שתף קטע נבחר

"נהר של בוץ בא משום מקום ובלע כפרים שלמים"

קרוב ל-1,000 איש נהרגו במפולת הבוץ האדירה שקברה בתים בסיירה לאון. אלפים נותרו ללא קורת גג וחלק מהגופות נסחפו לים: "זה הרגיש כמו רעידת אדמה. ברחתי מהבית וחיכיתי שהשמש תזרח". פתח קטן לתקווה: שני ניצולים חולצו בחיים מההריסות. ישראל שולחת סיוע

מספר ההרוגים הרשמי במפולת הבוץ בסיירה לאון שבמערב אפריקה עלה אמש (יום ג') ל-400, אבל עוד 500 בני אדם נעדרים וההערכה היא שמספר ההרוגים הסופי יהיה קרוב ל-1,000.

 

מפולת הבוץ, מלווה בשיטפונות אדירים בעקבות הגשמים העזים, פקדה את בירת המדינה פריטאון ואת פרבריה לפני כיומיים – ומאז נמצאים התושבים והרשויות במרוץ נגד השעון בניסיון לאתר ניצולים. גם ישראל הודיעה אמש כי היא שולחת סיוע לסיירה לאון.

חיפושים באחת מזירות האסון בסיירה לאון (צילום: AP) (צילום: AP)
חיפושים באחת מזירות האסון בסיירה לאון(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אלפים איבדו את בתיהם באסון, אבל שבורים עוד יותר הם ההמונים שאיבדו את יקיריהם. פטמה קמארה למשל בדיוק יצאה מביתה בבוקר כשלפתע ראתה נחשול אדיר של בוץ גולש במדרון מהגבעה הסמוכה. הדבר היחיד שיכלה לעשות היה להימלט.

 

"ברחתי מהבית והשארתי את משפחתי מאחור", סיפרה בוכייה. "אני היחידה ששרדה – הבית שלי ועשרות בתים אחרים נקברו בבוץ ובסלעים". העיתונאי ג'יבריל סיסה סיפר כי איבד את כל משפחתו: "אני עדיין לא קולט שאני שרדתי וכל המשפחה שלי הלכה", אמר מייבב – ולא היה מסוגל להמשיך.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אחמד סיסה, השרת בבית בן שתי קומות ליד סכר עמק גומה שממזרח לבירה, סיפר כי ישן בסביבות השעה 6 בבוקר ביום שני כשלפתע הרגיש רעידה: "זה היה כמו רעידת אדמה. רצתי אל מחוץ לבית המגורים שלי ואז יצאתי מהמתחם דרך השער. האדמה רעדה ונאלצתי להישאר מחוץ למתחם עד שהשמש זרחה". מוחמד ג'אלו סיפר בדמעות: "אני מחפש את הדודה שלי ואת שני הילדים שלה, אבל עד עכשיו לא שמעתי מהם". הוא חושש מהגרוע ביותר.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הסכנה הבאה: כולירה

גם אתמול חפרו אנשי ההצלה בידיים חשופות בבוץ בניסיון למצוא ניצולים בהריסות הבתים. במקביל הביאו הרשויות ציוד כבד כדי לסייע במשימה. עוצמת המפולת והיקף השיטפונות היו גדולים כל כך שחלק מהגופות נסחפו לים מול חופי המדינה – ואחר כך נפלטו בחזרה לחוף.

 

נשיא סיירה לאון, ארנס באי קורומה, אמר כי ארצו שרויה באבל ורבים מהניצולים בהלם. כ-9,000 בני אדם נפגעו בדרך זו או אחרת מהאסון. עבד א-נאסר, העובד עבור הצלב האדום הבינלאומי, סיפר: "מעולם לא ראיתי דבר כזה. נהר של בוץ הגיע משום מקום ובלע כפרים שלמים, פשוט מחה אותם מעל לפני האדמה. אנחנו נמצאים במרוץ נגד הזמן, יש חשש מעוד שיטפונות ומהתפשטות מחלות". החשש העיקרי הוא מהתפשטות כולירה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אנשי הרשויות אומרים כי עוצמת ההרס מלמדת שייתכן שעוד מאות בני אדם שטרם אותרו נהרגו באסון. שלשום בכל זאת היה רגע אחד שנותן תקווה: שני בני אדם חולצו בחיים מההריסות בשעת ערב.

 

רבים מהאזורים העניים של הבירה פריטאון נמצאים בגובה קרוב לזה של פני הים וסובלים ממערכת ניקוז גרועה, והעובדה הזו הופכת את סכנת השיטפונות בעונת הגשמים לקשה בהרבה. בעיה נוספת בפריטאון היא ריבוי הבתים שנבנו באזורי הגבעות באופן לא חוקי ולמרות אזהרות הממשלה להימנע מכך – והעובדה ששיטות הבנייה והחומרים ששימשו לכך אינם עומדים בתקנים. אלפי התנחלויות מאולתרות של תושבים ברחבי העיר נפגעו קשה. כריתת יערות לצורך שימוש בעצים להסקה והפקת פחם היא מהגורמים הראשיים להצפות ולמפולות בוץ.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

סיירה לאון היא מדינה למודת סבל. רק לפני שנה סיימה הקולוניה הבריטית לשעבר את המאבק של במחלת האבולה. בשנים 2016-2014 מתו בה 4,000 בני אדם מהנגיף הקטלני.

 

בינתיים גם ישראל מתגייסת למען הנפגעים: משרד החוץ של ישראל וארגון הסיוע הישראלי "ישראייד" רכשו מזון והוא יחולק לנפגעי האסון בתיאום עם הרשויות בסיירה לאון. המזון אמור להספיק להכנת כ-10,000 ארוחות. צוות של "ישראייד" שנמצא בפריטאון יחלק לנפגעי המפולת גם מים ופריטים חיוניים ויספק להם סיוע פסיכולוגי.


פורסם לראשונה 15/08/2017 23:20

 

השתתף בהכנת הידיעה איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כריתת העצים מגבירה את הסכנה
צילום: AP
מומלצים