שתף קטע נבחר

מת ניצול נגסקי שהקדיש חייו לפירוק העולם מגרעין

סומיטרו טניגוצ'י, ששרד את פצצת האטום האמריקנית בנגסקי אחרי שנים של שיקום, היה פעיל בולט בקריאה לפירוק העולם מנשק גרעיני: "רוצה שהדורות הבאים יזכרו שזה אף פעם לא יציל את האנושות". היום מת בגיל 88 בבית חולים בנגסקי, אחרי מאבק במחלת הסרטן

סומיטרו טניגוצ'י, מהפעילים הבולטים לפירוק העולם מנשק גרעיני, הלך היום (ד') לעולמו בגיל 88. טניגוצ'י עבד כדוור בעיר נגסקי ביום שבו הנחיתה ארה"ב פצצת אטום בעיר ב-9 באוגוסט.

סומיטרו טאניגוצ'י והתמונה של הצבא האמריקני ב-1946 (צילום: AP) (צילום: AP)
סומיטרו טאניגוצ'י והתמונה של הצבא האמריקני ב-1946(צילום: AP)
 

טניגוצ'י, שבעבר נחשב למועמד לקבל את פרס נובל לשלום, מת בבית חולים בנגסקי תום מאבק במחלת הסרטן. כך הודיע ארגון "ניהון הידנקיו", שמייצג את הניצולים ששרדו את הפצצות האטום בנגסקי ובהירושימה.

 

טניגוצ'י היה בן 16 בזמן המתקפה, בימים האחרונים של מלחמת העולם השנייה. הוא סבל מכוויות קשות מאוד בגב וביד שמאל ורק כעבור שנים רבות החלים. בטקס לזכרם של קורבנות המתקפה בנגסקי ב-2015 סיפר על רגעי האימה 70 שנה קודם. טניגוצ'י רכב על אופניו כ-1.8 ק"מ ממקום נפילת הפצצה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הצלקות מהפצצה בגבו של סומיטרו (צילום: AP) (צילום: AP)
הצלקות מהפצצה בגבו של סומיטרו(צילום: AP)
 

"פתאום ראיתי אור, כמו קשת בענן, ועפתי בפיצוץ חזק שהטיל אותי על הקרקע. כשהתעוררתי העור שלי הרגיש כמו סמרטוט. הבגדים שלי נעלמו. הגופות היו שחורות. אנשים קראו לעזרה מבניינים שקרסו. העור של האנשים נתלש. המקום הפך ל'ים של אש'. זה היה גיהנום", סיפר בטקס.

 

שנה אחרי נפילת פצצת האטום פרסם הצבא האמריקני תמונה של טניגוצ'י מתאושש מהזוועה בבית חולים. הוא היה אחד היפנים הראשונים שמצבם הראה לעולם את מימדי הזוועה. טניגוצ'י היה מאושפז בבית החולים במשך שלוש שנים וחצי. אחר כך נאם ביפן וברחבי העולם על החשיבות של פירוק העולם מנשק גרעיני.

 

סומיטרו עם מזכ"ל האו"ם לשעבר באן קי מון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סומיטרו עם מזכ"ל האו"ם לשעבר באן קי מון(צילום: AFP)

"אני חושש שאנשים, במיוחד הדור הצעיר, מתחילים לאבד עניין", סיפר בראיון ל-AFP ב-2003. "אני רוצה שהדורות הצעירים יזכרו שנשק גרעיני אף פעם לא יציל את האנושות. זאת אשליה להאמין שהמטריה הגרעינית תגן עלינו", אמר באותו ראיון.

 

פצצת האטום הראשונה של ארה"ב נפלה ב-6 באוגוסט 1945 בהירושימה והרגה כ-140 אלף איש. מניין ההרוגים כולל גם את מי ששרד את הפיצוץ אך מת זמן קצר לאחר מכן בגלל השפעות הקרינה. שלושה ימים אחר כך תקפה ארה"ב את העיר נגסקי והרגה כ-74 אלף איש. שישה ימים לאחר מכן הודיע קיסר יפן על כניעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סומיטרו טאניגוצ'י
צילום: AP
מומלצים