שתף קטע נבחר

"הבעיה עם המחבלים, לא עם הערבים": ביקור בעיירה הספרדית שממנה יצאה חוליית הטרור

11 אלף בני אדם בלבד, רק כמה מאות מהם מוסלמים, מתגוררים בעיירה ריפול שלמרגלות הפירנאים. תושבים ששוחחו עם שליח ynet, שביקר במסגד שבו התפללו המחבלים, גינו את הטרור ואמרו שהופתעו לגלות את זהות חברי החוליה. "לא חשבנו מעולם שהילדים האלה יכולים לעשות את זה. נכנסו להם דברים מוזרים לראש"

 

 

ממבט ראשון על העיירה ריפול, השוכנת בין הרים מוריקים בצפון ספרד, קשה להאמין שכאן גדלה והתחנכה חוליית המחבלים שזעזה את אירופה במתקפת הטרור האחרונה בברצלונה ובקמברילס. בעוד המצוד המשטרתי אחר המחבל הדורס מברצלונה יונס אבו יעקוב נמשך ביתר שאת ברחבי קטלוניה, בריפול, שבה גדל, מתקשים מאז יום חמישי לאסוף את השברים ולהכיל את ההלם.

 

11 אלף תושבים מתגוררים בעיר הקטנה והפסטורלית שלמרגלות הפירנאים, כמה מאות מהם מוסלמים ורובם ממוצא מרוקאי. הקהילה המוסלמית הקטנה גדולה ביחס חבריה לאוכלוסיית העיירה, ואפשר להבחין בקיומה כבר ביציאה מתחנת הרכבת של ריפול, למשל בבית הקפה אספרנסה, המשמש מרכז בילוי לצעירים המוסלמים ומעוטר בחזיתו בשלט בערבית ובמודעות הקוראות להצטרף לתפילות היומיות. המחזה לא מותיר ספק לגבי נוכחות הקהילה המוסלמית שהתפתחה במקום.

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פשיטות וכוחות משטרה בעיירה הפסטורלית (צילום: AP) (צילום: AP)
פשיטות וכוחות משטרה בעיירה הפסטורלית(צילום: AP)

בית הקפה אספרנסה. מרכז הבילוי של הצעירים המוסלמים (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
בית הקפה אספרנסה. מרכז הבילוי של הצעירים המוסלמים(צילום: יואב זיתון)

המסגד בריפול (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
המסגד בריפול(צילום: יואב זיתון)
 


צעירי הקהילה התאספו בסוף השבוע בבית הקפה וקיבלו את פניהם של העיתונאים הזרים מרחבי העולם, שהגיעו כדי לנסות ולהבין איך הרוע שהוצג בפיגוע הדריסה הרצחני התפתח במקום כה ידידותי ורחוק מהמטרופולינים הגדולים של אירופה, בהם מעוזי איסלאם שהפכו לשם דבר, כמו בבריסל ובפריז.

 

"הקוראן אוסר להרוג אחרים, ככה חינכו אותנו", התגונן סעיד, אחד הצעירים הרהוטים שבחבורה. "גדלנו פה והפכנו להיות חלק מספרד, החבר'ה שעשו את הפיגוע גדלו איתנו והיו ספרדים רגילים לגמרי. וזה מה שמפחיד פה, כי אם הם עשו את הפיגוע אז זה יכול להגיע להרבה צעירים מוסלמים שהיגרו לפה. תבין שמדובר בחבר'ה רגילים לגמרי, כמוני וכמוך, שלמדו ואהבו כדורגל".

 

המצוד נמשך אחר המחבל יונס אבו יעקוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המצוד נמשך אחר המחבל יונס אבו יעקוב(צילום: AFP)

מוסא אוקאביר, תושב העיירה שחוסל בקמברילס (צילום: AP) (צילום: AP)
מוסא אוקאביר, תושב העיירה שחוסל בקמברילס(צילום: AP)

שני רחובות משם, נסתר מהעין, ללא צריח וללא מואזין, בקומת הקרקע של בניין מגורים ברחוב פינתי - פועל המסגד של הקהילה. בניסיון להסיר את הכתם שדבק בהם אנשי הקהילה המוסלמית לא מהססים להכניס בחפץ לב למסגד גם אותנו. "זו מכה מאוד חזקה בשבילנו כעם", הסביר עלי יאסיני, מראשי הקהילה המוסלמית של ריפול. "מעולם לא חשבנו שזה יקרה. הקשר של האיסלאם לעולם הוא של שלום, האיסלאם לא מטיף להרג ולא לדברים רעים. האיסלאם מגנה את הפושעים האלה".

