שתף קטע נבחר

חכמון: "שופט טלוויזיה זה הדבר הכי טוב"

לקראת עונתו ה-16 בליגת העל, אלי חכמון מספר מה דעתו על אמצעים טכנולוגיים, מגלה שההחלטה להיות שופט הייתה הטובה בחייו, מודה שהטוקבקים משפיעים עליו ורוצה שגם הבן שלו ימשיך באותה דרך. ראיון

 

"הייתי ילד בן 16 גבוה ורזה", נזכר אלי חכמון. "שפטתי את המשחק הראשון שלי בליגה לילדים. מכבי תל-אביב מנצחת 0:13 את עירוני אשדוד, ואני לא מבין למה הקהל כועס עליי אחרי המשחק. הבנתי שאת כל השערים אישרתי בנבדל. אחרי המשחק הזה הבנתי מה זה נבדל".

 

אלי חכמון (41), יליד אשדוד, נשוי ואב לשלושה, הוא מבכירי שופטי הכדורגל בישראל. חכמון שפט ב-206 משחקים בליגת העל, בהם הוא שלף 920 כרטיסים צהובים ו-64 כרטיסים אדומים. נתון מעניין במיוחד מגלה שהוא הצביע על הנקודה הלבנה 68 פעמים.

 

חכמון. מעל 200 משחקי ליגה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חכמון. מעל 200 משחקי ליגה(צילום: עוז מועלם)
 

אלי חכמון הוא לא "רק" שופט כדורגל. "בחלק מהשבוע אני מורה לחינוך גופני בתיכון באשדוד, וחצי מהזמן רכז מחוז דרום בהתאחדות לספורט לבתי-הספר ומנהל קרן hoop for kids".

 

איך הגעת בכלל לכדורגל?

"כשהייתי בן 16 היה טורניר קט-רגל באשדוד בו שפטו כל השופטים הגדולים, כמו יצחק בן-יצחק ואחרים. היה איזה משהו מיוחד, איזו הילה סביבם. הגשתי בקשה להתאחדות, וכך הגעתי להיות שופט. ניסיתי לשחק כדורגל משהו כמו חודשיים-שלושה, אבל גיליתי שזה לא בשבילי. הייתי גבוה, רזה ולא טכני".

 

חכמון. "הייתה הילה סביב השופטים" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חכמון. "הייתה הילה סביב השופטים"(צילום: עוז מועלם)

 

חכמון יתחיל את עונתו ה-16 בליגת העל וחושף בגילוי לב שהוא עבר הרבה משברים בתקופתו כשופט ראשי. "היו הרבה מכשולים בדרך, הרבה נקודות שבירה. לא מחשבות על פרישה אלא נקודות קשות מאוד, עד שאתה מתחיל לקבל את ההכרה הציבורית ומצד הקבוצות, זה לוקח שנים. ציון נמוך שקיבלת ממבקר על הופעה פחות טובה מכניס לך מחשבות לראש שאתה לא השופט הכי טוב, ורצים לך תרחישים שאולי שופט אחר יקבל משחק יותר טוב משלך במחזור הבא. אתה שואל, 'רגע, מה קורה פה?', ולפעמים זה לא נכון לחשוב ככה. בעצם מה ששלך - שלך, אני מהאנשים המאמינים".

 

מה גרם לך להיגמל מהמחשבות האלה?

"לפני מספר שנים התחלתי מפגשים אצל פסיכולוג כדורגל. הוא עזר לי להתמודד מול כישלונות. זה המקום לומר מילה טובה ליריב טפר (מנכ"ל איגוד השופטים – א.ד), שנותן לנו את האופציה שיהיה לנו - השופטים - פסיכולוג צמוד. כאחד שבא ועושה מחקר במדעי ההתנהגות בספורט, אני מבין את החשיבות של פסיכולוג במקצוע הזה, וכשופט כדורגל יש לי רק מה להרוויח מכך. אתה בא לפעמים עם מטענים מהבית והוא עוזר לך להגיע נקי ועם אנרגיות ליום המשחק" .

 

חכמון. שרק ל-68 פנדלים בקריירה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חכמון. שרק ל-68 פנדלים בקריירה(צילום: עוז מועלם)
 

 

אתה חשוף לטוקבקיסטים? מעניין אותך מה חושבים עליך?

"אשקר אם אגיד שלא. תמיד אתה רוצה להיות מוזכר באופן חיובי, אבל עדיין אנחנו עוסקים בכדורגל ובספורט. זה מציק יותר משזה משפיע. אין מה לעשות, זה בכל מקום בעולם. נושא הפייסבוק, האינטרנט והעיתונות הכתובה - אתה חשוף להכל ואין איך להתנגד לזה. אנחנו בעידן מודרני ולדעתי זה רק יתעצם. כל ילד יכול להעלות פוסט, וזה בסדר".

 

איך אוהדי כדורגל מתייחסים אליך ביום שאחרי המשחק?

"אעיד על עצמי שאני אדם מאוד חברותי ומקדיש תשומת לב אפילו לשומר באצטדיון ולכל אדם שפונה אליי. כששואלים אז אני עונה. אם הם מכבדים אותי, אגיד תודה. אם הם מטנפים, אני פשוט לא אגיב".

