שתף קטע נבחר

הג'וקים מתעופפים גבוה - בגלל ההתחממות

אם בקיץ הנוכחי נתקלתם בתיקן מעופף לגובה של כמה קומות ונכנס מהחלון - אתם לא לבד. הטמפרטורות הגבוהות בקיץ הופכות את הגו'קים להיפר-אקטיבים עד שהם מתחילים לעוף. התופעה המטרידה צפויה להתגבר במקביל להתחממות כדור הארץ

בחודש יולי האחרון, שהיה אחד מחודשי יולי החמים ביותר שנרשמו בישראל ב-30 השנים האחרונות, אולי הבחנתם בג'וקים בקומות הגבוהות בבניין הדירות שלכם ואולי גם ראיתם אחד מעופף לכיוון שלכם. אין מדובר בהתנהגות שגרתית של ג'וק, תיקן אמריקאי ליתר דיוק. החום הגבוה פשוט גרם לג'וקים לפרוש כנפיים ולעוף.

 

החום והלחות העירוניים הם שילוב מנצח עבור החרקים הללו. "בטמפרטורות גבוהות התיקן יותר פעיל", מסביר פרופ' פרדריק ליברסאט מהמחלקה למדעי החיים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ליברסאט חוקר את תחום המנגנונים העצביים של התנהגות בעלי החיים ועובד בעיקר עם חרקים. לדבריו, "תיקן בטמפרטורה של 10 מעלות בקושי זז. הוא מאוד איטי. בטמפרטורה של 30-25 מעלות רואים אותו רץ. כשמגיעים לטמפרטורות של 40 מעלות הוא מתחיל לא רק לרוץ אלא גם לעוף. הוא נכנס למצב היפר אקטיבטי - עד גבול מסויים כמובן. גם ב-35 מעלות הוא יכול להתחיל לעוף".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

גם פרופ' יואב יאיר, דיקן בית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה, מכיר את התופעה ויש לו חדשות רעות עבורכם. "מכרה ממרכז הארץ סיפרה כי היא מתגוררת בקומה החמישית ולאחרונה החלו תיקנים לעוף באוויר ולהגיע לדירה שלה", מספר יאיר, "זה קורה באזורים שונים בעולם. יש טמפרטורה שמעליה מתחיל לג'וקים להיות חם מדי והם מתחילים להיות סופר אקטיביים. חלק מהאקטיביות הזו מתבטאת בתעופה". לדבריו, מדובר בתופעה מוכרת בספרות.

 

למה הג'וקים מתחילים לעוף?

יאיר עוסק בחקר אקלים, ואומר כי התופעה המטרידה עלולה להתגבר שכן הקייצים שלנו רק הולכים והופכים לחמים יותר. יאיר מספר, כי "בעתיד אנחנו צופים התחממות איטית והדרגתית של כל אגן הים התיכון, מפורטוגל ועד ירדן. כל אגן הים התיכון, זה אומר גם דרום צרפת , איטליה, יוון וטורקיה. רק בשבוע שעבר היה גל חום משוגע בבולגריה וברומניה - ויש לצפות שהמגמה הזו תימשך אל תוך העשורים הקרובים.

 

"יש לזה תופעות לוואי מאוד משונות - חרקים זו דוגמא אחת. דוגמא נוספת זו דגים נושכים. יש המייחסים את זה לשינוי אקלים בשנים האחרונות, והמכון לחקר ימים ואגמים אמר שזו תופעה שגרתית, שייתכן ושכיחותה עולה.

 

"הביוספרה (שטחי כדור הארץ שבהם יש יצוּרים חיים, א.ק) מגיבה כבר לשינויים האקלימיים. היא לא מחכה להתממשות התחזיות המטאורולוגיות. בעלי החיים עם הרפלקסים הבסיסיים שלהם מרגישים את זה. הם רגישים לשינוי גם אם מדובר רק בעשירית מעלה. הטבע כבר מרגיש את זה. לכן ייתכן והתגובה של הג'וקים זו עוד תגובה של הביוספרה לשינויים של מזג האוויר".

 

בארצות הברית התופעה זכתה לסיקור תקשורתי בשנה שעברה, לאחר שבפלורידה נרשמה מכה של נחילי תיקנים, ועם עליית הטמפרטורות במישור החוף במדינה מומחים הזהירו מפני התופעה המעופפת.

 

את הסיבות המדויקות לתעופת התיקנים החוקרים אינם יודעים. "ישנם ספקולציות", אומר פרופ' ליברסאט. "אחת מהן היא העובדה שבקרקע הטמפרטורה יותר גבוהה מאשר באוויר. לנמלים במדבר יש רגליים יותר ארוכות להרחיק את הגוף מהחול החם. התיקן מבקש להרחיק את עצמו מהחום. הסיבה השניה היא שיכול להיות שחם מדי באזור ובתעופה התיקן מבקש לחפש אזורים קרים יותר. בהליכה זה ייקח זמן ארוך יותר מאשר בתעופה. את הסיבה המדויקת אנחנו לא יודעים. הוא פשוט נכנס לאובר-דרייב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים