שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

אונס קבוצתי באוטובוס מטלטל את מרוקו

התופעה של אלימות נגד נשים איננה חדשה במרוקו, אולם תיעוד של מקרי תקיפה שאירעו באחרונה, אחד בקזבלנקה, הוציא מאות להפגין ברחובות בדרישה מהשלטונות לשים סוף למצב: "החוקים לגברים והאונס לנשים"

בזמן האחרון מתפרסמים במרוקו תיעודים קשים של הטרדות מיניות של נשים, בין היתר באוטובוסים. בסרטון וידאו אחד שעורר זעם רב במדינה הצפון אפריקנית ניתן לראות כמה נערים ללא חולצה מנסים להפשיט צעירה חסרת אונים באוטובוס בקזבלנקה. הצעירה נשמעת בסרטון צועקת ובוכה בשעה שהנערים שמנסים לאנוס אותה אותה צוחקים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בעקבות הסרטון המטלטל שעורר תגובות נזעמות בתקשורת המרוקנית וברשתות החברתיות, נכנסה לתמונה המשטרה המקומית, התחקתה אחר הקורבן והמעורבים בתקיפה שככל הנראה נעצרו. הצעירה בת ה-26 סובלת מבעיות נפשיות ובמאי האחרון עזבה את בית משפחתה והמשטרה חיפשה אחריה.

 

הצעירה צעקה ובכתה והנערים שתקפו אותה המשיכו בשלהם וצחקו ()
הצעירה צעקה ובכתה והנערים שתקפו אותה המשיכו בשלהם וצחקו

"אימה בקזבלנקה", "מפלצות ביצעו פשע מזוויע", זעקו הכותרות בעיתונות המרוקנית שלא נותרה אדישה לנוכח האירוע והביע את עמדתה. הזעם וההלם גם הובילו מאות אנשים לצאת לרחובות ולמחות נגד התופעה של אלימות מינית נגד נשים במדינה. "אנחנו לא מפחדים, שחררו את המקומות הציבוריים!", "החוקים לגברים והאונס לנשים", היו כמה מהסיסמאות שנשמעו בהפגנות ברחבי מרוקו שבהם השתתפו נשים וגברים.

 

"אף אחד לא יכול להישאר אדיש"

הבמאית והסופרת המרוקנית פאטים על-עיאשי הצטרפה למפגינים ברחובות. "אף אחד לא יכול להישאר אדיש. זה קשור לכולנו. במקרה הטרגדיה הזו צולמה ושמענו עליה", היא אמרה. "אני לא מעזה לדמיין לעצמי את מספר הטרגדיות הדומות שמתרחשות כל יום באוטובוסים או במקומות ציבוריים אחרים. זה צריך להיפסק".

 

"יש סכנה גדולה היום והיא זלזול בפשעים האלה ובהטרדות המיניות נגד נשים במקומות הציבוריים", אמר המשורר סלאח אל-ודיע שגם היה בין המפגינים. "אנחנו צריכים שהשלטונות הרשמיים יתייחסו לנושא בשיא הרצינות במישור הביטחוני ומבחינת התפקיד של בתי הספר". 

 

 


מפגינים במרוקו נגד אלימות נגד נשים ()
מפגינים במרוקו נגד אלימות נגד נשים


מוסטפא א-רמיד, השר לענייני זכויות אדם בממשלת מרוקו, הודה בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית שהחוק במרוקו אמנם מעניש גברים שמטרידים מינית נשים בעבודה, אך לגבי מקומות ציבוריים עדיין יש פרצה. "ישנה הצעת חוקה שעדיין נמצאת בדיון שמדברת על הסוגיה של הטרדות מיניות במקומות ציבוריים".

 

מכת מדינה

גם ראש ממשלת מרוקו, סעד א-דין אל-עות'מאני, התייחס לאירועים בפתח ישיבת הממשלה ביום חמישי שעבר וגינה אותם בחריפות. "חייבים לעמוד על התקיפה המתועבת נגד צעירה באוטובוס בקזבלנקה", אמר אל-עות'מאני. לדבריו, הממשלה החלה לשקול להקים מנגנונים שיטפלו בסוגיה במטרה למנוע אותה מבעוד מועד ולא רק לאחר מעשה עם ענישה. "הממשלה תכריז בזמן המתאים על האסטרטגיה שתנקוט בסוגיה", אמר ראש הממשלה.

 

מרוקו בהנהגתו של המלך מוחמד השישי מנסה לשווק את עצמה כמי שמובילה את האיסלאם הסובלני שנותן לאישה את זכויותיה. אלא שתופעת ההטרדות המיניות, בייחוד במרחב הציבורי, היא מכת מדינה באופן שאינו שונה ממדינות אחרות באזור.

 

באחרונה נרשמה התקדמות במדינות הערביות האזור בנושא אלימות מינית נגד נשים. ירדן ולבנון, למשל, ביטלו את החוק שמאפשר לאנסים לשאת את הקורבן שלהם ובכך לחמוק מעונש. קודם לכן עשו זאת גם מצרים ומרוקו שביטלו את הסעיף השנוי במחלוקת מחוק העונשין.

 

בתוניסיה, חלוצת ה"אביב הערבי", אף עוגנה חקיקה ראשונה מסוגה נגד אלימות במשפחה נגד נשים. החקיקה כוללת החמרה בענישה לאנסים ולגברים שמטרידים מינית תוך מתן אפשרות לנשים לבקש צו הרחקה מבעלים מתעללים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפת הצעירה באוטובוס בקזבלנקה
מומלצים