שתף קטע נבחר

חשש מהסלמה חמורה: צפון קוריאה שיגרה טיל שחלף מעל יפן

צבא דרום קוריאה מסר כי הטיל טס למרחק של 2,700 ק"מ והגיע לגובה של 550 ק"מ. תושבים נקראו לחפש מרחב מוגן. הניסוי בוצע לאחר שחלה עלייה במתיחות כתוצאה מהתרגיל הצבאי המשותף לארה"ב ודרום קוריאה. יפן מחתה על "האיום החמור וחסר התקדים". הפנטגון מסר כי הטיל לא היווה איום על צפון אמריקה

צעד דרמטי שעלול להוביל להסלמה צבאית: צפון קוריאה שיגרה אמש (ב') טיל, שחלף מעל יפן ונחת בים, מול חופי האי הוקאידו שבצפון יפן. כך מסרו גורמים רשמיים בדרום קוריאה וביפן, במהלך שנחשב להסלמה חמורה במתיחות בחצי האי הקוריאני. הניסוי, שלדברי מומחים היה ככל הנראה שיגור של טיל לטווח בינוני מסוג הוואסונג-12, שפותח לאחרונה, בוצע בזמן שכוחות של ארצות הברית ודרום קוריאה עורכים בחצי האי תרגיל צבאי שנתי שצפון קוריאה מתנגדת לו בחריפות. בהוקאידו נשמעה כריזת אזהרה לאזרחים שנקראו בין היתר לחפש מקלט. 

 

 

שיגור של טיל הוואסונג-12 לטווח בינוני (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
שיגור של טיל הוואסונג-12 לטווח בינוני (ארכיון)(צילום: AP)

מפה המציגה את מסלול השיגור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפה המציגה את מסלול השיגור(צילום: EPA)

מוקדם יותר החודש, צפון קוריאה איימה לשגר ארבעה טילי הוואסונג-12 אל הים, בסמוך לאי גואם שבאוקיינוס השקט, הנמצא תחת חסות אמריקנית, לאחר שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הזהיר את פיונגיאנג שהיא תספוג "אש וזעם" אם תאיים על ארצו. צפון קוריאה ביצעה עשרות ניסויים בטילים בליסטיים תחת המנהיג הצעיר קים ג'ונג-און, הקודם שבהם בלילה שבין שישי לשבת, אך שיגור טילים מעל אדמת יפן הוא צעד נדיר.

 

"הפעולה הפזיזה של צפון קוריאה היא איום חסר תקדים, רציני וחמור על העם שלנו", אמר ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, במסיבת עיתונאים. אבה הוסיף כי דיבר עם טראמפ והם סיכמו להגביר את הלחץ על צפון קוריאה, וכי טראמפ אמר שארה"ב "עם יפן במאת האחוזים". דיפלומטים מסרו כי ארה"ב, יפן ודרום קוריאה קראו לכינוס של מועצת הביטחון של האו"ם בעקבות הניסוי, וכי המועצה בת 15 החברות תתכנס מאוחר יותר היום. מוקדם יותר החודש המועצה החליטה פה אחד על הטלת סנקציות חדשות על צפון קוריאה בתגובה לשני שיגורי הטילים ארוכי הטווח שביצעה בחודש שעבר.

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה(צילום: AFP)

מסכי ענק בטוקיו עם דיווחים על אירועי הלילה (צילום: EPA ) (צילום: EPA )
מסכי ענק בטוקיו עם דיווחים על אירועי הלילה(צילום: EPA )

 (צילום :AFP) (צילום :AFP)
(צילום :AFP)
 
 (צילום: EPA ) (צילום: EPA )
(צילום: EPA )

 (צילום :EPA) (צילום :EPA)
(צילום :EPA)

 

 

 

צבא דרום קוריאה מסר כי הטיל שנורה אמש שוגר מאזור סונאן, סמוך לבירת צפון קוריאה, פיונגיאנג, מעט לפני חצות (שעון ישראל), טס למרחק של 2,700 ק"מ והגיע לגובה של כ-550 ק"מ. ממשרד החוץ הדרום-קוריאני נמסר: "אנו נגיב בעוצמה על בסיס הברית האיתנה שלנו עם ארה"ב, אם צפון קוריאה תמשיך בהתגרויות בתחום הגרעין והטילים".

