה מסיבית בתשתיות המחקר"

מדד שנגחאי, שכולל את 500 האוניברסיטאות המובילות בעולם, מציג תמונה מדאיגה באשר למצבם של המוסדות להשכלה גבוהה בישראל בשנת 2017: הטכניון אמנם נשאר בין 100 המוסדות המובילים, אך ירד 24 מקומות מדירוגו בשנה שעברה. לראשונה מתחילת הדירוג יורדת האוניברסיטה העברית לקטגוריה השנייה והיא ממוקמת במקומות 150-101.

 

הטכניון, שמשנת 2012 נמצא בין 100 המוסדות המובילים, נותר בנתונים שהתפרסמו הבוקר (יום ג') כמוסד הישראלי היחיד ברשימה זו. עם זאת, המוסד הצפוני מדורג במקום ה-93 לעומת 69 בשנה שעברה, ולמעשה רושם כאמור צניחה של 24 מקומות. האוניברסיטה העברית, שנמנתה משנת 2003 עם 100 המוסדות המובילים בעולם, ירדה מהמקום ה-87 בשנה שעברה לעבר הקטגוריה השנייה שמתחילה במקום ה-101 ומסתיימת כאמור במקום ה-150.  

הטכניון בחיפה. היחיד בין 100 הגדולות (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הטכניון בחיפה. היחיד בין 100 הגדולות(צילום: אבישג שאר-ישוב)
 

מצבם של מכון ויצמן ואוניברסיטת תל אביב לא השתנה ביחס לשנה שעברה. המוסד הרחובותי דורג בקטגוריה השנייה במקומות 150-101, ואילו המוסד התל אביבי דורג במקומות 200-151. אוניברסיטת בן גוריון נמצאת בדומה לשנה שעברה בין המקומות 500-401. במקומות אלה מדורגת גם אוניברסיטת בר אילן, שחזרה לרשימת 500 המובילות אחרי שנה אחת.  

 

נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא אמר בהתייחסו לדירוג המוסד כי "אני מוצא סיפוק רב בכך שהטכניון נמצא כבר חמש שנים ברשימת 100 האוניברסיטאות המובילות בעולם. מעמד זה הוא תוצאה של עבודה משותפת של הנהלת הטכניון, עובדיו וחברי הסגל. חברי הסגל שלנו הם הכוח המוביל את הטכניון להצלחה במחקר ובהוראה, וזו הסיבה למשאבים העצומים שאנו משקיעים בבחירתם, בגיוסם ובטיפוחם. בעשור האחרון התחלפו יותר ממחצית חברי הסגל בחוקרים חדשים, שכולם נבחרו על סמך קריטריון אחד ויחיד: מצוינות".

האוניברסיטה העברית. לראשונה מחוץ ל-100 המובילות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האוניברסיטה העברית. לראשונה מחוץ ל-100 המובילות(צילום: shutterstock)

פרופ' לביא אמר עוד: "השפעתו העולמית של הטכניון מתרחבת בהתמדה ובחודשים הקרובים ייחנכו שלוחות הטכניון בניו יורק ובסין - הקמפוס הקבוע של מכון טכניון-קורנל ע”ש ג’ייקובס בניו יורק (JTCI) ייחנך בספטמבר ומכון טכניון-גואנגדונג בסין (GTIIT) ייחנך בחודש דצמבר. שני פרויקטים מובילים אלה מצטרפים לשותפויות אסטרטגיות שהטכניון מקיים עם אוניברסיטאות מובילות ברחבי העולם במסגרת חזונו להיות אוניברסיטת מחקר מדעית-טכנולוגית מובילה בעולם".

 

על הצניחה במעמד הטכניון והאוניברסיטה הישראלית אמר פרופ' לביא כי "מקבלי ההחלטות חייבים להבין שמדינת ישראל לא תוכל להישאר מעצמת מדע וטכנולוגיה בלי השקעה מסיבית בתשתיות המחקר".

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר כי הם לומדים את הנתונים ומודאגים בעיקר מירידה בפרמטר אחד מרכזי לעומת עלייה בשני פרמטרים אחרים בדירוג, בהם ממשיכה האוניברסיטה להוביל. "לפי דירוג שנגחאי, המחקר הישראלי בכללותו נמצא ככל הנראה בירידה מדאיגה לעומת התחזקות האוניברסיטאות מהמזרח ובעיקר מסין", נמסר, "ממשלת ישראל נדרשת לעניין וחייבת להשקיע עוד יותר במחקר הישראלי, גם בשל התחרות הבינלאומית הגוברת על מעמד המדע וגם בשל היות המחקר המדעי מנוע צמיחה כלכלי למדינה. על אף שהשנה גדלו תקציבי המחקר, נראה כי בראייה עתידית - אין זה מספיק וכעת אנו חווים את השנים הקשות - העשור האבוד - של ההשכלה הגבוהה".

 

הם הוסיפו כי "הנהלת האוניברסיטה העברית מקווה להגיע בהקדם להבנות והסכמים עם משרד האוצר וות"ת לייצוב כלכלי של המערכת האוניברסיטאית, ובכך יאפשרו לה לחזור ולהשקיע במחקר האקדמי ולהמשיך להוביל בדירוגים הבינלאומיים ולתרום לכלכלה ולחברה בישראל".

 

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר בתגובה: "מדובר בצלצול התראה לממשלת ישראל, שחייבת לשים את המחקר בסדר עדיפות גבוה, שכן למחקר האקדמי במדינת ישראל יש השפעה דרמטית על כל תחומי החיים במדינה - בהם הביטחון, הכלכלה, הטכנולוגיה ועוד. מדובר במירוץ מול שאר מדינות העולם, בינהן מדינות ששמו נושא זה בראש סדר העדיפויות שלהן, והתוצאות בהתאם".

 

הרווארד בראש 

בראש דירוג שנגחאי לשנת 2017 נמצאת אוניברסיטת הרווארד כטובה ביותר בעולם, זו השנה ה-15 ברציפות. במקום השני נמצאת אוניברסיטת סטנפורד, אחריה קיימברידג' שעלתה מהמקום הרביעי לשלישי, ואחריהן MIT בבוסטון ואוניברסיטת ברקלי בקליפורניה.

 

המדד הבינלאומי, אחד החשובים בעולם האקדמי, מתפרסם החל משנת 2003 פעם בשנה וכולל כאמור את 500 האוניברסיטאות המובילות בעולם. הדירוג מתבסס על כמה קריטריונים, בהם מספר חתני פרס נובל בקרב צוות ההוראה והבוגרים, מספר המאמרים המדעיים שפורסמו בכתבי עת בולטים ועוד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
הטכניון בחיפה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים