שתף קטע נבחר

אלימות נגד פליטים בלבנון: "חשבנו שאלה אחינו"

עוד ועוד פליטים סורים שברחו לארץ הארזים מספרים על אלימות מצד הלבנונים - שחשים כי הסורים גונבים את לחמם ואת פרנסתם. פליט ששני לבנונים היכו אותו ברחוב והצליפו בו בחגורה: "אני פוחד לצאת מהבית. צועקים לי 'שדדתם אותנו, תחזרו הביתה'. כשבאנו חשבנו שהלבנונים אחים שלנו"

אבו יאזן יוצא מביתו שבצפון לבנון רק לעתים נדירות מאז שהוכה ברחוב בחודש יוני. אבו יאזן, אב בן 32 מסוריה שגר כעת בטריפולי, יצא מבית מרקחת בסביבות חצות הלילה ואז שני זרים ביקשו ממנו מצית ומיד אחר כך שאלו אם הוא סורי. "הם ירדו מהאופנוע והיכו אותי", הוא מספר. "בחור אחד הוריד את החגורה שלו והצליף בי בגב ובראש. לא יכולתי לעשות דבר". אשתו צרחה לעזרה – אבל העוברים ושבים התעלמו.

במחנותיהם של הפליטים הסורים בלבנון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
במחנותיהם של הפליטים הסורים בלבנון(צילום: רויטרס)

כבר שש שנים, מאז שזרם של 1.5 מיליון פליטים סורים החל לשטוף את לבנון, שורר סביבם מתח. 1.5 מיליון הפליטים הם מספר השקול לרבע מאוכלוסיית לבנון ערב המלחמה בסוריה. הפליטים שהגיעו לארץ הארזים סבלו מאז מיחס עוין מצד רבים, אבל בחודשים האחרונים הוויכוח הציבורי סביב שהותם במדינה החריף. מנהיגים פוליטיים, האומרים שלבנון איבדה את סבלנותה בשל הנטל הכלכלי והחברתי שהביאו איתם הפליטים, ליבו את הוויכוח הזה.

 

אותם מנהיגים בלבנון המתנגדים לאירוח הפליטים דורשים שאלה ישובו לסוריה, ואילו בצד השני של המפה הפוליטית מזהירים מהתגברות הזעם הציבורי. גם פליטים אחרים, לא רק אבו יאזן, מספרים כי הם מתחבאים בבתיהם או במחנותיהם מחשש שיותקפו, ייעצרו או יושפלו.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בחודשים האחרונים התאחדו רוב המפלגות הגדולות בלבנון בדרישה להשיב את הפליטים לארצם – דרישה קשה ליישום בהתחשב בכך שהמלחמה ממשיכה להשתולל ברוב חלקי סוריה. ארגוני זכויות אדם הזהירו כי אם הפליטים יאולצו לשוב לסוריה יהיו לכך השלכות קשות עליהם, ורבים מהפליטים אומרים כי הם חוששים שיחויבו להתגייס לצבא סוריה ולשרת את משטר אסד.

 

לא בחרנו לבוא לכאן

הקריאות להשיב את הפליטים לסוריה נשמעות בשעה שמשטר אסד מצליח לייצב את שלטונו במרכזים האורבניים העיקריים של סוריה והסכמי הפסקת אש עם המורדים הפחיתו את הלחימה בינו לבינם בכמה אזורים במערב סוריה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סוכנות הפליטים של האו"ם אומרת כי היא אינה מזהה מגמה גוברת של התקפות נגד סורים בלבנון, אולם היא מביעה דאגה מהמתיחות הגוברת סביבם. דוברת הסוכנות, ליסה אבו חאלד, אומרת כי הדיווחים על פליטים המותקפים הם עדיין דיווחים מעטים, אבל לדבריה הפליטים אכן מרגישים חרדה ופחד.