 

חכמון. "לא מגיב למי שמטנף" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חכמון. "לא מגיב למי שמטנף"(צילום: עוז מועלם)

יחסי אוהדים-שופטים תמיד העלו מספר "יצירות תרבות" בזמר הישראלי. שירים אלה לא מונעים מחכמון להביא את ילדו למגרשי הכדורגל. "הבן שלי מגיע למשחקים שלי והוא נחשף לקללות. לצערי הוא התרגל לזה, אבל מצד שני הוא חווה חוויות שילדים אחרים לא חווים. אני משתדל לקחת אותו למגרשים שאני יודע שיש בהם פחות אלימות מילולית, שיש תרבות ספורט באותו מקום. אני משוחח איתו לאחר המשחק ונותן לו לראות את הנקודות החיוביות - ולא השליליות - מחוויית הספורט".

 

"לא מסמן שחקנים"

"אלי חכמון הושעה לחודש", אלה כותרות העיתונים שבישרו בנובמבר 2013 על עונשו של השופט שסירב ללחוץ את ידו של שלומי דורה, אז מאמן הפועל חיפה. "היה מקום ללחוץ לדורה את היד", מודה חכמון בישירות המאפיינת אותו וממשיך: "אם אני מסתכל בראייה לאחור על האירוע הזה, אני אגיד שלקחתי הרבה ממנו. נפגשנו הרבה פעמים. זה נסגר בינינו באותו השבוע והמשכנו הלאה".

 

דורה. התקרית עם חכמון מאחוריו (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
דורה. התקרית עם חכמון מאחוריו(צילום: אפי שריר)

 

יש תחושה בקרב האוהדים שהשופטים מסמנים שחקנים כבעייתיים.

"אנחנו לא מסמנים שחקנים, אבל אסייג ואומר שלפני כל משחק יש לנו הכנה על הטקטיקה של הקבוצות, הסגנון של השחקנים. לפני כל משחק אני בודק את ההרכבים של הקבוצות כדי לראות באיזה מערכים הן עולות. זה עוזר לי להבין את שיטת המשחק, וברגע שאני יודע מה השיטה אני יכול לצפות את סגנון המשחק".

 

איך זה עוזר לך לנהל את המשחק?

"אתה יודע איך לחלק את הכוחות שלך, אתה יודע באיזה אזור יתרחשו יותר מצבים. זה עוזר להיות דרוך לקראת האירועים שיכולים להתרחש, אירועים בלתי צפויים. יש לי ארגז כלים ואני צריך להוציא את הכלי הנכון ביותר כדי לפתור בשבריר שנייה את הבעיה שיש. שופט שמצליח להגיע לרמה הזו הוא שופט מצוין, זו שאיפה של כולנו".

 

חכמון. "צריך לפתור את הבעיה בשבריר שנייה" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
חכמון. "צריך לפתור את הבעיה בשבריר שנייה"(צילום: עוז מועלם)
 

 

מה אתה חושב על הכדורגל הישראלי?

"כשאני מסתכל על הכדורגל הישראלי במבט לאחור, אמנם היינו בפיגור אחרי אירופה בצורה משמעותית - הן מבחינת איכות השחקנים והן מבחינת איכות המשחק - אבל ככל שהתקדמו השנים הפערים הללו הצטמצמו. ניתן לראות את זה באיכות הקבוצות שמצליחות באירופה ומגיעות לשלבי הבתים בליגה האירופית ואפילו בליגת האלופות, אם כי נבחרת ישראל יכולה לעשות יותר ולהגיע לרמות גבוהות יותר. הנבחרת צריכה להביא את עצמה לרגעי השיא, למשחקים מול הקבוצות שמתמודדות איתה על המקום השני". 

 

כמה מרוויח שופט כדורגל בישראל?

"2,400 שקל למשחק. זה הולך לפי סוג המשחק שאתה שופט. בליגת העל זה 2,400 שקלים, בליגה הלאומית 1,400 שקלים. קוון בליגת העל מרוויח 1,200 שקלים בערך, ובליגה הלאומית בערך 800 שקל. אנחנו מקבלים משכורת בסיס כל חודש של 1,500 שקל".

 

"שופט מקבל 2,400 שקל על משחק ליגה, קוון 1,200" (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
"שופט מקבל 2,400 שקל על משחק ליגה, קוון 1,200"(צילום: עוז מועלם)

 

מה דעתך על הכנסת אמצעים טכנולוגיים?

"אני אוהב את הרעיון ובעדו. בארץ זה בשלב הבדיקות, אם כי אני לא רואה סיטואציה שזה לא ייכנס לישראל. שופט הטלוויזיה זה הדבר הכי טוב שיכול להיות. לפעמים הם טועים, גם הם בני אדם, ועדיין הטכנולוגיה בהחלט

 תפחית את מספר הטעויות".

 

מה עובר לך בראש באותו שבריר שנייה כשאתה מקבל החלטה משנה משחק?

"אני מצלם את האירוע, קודם כל, משחזר אותו בשבריר השנייה בראש, מעבד אותו מבחינת החוקה ופולט החוצה. כשאני מחליט אני מקווה שזו ההחלטה הכי נכונה".

  

במבט של 15 שנות קריירת שיפוט מקצועי, מסכם חכמון ואומר: "תמיד ידעתי שאני אהיה שופט כדורגל. אם אני מסתכל לאחור, זה היה המהלך הכי נכון שעשיתי בחיים שלי. הראיה לכך היא שאני מאוד רוצה שהבן שלי יהיה שופט, אבל החלום שלו אחר - הוא רוצה להיות טייס. הבת שלי בת ה-8 רוצה להיות שופטת כדורגל בינלאומית". 

 

נתונים: ספי פסטרנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
אלי חכמון
צילום: עוז מועלם
מומלצים