שתף קטע נבחר

הדילמה של המהגרים ביוסטון: לוותר על סיוע או להסתכן בגירוש

יוסטון, שנפגעה קשה בסופה "הארווי", היא העיר השלישית בארה"ב מבחינת כמות המהגרים הבלתי-חוקיים השוהים בה. רבים שנפגעו מהסופה חוששים לפנות למרכזי הסיוע: "אמרו שאנשי ההגירה באים לבדוק את המסמכים שלנו". הבית הלבן הבטיח: "אף אדם אינו צריך להיות מודאג כשהוא מבקש מזון, מים או מקלט", אך רבים אינם משתכנעים ויש אף שעוזבים את טקסס. "סכנה שהמדינה תאבד עובדים בשכר נמוך, מי ינקה את כל הבלגן?"

 

 

זו הייתה שנה קשה עבור מאות אלפי המהגרים הבלתי-חוקיים שבחרו להשתקע ביוסטון. האכיפה המואצת של מדיניות ההגירה הביאה רבים לסף גירוש, בעוד מושל טקסס גרג אבוט חתם על אחד מחוקי הענישה הנוקשים ביותר בארצות הברית נגד ערים שלא ישתפו פעולה עם רשויות ההגירה הפדרליות.

 

במקביל, חיזק הנשיא דונלד טראמפ את הקו הנוקשה שלו נגד הגירה בלתי חוקית, וחידש את הבטחתו לבנות חומה בגבולה הדרומי של טקסס עם מקסיקו. ואז הגיע הכאוס של סופת ההוריקן "הארווי".

 

העיר יוסטון, שספגה נזקים כבדים בעקבות הסופה, היא הרביעית בגודלה בארה"ב - והשלישית מבחינת כמות המהגרים הבלתי-חוקיים ששוהים בה. מכון המחקר "Pew" מעריך כי בעיר שוהים באופן בלתי חוקי כ-600 אלף מהגרים, מה שהופך את יוסטון לשלישית בארה"ב אחרי ניו יורק ולוס אנג'לס. סביר להניח שבין המשפחות שנפגעו מהסופה ונאלצו לעזוב את בתיהן ישנן גם משפחות רבות של מהגרים בלתי חוקיים.

"מי ינקה את כל הבלגן?". הצפות בטקסס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מי ינקה את כל הבלגן?". הצפות בטקסס(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"אנשים אמרו זה לזה שאנשי ההגירה באים לבדוק את המסמכים שלנו", אמר אלוי גונזלס, נהג משאית בן 40 שהיגר מצפון מקסיקו, לעיתון "ניו יורק טיימס". כל מה שנשאר לגונזלס, שמצא מקלט במרכז הכנסים על שם ג'ורג' בראון, היו בגדיו הספוגים שעימם הוא נמלט מההצפה בפסדינה - פרבר של יוסטון שבו מתגוררים אלפי מהגרים בצילם של בתי הזיקוק. "השמועות היו שקריות אבל הפחד בהחלט אמיתי", הוא הוסיף, ומיהר לציין שהוא אחד מ"ברי המזל" ששוהים בארה"ב באופן חוקי.

 

למרות שמנהיגים פוליטים ביוסטון ביקשו להרגיע את התושבים כי האכיפה השגרתית של מדיניות ההגירה לא תבוצע במקלטים ובתחנות חלוקת המזון, רבים שנמלטו מבתיהם הביעו חרדה מפני מה שהם תיארו כ"איתותים סותרים" מצד רשויות ההגירה שפועלות באזורים שנפגעו מהסופה.

 

"נעמוד על המשמר נגד פושעים שינסו לנצל את שיבושי הסופה"

על פי ה"ניו יורק טיימס", משמר הגבול האמריקני לא השהה את פעילותו בעמדות הבידוק ובמעברי הגבול בטקסס בימיה הראשונים של הסופה, גם אחרי שהיא זרעה הרס בחלקים מהמדינה. הדבר עורר ביקורת חריפה מאוד מצד פעילי זכויות אדם, שאמרו כי ההחלטה מסכנת את חייהן של משפחות מהגרים בלתי חוקיים ומשפחות מעורבות.