 

המתח החריף ביוני השנה, אחרי שצבא לבנון עצר מאות פליטים סורים בפשיטה במחנות פליטים ליד הגבול עם סוריה – פשיטה שבמהלכה תקפו מחבלים מתאבדים את החיילים. ארבעה עצורים מתו אחר כך במעצר, וצבא לבנון טען שמותם נגרם ממחלות כרוניות. פליטים ופעילים למען הפליטים דחו את הטענות האלה וחלקם טענו שהעצורים מתו מעינויים. אם לא די בכך, ברשתות החברתיות נפוץ סרטון שבו נראו שלושה גברים לבנונים מכים פליט ברחוב. הרשויות עצרו אותם אחר כך.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סורים החיים בלבנון כעת אומרים כי הם מתמודדים עם אלימות נרחבת. כמה מהפליטים ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס אמרו כי הם חשים החמרה במצב בשבועות האחרונים, אולם אחרים אמרו כי זו פשוט חוויה בלתי נפרדת מהיותם פליטים. "אני לא מעז לצעוד ברחוב, מקללים אותי", אמר לרויטרס פליט החי במחנה אוהלים מאולתר. הוא התעקש להישאר בעילום שם משום שחשש לביטחונו.

 

אבו יאזן, שבא ללבנון לפני חמש שנים, אומר כי רבים מהסובבים אותו הביעו מאז סימפתיה למשפחתו אבל העוינות שמפגינים כלפיו זרים והתקיפה שעבר לאחרונה צילקו אותו. תוקפיו איימו לירות בו אם ייתקלו בו שוב. "אנחנו שומעים הרבה דיבורים. 'אתם הסורים שדדתם אותנו, תחזרו לארץ שלכם'", הוא מספר. "כשבאנו ללבנון לא בחרנו לעשות את זה. ברחנו ממלחמה. ראינו בלבנונים בני עמנו, אחים שלנו".

 

גונבים את הלחם מהפה

לבנונים רבים חוששים שהפליטים מאיימים על ביטחון ארצם ומכבידים על הכלכלה המקרטעת, שנפגעה קשות מהמלחמה בסוריה. אחרים אומרים כי הפליטים תופסים מקומות עבודה במקום שלבנונים יאיישו אותם ומקשים על השירותים הציבוריים של לבנון שגם כך אינם מתפקדים היטב. ממשלת לבנון נמנעת כבר זמן רב מהקמת מחנות פליטים רשמיים, ולכן פליטים סורים רבים חיים במחנות אוהלים ומתמודדים עם חיי עוני ועם הגבלות הנוגעות לתושבות וליכולת לעבוד.

 

במהלך מיסה נוצרית בחודש שעבר בכנסייה מרונית קרא הפטריארך בשארה א-ראי לפוליטיקאים לפעול להשבת הפליטים הסורים לארצם. הוא האשים את הפליטים ב"גניבת לחמם של הלבנונים מפיותיהם ודחיקתם לעוני ולמחסור".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נאסר יאסין, חוקר מדיניות פליטים באוניברסיטה האמריקנית של ביירות, אומר כי קהילות לבנוניות נעשות מודאגות יותר ויותר מהאירוח של פליטים רבים. לדבריו, אף שהכעס היה קיים גם בעבר, "דברים השתנו מאוד בשבועות האחרונים – בעיקר בגלל התבטאויות פוליטיקאים ומנהיגים אחרים. תארו לעצמכם שדברים יֵצאו משליטה – זה מתכון למלחמת אזרחים". לבנון עצמה עברה מלחמת אזרחים איומה שנמשכה 15 שנה ושגם פלסטינים החיים בתוכה ומוגדרים פליטים השתתפו בה.

 

פוליטיקאים בלבנון חוששים שנוכחות ארוכת שנים של הפליטים הסורים בלבנון, בהתחשב בכך שרובם סונים, תערער את המארג העדתי העדין והסבוך של המדינה. מלחמת האזרחים בסוריה שלהבה את היצרים גם בין בני העדות השונות בלבנון – סונים, שיעים, עלווים, דרוזים ועוד – אותם יצרים שעמדו בלב מלחמת האזרחים הלבנונית בסוף המאה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פליטים סורים ב לבנון אלימות
צילום: רויטרס
מומלצים