שתף קטע נבחר

לוחמת שהורשעה באחזקת קנאביס: "עלול להיגרם לי עוול"

בגלל עיוות חוק השיפוט הצבאי, בית הדין עלול להחמיר בעונשה של הלוחמת שהתגיירה במהלך שירותה רק כי לחיילים, בניגוד לאזרחים, לא מגיעה זכות תסקיר שירות המבחן. התסקיר אמור לשקף את מצבה הכלכלי ולהוביל להקלה בעונשה. בקרוב עשוי בג"ץ לכפות על צה"ל לתקן את האפליה

העיוות בחוק השיפוט הצבאי שמפלה את הלוחמת שהתגיירה במהלך השירות. סמלת שרון (שם בדוי) עלולה בקרוב להיענש בחומרה למרות נסיבות חייה המיוחדות, רק משום שלא תינתן לה הזכות להגיש תסקיר של שירות מבחן שישקף את מצבה - וימליץ על גזר דין מתון.

 

שרון התגייסה כנוצרייה ובחרה להתנדב כלוחמת חי"ר באחד הגדודים המעורבים. במהלך השירות התגיירה ובמקביל, בגלל קשיים כלכליים של משפחתה, היא סייעה לפרנסת אמה. לאחר תקופת שירות בגזרת בט"ש, היא הואשמה, ולאחרונה גם הורשעה, בעבירה שבאזרחות ספק אם הייתה מועמדת בגינה לדין: החזקת קנאביס במשקל 1.46 גרם.

 

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)
 

הסם נמצא בתיק האישי של שרון בבסיס. בנוסף הואשמה החיילת בסירוב להיבדק במצ"ח במטרה לדעת אם השתמשה בקנאביס. בסוף ההליך המשפטי היא הודתה בעבירות המיוחסות לה אך כעת, לקראת גזר הדין, בית הדין הצבאי בקסטינה אמור להכריע אם לקבל את בקשת עורכי דינה מהסנגוריה הצבאית, לפיה איש מילואים שימונה כמומחה לקרימינולוגיה יגבש לגביה את התסקיר שהיה ניתן לה מיד אם הייתה נשפטת בערכאה אזרחית.

 

התסקיר אמור לפרוט את נסיבותיה האישיות, עברה הפלילי, מצבה המשפחתי, הכלכלי והבריאותי והנסיבות שהובילו אותה לבצע את עבירת הסמים. סרן נתנאל יעקב חי, בא כוחה באחד הדיונים האחרונים, סיפר: "שרון בעיצומו של תהליך שמשנה את חייה מנערה שהייתה מחוץ לעם היהודי, היא עשתה את השינויים כדי להשתלב בחוד החנית של החברה הישראלית. למרות מעידתה, היא רוצה להשתלב בחברה כפרט נורמטיבי, תורם ויצרני".

 

עורכי דינה ציינו עד כמה האפליה זועקת: זכות התסקיר, שמשפיעה דרמטית על גזרי דין, ניתנת אפילו למחבלים שנשפטים בתי משפט אזרחיים - אך לא לשרון הלוחמת. למקורביה היא אמרה שנגרם לה עוול מיותר, רק כי בחרה במסלול של שירות קרבי.

 

סרן בר סיוון מהתביעה הצבאית אמר: "אין מקום לקבלת התייחסות מגורם חיצוני כאשר כל הנתונים נמצאים בידי הצבא ואלו שלא ניתנים להשגה. בפני הנאשמת עומדים כלל הכלים הצבאיים בהם עושים שימוש נאשמים אחרים כגון חוות דעת של גורמי בריאות הנפש, הת"ש ומפקדים. היא עברה עבירה צבאית לחלוטין של החזקת סם ביחידה והיא עדיין בשירות".

 

מקרה דומה נרשם גם עם סמלת נ', חיילת מדרום הארץ שהורשעה והודתה בזיוף ימי חופשת מחלה (גימלים) על מנת להיעדר משירות צבאי במטרה לסייע למשפחתה. נ' טענה כי תסקיר בסיוע של מחלקת הרווחה בעיר מגוריה ישקף היטב את מצבה הכלכלי הקשה שלה ושל משפחתה, שהוביל לבצע את המעשים בגינם הורשעה. "אנחנו צריכים לעשות יותר שימוש בכלי הזה", טען בא כוחה מהסנגוריה הצבאית, סרן עמית שוחנצקי.

 

שני המקרים של נ' ושרון יכולים בקרוב להיות האחרונים, על רקע הגשת עתירה לבג"צ מטעם הסנגוריה הצבאית - בדרישה שבית המשפט העליון יחייב את צה"ל להקנות את כלי תסקיר שירות המבחן לחיילים שהורשעו בדין, על מנת לשקף היטב את מצבם בטרם ייגזר דינם.

 

"מדי יום מוטלים על חיילי צה"ל עונשי מאסר ממושכים ורבים יותר, דבר שיוצר אפליה קשה מול נאשמים באזרחות ואף נאשמים פלסטינים בבתי דין צבאיים באיו"ש", הסביר הסנגור הצבאי הראשי אלוף משנה רן כהן רוכברגר. "מדובר בהפרת דין שנעשית יום-יום על ידי רשויות הצבא, באופן שפוגע בזכויות יסוד של אלפי חיילים מדי שנה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"שרון בעיצומו של תהליך שמשנה את חייה"
צילום: shutterstock
מומלצים