 

"האיגוד האמריקני לחירויות אזרחיות" (ACLU) אמר כי המשך הבידוק בזמן הסופה עמד בסתירה לעמדה שבה נקט משמר הגבול באוקטובר האחרון, במהלך סופת ההוריקן "מתיו". אז הודיעו הרשויות במפורש כי לא תהיה אכיפת הגירה במעברים. 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

גורמים רשמיים במשמר הגבול ביקשו להרגיע את החששות, וטענו כי המעברים שבהם מבוצע בידוק בטקסס נמצאים דרומית לאזורים שנפגעו בסופה. עם זאת, קבוצות ימין טוענות כי רבים יוכלו לנצל את המצב כדי לעבור במעברים ללא בידוק ולהתאחד עם בני משפחותיהם.

 

הודעות לציבור שהוציאו רשויות ההגירה מוקדם יותר השבוע תרמו לתחושת הבלבול ואף לחששות. בהודעה משותפת שפרסמו ביום שלישי משמר הגבול, רשות ההגירה ורשות המסים, נאמר כי האכיפה השגרתית לא תבוצע באזורים שפונו, במקלטים ובתחנות חלוקת מזון. עם זאת, באותה ההודעה נאמר גם: "החוקים לא יושהו, ואנו נעמוד על המשמר נגד כל ניסיון של פושעים לנצל את השיבושים שגרמה הסופה".

 

הלילה (ו') הצטרף הבית הלבן למאמצי ההרגעה של הרשויות, והבהיר כי לא יינקטו צעדים נגד אנשים שחיים בטקסס באופן בלתי חוקי ונפגעו בסופה, כשהם ינסו לפנות לשירותי החירום. סוכנות הידיעות האמריקנית AP דיווחה כי טום בוסרט, היועץ לביטחון המולדת של טראמפ, אמר כי "בכל הנוגע להצלת חיים מיידית, אף אדם אינו צריך להיות מודאג מסטטוס ההגירה שלו כשהוא מבקש מזון, מים או מקלט, אלא אם הוא ביצע פשע כלשהו מעבר לשהייתו הבלתי חוקית".

 

גם בוסרט הבהיר כי לא תבוצע אכיפה שגרתית במקלטים, אך הוסיף כי אנשים שחיים במדינה באופן בלתי חוקי אינם יכולים לצפות לסיוע פדרלי ארוך טווח שלדבריו שמור לאזרחים. "אני לא חושב שיינתנו הטבות רבות למהגרים הבלתי חוקיים", אמר.

 

"אנשים עוזבים. מי ינקה את כל הבלגן?"

עם זאת, רבים עדיין חוששים. אוסקר הרננדז, פעיל קהילתי ביוסטון מטעם ארגון "United We Dream", אמר לעיתון "וושינגטון פוסט" כי הוא מכיר מהגרים בלתי חוקיים באזור יוסטון שמפחדים לפנות למקלטים כדי לקבל עזרה, ונעזרים בשכניהם במקום זאת. אחרים, לדבריו, חוששים לעזוב שמא יאבדו את ביתם ואת כל רכושם בהצפות ולא יוכלו לקבל פיצוי כלשהו. "כולנו מפחדים", אמר הרננדז.

 

הרננדז בן ה-29 היגר עם משפחתו לארה"ב ממקסיקו כשהיה בן שנתיים. לדבריו, "אנחנו מודאגים כמו כולם מההוריקן, אבל לנו יש אסון נוסף שמאיים עלינו והוא מה שמוביל הממשל בראשות טראמפ".