 

יאסיני מסביר שוב ושוב שלא היה שום סימן מקדים להחלטה של צעירי הקהילה להפוך לתא פעיל בהשפעת דאעש: "לא ידענו כלום ואין לנו שום קשר לכוונות שלהם. הכול היה פה נורמלי עד שזה קרה. לא ראינו דבר מוזר, ואם היינו רואים היינו הראשונים שידווחו למשטרה. אנחנו אחראים למה שקורה בתוך המסגד ולא למה שקורה מחוצה לו. מעולם לא חשבנו שהילדים האלה יכולים לעשות את זה. הם היו נורמליים ממשפחות נורמליות. נכנסו להם דברים מוזרים לראש, אני לא יודע מה עובר לאנשים כאלה בראש. אנו רוצים רק שלום".

 

תושב העיירה ג'ורדי קונקה, שמתגורר ברחוב שבו פועל המסגד, לא מתכוון לשנות את יחסו אל שכניו המוסלמים: "אין לנו שום בעיה עם שכנינו הערבים. כל

אחד חי פה את חייו. יש לי בעיה עם הטרוריסטים, וזה מאוד הפתיע אותנו שדווקא מישהו מפה עשה את הפיגוע".

 

ביתו של מוסא אוקאביר (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
ביתו של מוסא אוקאביר(צילום: יואב זיתון)

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בצד השני של העיירה, דווקא ברחוב אנטוני גאודי - האדריכל הספרדי המפורסם שתכנן את קתדרלת סגרדה פמיליה בברצלונה, שאותה תכננה חוליית המחבלים לפוצץ - התגורר אחד מחברי החוליה, מוסא אוקאביר, שחוסל על ידי השוטרים אחרי פיגוע הדריסה בקמברילס. שוטרים חמושים פשטו על הבית, המשפחה תושאלה - ואחר כך מיהרה לעזוב את ריפול. בקומה הראשונה של הבניין שבו הם גרים חלונות הדירה מוגפים.

 

החשד הוא שמוסא גנב מסמכים מאחיו כדי לשכור את הטנדרים ששימשו למתקפת הטרור וכן טנדר שנמצא בעיירה ויק, שהיה אמור להיות רכב מילוט.

 

השכנים דרשו בתוקף שנתרחק מהבניין ולא נצלמם. אחת השכנות אמרה: "המשפחה שלו עזבה אחרי הפיגוע ומאז לא חזרה. הם היו שקטים ולא ראינו את הבן שלהם בתקופה האחרונה. בלתי אפשרי להאמין שמהמשפחה הזו יצא מחבל. כולנו בשוק וזה הוציא שם רע לעיירה שלנו, שמטיילים רבים עוברים בה בדרך להרים".

ביתו בעיירה של המחבל עבד אל-באקי א-סתי, שנהרג בפיצוץ באלקנאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ביתו בעיירה של המחבל עבד אל-באקי א-סתי, שנהרג בפיצוץ באלקנאר(צילום: AFP)

הריסות הבית שהתפוצץ באלקנאר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הריסות הבית שהתפוצץ באלקנאר(צילום: MCT)

בסוף השבוע נודע כי המחבלים, שרצחו 14 בני אדם ופצעו יותר ממאה איש בברצלונה ובעיירה קמברילס, תכננו מתקפה קשה אף יותר, אך היא לא יצאה לפועל בעקבות תאונת העבודה בבית בעיירה אלקנאר. לפי כלי התקשורת בספרד הם תכננו לנסוע בשלושה טנדרים עמוסים בחומרי נפץ ובמכלי גז דליק - ולפגוע בכנסיית סגדרה פמיליה, אחד האתרים המוכרים בברצלונה ומסמליה של העיר.

 

המחבלים תכננו לפוצץ טנדר אחד בלה רמבלה, טנדר שני בכנסייה המפורסמת ואת האחרון באזור הנמל בעיר. כדי לפוצץ את מכלי הגז הם תכננו להשתמש בחומר הנפץ TATP, שידוע בכינוי "אם השטן". החומר שימש את המחבלים במתקפת הטרור המשולבת בלונדון ב-7 ביולי 2005.

 

אלא שיום לפני פיגוע הדריסה בברצלונה השתבשו התוכניות כשפיצוץ הרעיד את הבית בעיירה אלקנאר שבו שמרה חוליית הטרור את חומרי הנפץ - ואת המכלים של הגז הדליק בוטאן. בהריסות הבית באלקנאר נמצאו יותר מ-20 מכלי גז וחומר הנפץ TATP. למרות שתחילה דווח על הרוג אחד אמרו במשטרה כי ככל הנראה יש הרוג נוסף - אחד מחברי חוליית הטרור, אימאם בשם עבד אל-באקי א-סתי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
תושבים בריפול, העיירה שבה גדלו המחבלים
צילום: יואב זיתון
מומלצים