שתף קטע נבחר

פיפי ולישון: להחזיר את שגרת השינה לילדים

אחרי חופש ארוך ויציאה מהשגרה, הגיע הזמן להחזיר את הילדים להרגלי השינה החשובים. קיבצנו רעיונות שונים שיעזרו לכם במשימה שלפעמים עלולה להיות לא פשוטה

 

 

חודשיים שלמים אפשרנו לילדים שלנו לישון מתי שרוצים, לקום מאוחר, לישון צהריים לאחר יום בילוי בבריכה ולמעשה השינה אינה היתה סדירה. כעת, כשנותרו מספר ימים לתחילת הלימודים זה הזמן להתחיל לטפל בשינה ולהחזיר את המצב לקדמותו.

 

אז איך עושים זאת?

 

1. הקדמה הדרגתית של שעת השינה

קודם כל חשוב מאוד להתייחס לכך שאם הילד התרגל לישון מאוחר אז כל ערב רצוי להקדים במעט את שעת ההרדמה עד לשעה הרגילה שבה הוא עייף בשגרה. לדוגמה אם בחופש הילד הולך לישון בעשר וחצי בלילה מכל מיני סיבות, כל יום אנחנו נקדים בחצי שעה, החל מהערב. מובן בהחלט שייקח לו קצת זמן להירדם, יסתובב לו באי נוחות במיטה, ייצא מדי פעם אליכם לסלון. במקרה כזה פשוט להיות סבלניים ולהחזיר אותו למיטה, ללטף ולנשק.

 

2. הסבר לקראת הימים הקרובים

מומלץ לדבר עם הילד ולהכין אותו לחזרה למסגרת. לפרט ולספר לו מה יהיה בבוקר כשמתארגנים לגן, ואחר כך בגן עצמו מי יהיה שם - "הגננת רותי תחכה לך עם כל הילדים ואתם תהיו בשעת מפגש, משחקים, ארוחת בוקר וכן הלאה". להגיד לו למשל שאבא ייקח אותו בבוקר ואחר כך, כשאימא תסיים לעבוד, היא תבוא לאסוף אותו. להסביר לו שבשביל שיהיה לו כוח להמשך היום, חשוב לחזור לאט לאט לישון בשעות מוקדמות יותר.

 

3. חיזוק טקסים

אמנם טקס שינה זה דבר שלא מתאים בכל בית אבל בימים אלו, גם כאשר אתם עדיין משכיבים את הילד לישון מאוחר יותר מהרגיל, אל תוותרו על אלמנטים מטקס השינה אליו הוא רגיל – מקלחת, סיפור, ארוחת ערב. כמובן רק במידה ואתם דוגלים בטקס שינה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

4. להוריד הילוך

בימים הראשונים של החזרה לשגרה אני מאוד ממליצה להקפיד על ההחשכה בבית, להמעיט במסכים, להוריד כמה שיותר גירויים, כמו צעצועים, ולשים מוסיקה רגועה בבית.

 

5. אתגר השמש

מומלץ לחשוף את הילד לזריחה והשקיעה של השמש. למשל לצאת איתו לסיבוב לקראת ההחשכה או להסתמך בבית על התאורה הטבעית מבעד לחלונות ולא על ידי תאורה מלאכותית. הסיבה לכך היא כי כאשר מתחיל להחשיך, רמות המלטונין בגופו יעלו והוא בעצמו יהיה מוכן לשינה, כך שגם אתם תוכלו לחזור הביתה ולהתכונן לשינה של הילד. על אותו משקל, בבוקר כשהשמש זורחת, כדאי לפתוח את התריס בחדרו. תאורת השמש הטבעית תאפס את רמות המלטונין והוא יתעורר בתחושה ערנית.

 

את כל הדברים האלו מומלץ לעשות כהכנה לחזרה לשגרה או לכניסה למסגרות אבל ניתן לעשות זאת גם לאחר החזרה לגן. חשוב מאוד להיות עקביים ולדעת שהאיפוס מחדש יכול לקחת מספר ימים - אז סבלנות, יכול להיות שהילד יתקשה להירדם וייקח לו זמן עד שיתרגל שוב להירדם בשעות הרגילות, חשובה כאן המון סבלנות ועקביות.

 

קראו עוד:

- "איך אתם מסתדרים עם כל כך הרבה ילדים?"

- מחקר: האם פופולריות בתיכון היא דבר חיובי?

- האימא שלא ויתרה - מסרה 2,000 תיקים לילדים

 

אם הילד עדיין מתקשה להירדם אפשר "לחזור אחורה". הכוונה שאם הוא היה נרדם במיטה בליטוף למשל ועכשיו הוא מבקש ידיים (גם אם כבר מספר שבועות אתם לא מרדימים בידיים) זה בסדר "לחזור אחורה", וכשהוא מקבל שוב את הביטחון והאהבה אפשר לשוב ולנתק שוב את ההתניה.

 

אפשר לשלב עוד שיטות מבלי לפחד מיצירת התניות (שכן הלמידה הקודמת תמיד נמצאת שם). מומלץ לשלב דוגמה אישית - ממש לשכב ליד המיטה של הילד, לשים מזרון או מיטת חבר, אפילו איתו במיטה אם יש מקום, לשכב, ללטף אותו ולעצום עיניים. זו תהיה שינה מאוד איכותית לשניכם.

 

כדאי גם להוסיף משהו חדש להכנה לשינה, למשל לקנות בובה חדשה ביחד, ספר שמדבר על הרגלים או פחדים לקראת שינה או משהו שמתאים לתחושתכם לקושי שהילד חווה. הכוונה היא לייצר מוטיבציה פנימית חדשה, לעורר עניין וממש לשנות את החוויה.

 

הכי חשוב לזכור שלפעמים החזרה לשגרת השינה אחרי חופש יכולה להיות מיידית ולפעמים היא יכולה לקחת מספר ימים, וזה בסדר. אל תשכחו שמדובר בשינוי. לחלק מהילדים זהו שינוי קטן ולחלק שינוי גדול כמו גן חדש או צוות חדש, לכן תהיו שם עבורם, דברו איתם וגלו המון אמפתיה, הכלה וסבלנות. בסוף זה יסתדר.

לריסה גינת היא בעלת תואר שני ממכון ויצמן למדע ובעלים ומייסדת של Small Talk - המרכז להנחיית הורים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קחו בחשבון שלוקח זמן להתרגל לשינויים
צילום: shutterstock
מומלצים