 

אדוארדו קנאלס, יו"ר המרכז לזכויות אדם בדרום טקסס, אמר כי יש סכנה שהמדינה תאבד עובדים נחוצים מאוד בשכר נמוך כמו עובדי ניקיון, טבחים, נגרים וגננים. לדבריו, המשבר מנזקי הסערה עלול לגרום לרבים מהם לעזוב, ולא להישאר לסייע לקהילה בטקסס להשתקם.

 

"כבר עכשיו יש אנשים שעוזבים את המדינה. מי ינקה את כל הבלגן?", אמר קנאלס בריאיון טלפוני ל"וושינגטון פוסט" מביתו בקורפוס כריסטי. "כל הגינון וכל העבודה שהם עושים, כל השירותים הללו. הולכת להיות הרבה עבודה לעשות, ומישהו צריך לעשות אותה".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מארק הוגו לופז, ראש המחלקה ההיספנית במכון המחקר "Pew", מעריך כי בשוק העבודה במדינת טקסס משולבים כ-1.15 מיליון מהגרים בלתי חוקיים. מתוכם, 32% עובדים בבתי מלון, מסעדות ושירותים אחרים, ו-23% עובדים בתחום הבנייה.

 

בתוך כך, עמותות שפעילות בקרב מהגרים פתחו בקמפיין ברשתות החברתיות, אשר קורא למהגרים בלתי חוקיים "להעדיף את ביטחונם האישי על פני החששות מפני גירוש".

 

טראמפ יבקש מהקונגרס 5.9 מיליארד דולר לסיוע לטקסס

חיילים ושוטרים, במשאיות גבוהות ומיוחדות על הקרקע ובמסוקים בשמיים, המשיכו אתמול במאמצי חילוץ של אלפים רבים של אזרחי טקסס שנותרו בסכנה או נטושים לבדם בעקבות נזקי הסופה "הארווי", שכבר הספיקה להיחלש ביממה האחרונה. מהבית הלבן נמסר כי הנשיא טראמפ יתרום מיליון דולר מכיסו כדי לסייע למאמצי השיקום לאחר הסופה שהביאה למותם של לפחות 39 בני אדם והותירה רבבות ללא קורת גג ומאות אלפים ללא חשמל או מים.

 

גורם בכיר בממשל האמריקני מסר הלילה כי טראמפ יבקש מהקונגרס לאשר הקצאה ראשונית של 5.9 מיליארד דולר לצורך מימון חבילת סיוע לטקסס בעקבות פגיעת הסופה. אותו גורם ציין כי ההצעה אינה סופית עדיין.

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

כמעט 800 אלף טקסנים התבקשו לעזוב את בתיהם ו-980 אלף נמלטו בעצמם בעקבות אזהרות כי מאגרי מים ונהרות יכולים להמשיך להציף את רחובות הערים השונות במדינה גם לאחר שהסערה תיחלש. שוטרים, כבאים וחיילים נראו עוברים בית-בית בשכונות מסוימות בחיפוש אחר אנשים הזקוקים לעזרה או פינוי גופות.

 

סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, הגיע אתמול לאזורים מוכי האסון בטקסס וסייע במאמצי הפינוי. "העם האמריקני אתכם", אמר להתקהלות גדולה מחוץ לכנסייה בעיר רוקפורט. "אנחנו כאן היום, ואנחנו נהיה כאן מחר ונהיה כאן בכל יום עד שהעיר הזו והמדינה הזו והאזור הזה יהיו במצב טוב יותר מאי פעם". פנס אמר כי הנשיא טראמפ ישוב לאזור מחר.

  

אתמול בבוקר מסר מרכז ההוריקנים הלאומי שהארווי נחלשה ומוגדרת כשקע ברומטרי. על פי הודעת המרכז, אין חשש לגשמים כבדים באזור יוסטון וגלווסטון שבטקסס, אך עם זאת עדיין צפויים שיטפונות מסכני חיים באזור יוסטון, פורט ארתור ובחלקים בדרום-מערב לואיזיאנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הצפות ביוסטון, טקסס
צילום: AFP
מומלצים