 

זו הפעם השלישית אי פעם שטיל צפון קוריאני חולף מעל יפן. הפעמיים הקודמות היו ב-1998 וב-2009, אז ארצות הברית, יפן ודרום קוריאה טענו אז כי מדובר בניסוי של שיגור טיל בליסטי, בעוד שצפון קוריאה התעקשה כי זו הייתה רקטה שנשאה לוויין תקשורת לחלל.

צופים בדאגה בשידורי הטלוויזיה בתחנת הרכבת בבירת דרום קוריאה, הלילה  (צילום :AP) (צילום :AP)
צופים בדאגה בשידורי הטלוויזיה בתחנת הרכבת בבירת דרום קוריאה, הלילה (צילום :AP)

 (צילום :AP) (צילום :AP)
(צילום :AP)
המזכיר הראשי של הקבינט ביפן, יושיהידה סוגה, אמר כי הטיל הצפון קוריאני ששוגר אמש נפל לים – 1,180 ק"מ מזרחית לקייפ ארימו שבהוקאידו. מערכת ההתרעה של ממשלת יפן, J-Alert, פרצה לשידורי הרדיו והטלוויזיה והזהירה את האזרחים מפני נחיתה אפשרית של טיל וקראה לחפש מקלט. שירותי רשת הרכבות המהירות במדינה הופסקו באופן זמני ואזהרות הושמעו ברמקולים בעיירות בהוקאידו. השווקים בעולם הגיבו על ההסלמה ברכישה של נכסים בטוחים כמו זהב, והמטבעות פרנק שווייצרי וין יפני, ובמכירת מניות.

 

רשת השידור הציבורית ביפן, NHK, דיווחה כי הטיל התפרק לשלושה חלקים ונפל למימי הוקאידו. צבא יפן לא ניסה ליירט את הטיל, שחצה את שטחה של יפן בשעה 00:07 (שעון ישראל). כמה שעות לאחר התקרית החל הצבא היפני בתרגולי יירוט טילים בבסיס אמריקני בטוקיו.

תצוגה צפון קוריאנית של הוואסונג-12 (צילום: AP) (צילום: AP)
תצוגה צפון קוריאנית של הוואסונג-12(צילום: AP)

שוב מתגרה. קים ג'ונג-און בתדרוך ביטחוני (צילום: AP) (צילום: AP)
שוב מתגרה. קים ג'ונג-און בתדרוך ביטחוני(צילום: AP)

הגביר את המתיחות. הכנות לתרגיל המשותף של ארה"ב ודרום קוריאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הגביר את המתיחות. הכנות לתרגיל המשותף של ארה"ב ודרום קוריאה(צילום: EPA)

בוושינגטון, הפנטגון אישר כי הטיל טס מעל יפן, אך הוסיף כי השיגור לא היווה איום על צפון אמריקה וכי הוא אוסף עוד מידע בנושא. ארצות הברית ודרום קוריאה עדיין נמצאות מבחינה רשמית במלחמה עם צפון קוריאה, מכיוון שהעימות שהיה ביניהן בין השנים 1953-1950 הסתיים בהפסקת אש ולא בהסכם שלום. צפון קוריאה מכריזה באופן עקבי שלעולם לא תוותר על תוכניות הנשק שלה, מכיוון שהן חיוניות להתמודד עם מה שהיא מגדירה כעוינות אמריקנית.

 

צפון קוריאה ביקשה פעם נוספת ממועצת הביטחון של האו"ם להתכנס כדי לדון בתרגילים הצבאיים המשותפים של ארה"ב ודרום קוריאה. זאת על פי מכתב שפורסם אתמול על ידי המשלחת הצפון קוריאנית לאו"ם. המכתב, שנשלח ביום שישי האחרון למועצת הביטחון ולמזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, על ידי שגריר צפון קוריאה באו"ם, ג'ה סונג-נאם, מתאר את התרגילים הצבאיים כ"איום חמור" לחצי האי הקוריאני ולשלום ולביטחון הבינלאומי.

 

"זו הזכות ההוגנת של הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה (שמה הרשמי של צפון קוריאה) להתמודד עם תמרוני המלחמה הפזיזים והתוקפניים, וארה"ב תהיה אחראית במלואה לכל תוצאה קטסטרופלית שתנבע מכך", כתב ג'ה. בקשות קודמות דומות נשארו ללא מענה של 15 חברות מועצת הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שיגור הוואסונג-12 (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים