שתף קטע נבחר

כך הוגדלו הפיצויים ליו"ר רשות שדות התעופה

צבי שלום שפוטר ב-2009 לא הסתפק ברבע מיליון השקלים ששולמו לו, ותבע "פיצויים מוגדלים" כפי שנהוג ברשות. ביהמ"ש: הוא יקבל כחצי מיליון ש'

בית הדין לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה את מרבית התביעה שהגיש יו"ר רשות שדות התעופה לשעבר, צבי שלום, שטען שנמנעו ממנו פיצויי פיטורים "כנהוג ברשות". טענת הרשות שלפיה לא התקיימו ביניהם יחסי עבודה נדחתה, והשופט אורן שגב קבע כי שהוא יקבל בסך הכול כחצי מיליון שקל.

 

ב-1997 מונה שלום על ידי שר התחבורה ליו"ר רשות שדות התעופה, ומינויו הוארך לקדנציה נוספת. ב-2005, מעט לפני הארכת כהונתו בשלישית, בוצעה ברשות ביקורת של מבקר המדינה, ואף שבתום ההליך לא נמצא רבב בהתנהלותו, הוא פוטר ב-2009. שלום קיבל מהרשות פיצויים פיטורים של 100% (כרבע מיליון שקל) אך סבר שמגיעים לו "פיצויים מוגדלים". הרשות, לעומתו, חשבה אחרת וסירבה לבקשתו.

 

בחלוף ארבע שנים, וכמו כל מפוטר שעומד על זכויותיו, פנה שלום לבית הדין לעבודה ותבע את הרשות בטענה שהתקיימו ביניהם יחסי עובד-מעסיקה והיא טרם שילמה את מלוא חובותיה כלפיו. הוא הסתמך על המנהג ברשות להעניק 200% פיצויי פיטורים לרוב המנהלים הבכירים. לדבריו, הממונה על השכר באוצר נתן הוראה מפורשת לדון בעניין פיצוייו בישיבת מועצת הרשות, אולם מי שכיהן כמנכ"ל אז טרפד בחוסר תום לב את התשלום, כשלא העלה את הנושא בישיבה.

 

הרשות טענה מנגד שמעולם לא התקיימו יחסי עבודה בינה לבין שלום, בין היתר בשל העובדה שמינויו - כמו פיטוריו וכמו קביעת שכרו - נעשו על ידי משרד התחבורה, ללא מעורבות מצדה. לעניין הפיצויים המוגדלים היא סברה שהיה עליו לפנות לממונה על השכר באוצר לפני הגשת התביעה וביקשה לצרף את הממונה כצד להליך, אך בקשתה נדחתה.

 

השופט אורן שגב הסכים עם הטענה הכללית שיחסי העבודה בין הצדדים לא היו "קלאסיים" במהותם, ועם זאת ציין כי על מנת לקבוע אם התקיימו או לא – יש ליישם את המקרה על המבחנים שנקבעו בפסיקה.

 

ואכן התובע צלח את מבחני הפסיקה הרבים, בהם "מבחן השתלבות במערך הארגוני של החברה", שכן הוא קיבל ממנה תלושי אוכל ושי בחגים, הוזמן לאירועי החברה, ואף קיבל בונוס. בנוסף, בסיום העסקתו הרשות שילמה לו פיצויי פיטורים.

 

לאחר שהשופט ביסס את קביעתו כי היו גם היו יחסי עבודה בין הצדדים, הוא התפנה לעניין הפיצויים המוגדלים, וקבע שדי במכתבו המפורש של הממונה על השכר, שלפיו קיים נוהג לאשר 200% פיצוי פיטורים, כדי לקבל את טענותיו של שלום.

 

למרות דחיית רוב טענותיה של הרשות, קיבל השופט שגב טענה אחת שלה שלפיה המחלוקת על הסטטוס המשפטי של שלום הייתה כנה ואמיתית, ולכן לא חייב אותה בפיצויי הלנת שכר ופיצויי פיטורים.

 

אך שלום לא יצא מבית המשפט בידיים ריקות, שכן כאמור נפסקו לו כמעט חצי מיליון שקל, בין היתר עבור השלמת פיצויי פיטורים, דמי תקופת הסתגלות שכללו ארבעה חודשי שכר, שכר טרחת עו"ד ועוד.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד מרים קליינברג-אתר ונטע ברומברג
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד חיה ארמן וחופית כהנא-רוח
  • עו"ד בן ארד עוסק בדיני עבודה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
צבי שלום
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים