שתף קטע נבחר

בסוריה, בעיראק ובתימן: חיזבאללה חובק עולם

לא רק נגד ישראל, לא רק לצד אסד: ארגונו של נסראללה הפך לאחת הזרועות החשובות של איראן בניסיונה להשגת עוצמה אזורית וקיבל גם חלק מתפקידי משמרות המהפכה. "ניו יורק טיימס" מפרט: מאימונים למיליציות עיראקיות ועד תמיכה במורדים בתימן

 

הפגנת כוח של חיזבאללה בלבנון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת כוח של חיזבאללה בלבנון(צילום: EPA)
חיזבאללה כבר מזמן לא מתמקד רק בצבירת כוח ללחימה נגד ישראל. ארגון הטרור הלבנוני שלח אלפי לוחמים לסוריה, אימן מאות בעיראק, מעניק גיבוי למורדים בתימן ומסייע אפילו למיליציות באפגניסטן. בכתבה מפורטת ב"ניו יורק טיימס" מתואר היום (ו') הכוח הגלובלי של חיזבאללה, שהפך לאחד המכשירים החשובים ביותר של איראן להשגת עוצמה אזורית.

 

ארגונו של חסן נסראללה מעורב כיום בכמעט כל זירת לחימה שחשובה לאיראן ומסייע לגייס, לאמן ולחמש שורה של ארגוני טרור שמקדמים את יעדי הרפובליקה האיסלאמית. הרשת שחיזבאללה סייעה להקים שינתה לחלוטין את תמונת הקונפליקטים באזור.

 


חסן נסראללה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חסן נסראללה(צילום: EPA)

חיזבאללה הפך למעורב בכל כך הרבה אזורים וצבר כל כך הרבה אויבים שיש מי שכבר כינה אותו "בלקווטר של איראן", משמע: שכירי החרב של המדינה.

 

בסוריה - חיזבאללה והמיליציות שיחקו תפקיד חשוב בהשארתו בשלטון של בשאר אסד, בן הברית המרכזי של איראן. בעיראק - הם נלחמים בדאעש ומסייעים בקידום האינטרסים האיראניים. בתימן - הם כבשו את הבירה וגררו את סעודיה, האויבת המושבעת של איראן, לתסבוכת ממושכת. בלבנון - הם בונים כוח למלחמה עתידית בישראל.

 

שייח נעים קאסם, סגנו של חסן נסראללה, הודה והתגאה בראיון במאמץ של ארגונו להעביר את הניסיון הקרבי העשיר שלו לכוחות אחרים שמקבלים תמיכה מאיראן: "כל ארגון שעובד כמונו, מחזיק בדעות שלנו ומתואם איתנו בכל מקום בעולם הוא ניצחון עבורנו וניצחון להתנגדות".

 

חיזבאללה החל לקחת תפקיד משמעותי ביוזמות שבעבר היו שמורות למשמרות המהפכה של איראן - הכוח שבעצמו סייע להקמת חיזבאללה. איראן הציבה מחדש בעיראק מיליציות שבתחילה הוקמו כדי להילחם בכוחות האמריקנים כך שיילחמו בדאעש. היא גייסה פליטים אפגנים כדי להילחם במסגרת המיליציה "פאטמיון" והיא ארגנה רכבת אווירית של לוחמים כדי שאלו יסייעו לצבא אסד בסוריה. משמרות המהפכה סיפקו את התשתיות, ואילו לוחמים מאיראן ומחיזבאללה התמקדו באימונים ובלוגיסטיקה.


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אנשי מיליציות שהתראיינו בעיראק תיארו כיצד נרשמו בלשכות גיוס למיליציות בתמיכת איראן כדי להילחם בדאעש. כמה מהם התאמנו בעיראק, אחרים נשלחו ל-15 ימי אימונים באיראן לפני שהוטסו לסוריה. לוחמים מנוסים יותר עברו קורסים מתקדמים עם מפקדים מאיראן ומחיזבאללה באיראן או בלבנון. בנוסף, ל"ניו יורק טיימס" סיפרו לוחמים סיפרו כי קצינים מאיראן היו אחראים על שיתוף הפעולה בין כוחות הקרקע של צבא סוריה לחיל האוויר הרוסי, ואילו חיזבאללה סיפק מפקדי שטח דוברי ערבית.

 

לוחמים לבנונים מחיזבאללה הגיעו גם לשדות הקרב בעיראק. עלי כרים מוחמד, צלף עיראקי, שחזר קרב מול דאעש במרכז עיראק. הג'יהאדיסטים שלחו פעם אחר פעם מכוניות תופת, שכלי הנשק של מפקדיו מהמיליציות לא יכלו לעצור. הם קראו לסיוע, וקבוצת לוחמים מלבנון הגיעה עם טילים מתקדמים נגד טנקים. "כולם ידעו שאלו אנשי חיזבאללה", אמר הצלף מוחמד. "אם מישהו היה מגיע עם מכונית תופת, הם היו פוגעים בו". כיום, הוא מספר, הארגון שלו משתמש באותם טילים ללא סיוע של חיזבאללה.

 

הקשרים של חיזבאללה מגיעים עוד רחוק יותר, עד תימן. שם יצרו איראן וחיזבאללה קשרים הדוקים עם המורדים החות'ים. ב-2014 כבשו החות'ים את בירת תימן צנעה והובילו להפלת הממשלה - מה שהביא לפתיחת מערכה אווירית מצד סעודיה ובנות בריתה.

 

לפי אחד המרואיינים, כבר ארבע שנים לפני כן החלו החות'ים באימונים צבאיים בלבנון, ושני פעילי חיזבאללה נעצרו בתימן ב-2012. "שלחנו אותם לעומאן עם מסר לבוסים שלהם - אל תתערבו בתימן", אמר בכיר במערכת הביטחון בתימן באותה עת, עלי אל-חמאדי. זה כנראה לא עזר.

 

פעילי דאעש עוברים מגבול לבנון לגבול עיראק

ההסכם שהביא לסיום הלחימה בין פעילי דאעש לבין חיזבאללה ולוחמי צבאות סוריה ולבנון, עורר בימים האחרונים מחלוקת בין גורמים בעיראק לבין ארגון הטרור הלבנוני. בעיראק לא היו מרוצים מההסכם, בלשון המעטה, שכן לפיו הועברו מאות פעילי דאעש ומשפחותיהם מגבול סוריה-לבנון למחוז דיר א-זור שממוקם בצפון-מזרח סוריה ובסמוך לגבול עם עיראק. שם נמשכת הלחימה המאסיבית נגד הארגון במעוזיו האחרונים. גורמי ממשל בעיראק יצאו בהצהרות נגד ההסכם ובראשם ניצב ראש הממשלה, חיידר אל-עבאדי.

לוחמי חיזבאללה לצד חיילי צבא סוריה, השבוע בגבול לבנון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחמי חיזבאללה לצד חיילי צבא סוריה, השבוע בגבול לבנון(צילום: רויטרס)
 

נסראללה סיפר אתמול בגאווה בנאומו כי נסע לדמשק לפגוש את נשיא סוריה ועדכן אותו בפרטי ההסכם, אך נראה שעיראק לא הייתה בראש מעייניו. בלשכתו של ראש הממשלה העיראקי הכחישו הבוקר כי ידעו על ההסכם מבעוד מועד וציינו כי "העברת אנשי דאעש לאזור הגבול עם עיראק היא דבר שאינו מתקבל על הדעת".

 

 

הביקורת בעיראק גרמה למזכ"ל חיזבאללה לפרסם הודעת הבהרה לגבי ההסכם: "חמושי דאעש ומשפחותיהם מועברים לשטח סורי ולא עיראקי. רובם ממוצא סורי ורק בודדים מהם נותרו בשטחי לבנון. 310 חמושים מובסים לא ישנו את המערכה בדיר א-זור, שבה משתתפים לפי ההערכות עשרות אלפי חמושים. אנו מעבירים אותם מחזית לחימה אחת לאחרת. ההסכם היה הדרך היחידה להביא לסיום הסוגיה וחשיפת גורל החיילים הלבנונים. אין להפנות אצבע מאשימה כלפי ההנהגה הסורית, חיזבאללה הביא את ההסכם והם קיבלו אותו".

 

גם בעיראק התגלעו מחלוקות בין תומכי ההסכם למתנגדיו. יו"ר הפרלמנט העיראקי הבהיר כי "עיראק לא תשלם את המחיר של הסכמים שפוגעים בביטחונה וביציבותה של המדינה", והורה לוועדת הביטחון וההגנה בפרלמנט העיראקי להכין דו"ח מפורט לגבי השלכות ההסכם והסכנות לגבי עיראק. גם גורמים במיליציות השיעיות שנלחמות לצד צבא עיראק נגד דאעש בשטחי המדינה ביקרו את ההסכם וטענו כי לא ידעו עליו מראש. בניגוד לקולות אלה, בין היחידים שניצב לצד חיזבאללה היה רה"מ לשעבר וסגן נשיא עיראק כיום, נורי אל-מאלכי, שדחה מכל וכל את הביקורת נגד חיזבאללה וציין כי הדבר פוגע באחדות דעת הקהל. אל-מאלכי נחשב לאחד השיעים הבכירים במדינה שתומכים באופן מובהק בציר של איראן-חיזבאללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים