שתף קטע נבחר

פרשת הצוללות מסתעפת: שר לשעבר נחקר

רשימת הנחקרים בפרשת 3000 הולכת ומתרחבת: ביחידת להב 433 נחקרים כעת שר לשעבר ותא"ל במיל' אבריאל בר יוסף, בעבר המשנה לראש המל"ל שכבר נעצר בעבר במסגרת הפרשה

 

השר לשעבר שנחקר בפרשת הצוללות ()
השר לשעבר שנחקר בפרשת הצוללות

מצעד נחקרי פרשת 3000 מתרחב: הבוקר (יום ב') נחקר ביחידת להב 433 במסגרת פרשת הצוללות שר לשעבר שאינו מכהן כיום בממשלה. בנוסף נחקר כעת בלהב 433 תא"ל במיל' אבריאל בר יוסף, לשעבר המשנה לראש המועצה לביטחון לאומי שכבר נעצר בעבר במסגרת הפרשה. אתמול הותר לפרסום כי הבכיר לשעבר בלשכת ראש הממשלה שנעצר בפרשה הוא דוד שרן, בעבר ראש לשכת ראש הממשלה.

 

תא"ל במיל' בר יוסף שימש בתפקיד הבכיר במועצה לביטחון לאומי מ-2009 ועד 2015. קודם לכן, במשך כשש שנים, הוא היה מנהל ועדת חוץ וביטחון של הכנסת ומנהל הוועדה לתקציב הביטחון. הוא שירת בצה"ל 25 שנה ובתפקידו האחרון היה ראש מספן ציוד בחיל הים. ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר למנות אותו לתפקיד ראש המל"ל, אך בשל חשד לפלילים הוסרה מועמדותו בנובמבר 2016.

תא"ל במיל' אבריאל בר יוסף (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
תא"ל במיל' אבריאל בר יוסף(צילום: יריב כץ)

בפרשה ההיא בן יוסף חשוד כי במסגרת תפקידו קידם את ענייניו של איש עסקים פרטי גרמני המקורב לו, זאת בתמורה לשוחד, בין היתר באמצעות הטבות וכספים לו או למי מבני משפחתו, ומבלי שדיווח כדין על הקשר ביניהם. לפני כחודשיים הוא נחקר בפרשת הצוללות ואחר כך שוחרר למעצר בית.

 

בין העצורים במסגרת הפרשה גם אחד ממפקדי שייטת 13 לשעבר, שהגיע אתמול לבית המשפט ללא ייצוג. הוא ציין בדיון בבקשת המשטרה להאריך את מעצרו כי אין לו צורך לקחת עורך דין פרטי. עם זאת, בית המשפט מינה לו פרקליט מהסנגוריה הציבורית שטען כי לבכיר בחיל הים לשעבר כל קשר לפרשה וכי מדובר בספיח בשל ניסיונו להקים עסק עם עד המדינה מיקי גנור. בתום הדיון האריכה השופטת עינת רון את מעצרו של מפקד השייטת לשעבר בארבעה ימים.

ראש לשכת רה"מ לשעבר שרן. חשוד בפרשה (צילום: עמית שעל) (צילום: עמית שעל)
ראש לשכת רה"מ לשעבר שרן. חשוד בפרשה(צילום: עמית שעל)

השופטת עיכבה ביממה את פרסום שמו של מפקד השייטת לשעבר. פרקליטו ציין כי "מדובר באירוע נקודתי. כל הקשר שלו לפרשה הוא שהוא חבר של מיקי גנור. מדובר בספיח של הפרשה שהוא נקלע לו שלא בטובתו. הנזק שעלול להיגרם לאיש הזה עולה פי כמה על התועלת של הציבור. הוא איננו גורם מרכזי. מדובר באדם שעבר קריירה מפוארת בשירות הצבאי. היה מפקד השייטת, מעולם לא הסתבך בדבר. למה להכתים את שמו בשעה שסיכוי גדול מאוד שבסופו של יום לא יוגש כתב אישום?".

 

בדיון אתמול נחשף כי המשטרה החרימה מביתו של הבכיר מחשבים וטלפונים ושהשוטרים הגיעו אליו בשעה  6:00 בבוקר. לדברי המשטרה, הוא מוסר גרסה. פרקליטו אמר כי מפקד השייטת לשעבר ניסה להקים עסק עם מיקי גנור אך חזר בו בטענה כי הוא אינו ישר. "אתם מאשימים אותו בלקיחת שוחד אבל הוא לא פעל כעובד ציבור", טען עורך דינו של מפקד השייטת לשעבר. "הם ניסו להקים עסק והוא חש שאותו מיקי גנור עוקף אותו ולא ישר איתו, והוא ביקש לסיים את העסק ופנה אליו ואמר לו 'בוא נסגור את העסק'. הוא קיבל פיצוי מגנור על הנזק שנגרם לו במהלך הקמת העסק והם הכינו עסקה באמצעות דוד שמרון לפיצוי הלקוח שלי. אני מבקש לדעת בכמה מקרים מדובר".

 

במשטרה סירבו למסור מידע על כמות המפגשים, וקיבלו גיבוי לכך מהשופטת. נציגי המשטרה אמרו כי "כאשר העבירות מתבצעות בצוותא עם עובד ציבור הן מיוחסות גם למי שלא עובד ציבור. כנ"ל לגבי הפרת אמונים".

 

הפרקליט תהה כיצד התקשורת ידעה על המעצר: "רק המשטרה או עורכי הדין יכולים להעביר מידע כזה". בתגובה אמרו נציגי המשטרה: "לצערנו התקשורת מעורבת יותר מדי בפרשה וזה מצער". הפרקליט הוסיף: "מדובר באדם עם קריירה צבאית מפוארת, שפיקד על היחידה המובחרת ביותר והשתחרר בדרגת תת אלוף. אני מאוד מכבד מישהו שנמצא במעמד כזה ורוצה שגם המשטרה תכבד. הוא לא עבריין, אנחנו לא מסוגלים לחשוב על זה שהוא יישאר לילה אחד במעצר, הוא לא עבריין. הגרסה שלו תמימה לחלוטין ואני מעריך שהיא מגובה בעדויות ומסמכים. הוא לא מעורב בצוללות, זה ספיח. ממש מפריע לי שכדבר שבשגרה יעצרו איש כזה. הכל כאילו מובן מאליו שהם יבקשו ויקבלו מעצר גם כשמדובר באדם כזה".

 

מעצרו של מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר שרן הוארך אתמול בחמישה ימים. שרן חשוד בלקיחת שוחד, במרמה והפרת אמונים וכן בקשירת קשר לביצוע פשע. המשטרה עצרה עוד חמישה חשודים בפרשה בעקבות עדותו של עד המדינה גנור. מדוברות המשטרה נמסר כי הנחקרים שעוכבו אתמול חשודים בעבירות במישור הכלכלי וטוהר המידות.

 

"חומר חקירה בהיקף גדול מאוד" 

השופטת עינת רון קבעה בהחלטתה כי יש לאפשר את המשך החקירה ולא ניתן להסתפק במקרה של שרן בחלופת מעצר. "חקירתו של החשוד נערכת במסגרת חקירת פרשה נרחבת וגדולה המכונה תיק 3000. במסגרתה נחקרו ונחקרים אחרים. במהלך חקירה זו בוצעו על ידי המשטרה פעולות חקירה רבות מאוד. נאסף חומר חקירה בהיקף גדול מאוד. מדובר בחקירה מסועפת ומורכבת במיוחד", כתבה. "יחד עם זאת, חקירתו של חשוד זה מצויה בראשיתה ממש. אמנם בחומר הראיות שנאסף כבר יש כדי לענות על החשד הסביר הנדרש בשלב זה ואף למעלה מכך אך הדרך עוד ארוכה".

 

עוד כתבה השופטת: "המשטרה הציגה בפניי עשרות פעולות חקירה שכולן נחוצות להמשך החקירה ומרביתן הן כאלה הניתנות לשיבוש. אכן, כפי שציין בא כוחו של החשוד, יש מקום לשקול האם אין מקום לחלופת מעצר שתאיין את החשש מפני שיבושה של החקירה".

 

עו"ד איתן מעוז, המייצג את שרן, אמר בדיון: "דוד שרן עם רקע מרשים של עשייה ציבורית מ-1999. הנושאים שהוא נחקר לגביהם ישנים מאוד. אם הוא היה רוצה לשבש חקירה הוא כבר היה עושה את זה". במשטרה אמרו כי 30 מתוך 33 פעולות החקירה ברות שיבוש.

נתי מור. חשוד בתיווך בשוחד (מתוך פייסבוק) (מתוך פייסבוק)
נתי מור. חשוד בתיווך בשוחד(מתוך פייסבוק)

לחשוד אחר, היועץ האסטרטגי נתי מור, מייחסת המשטרה עבירות של תיווך בשוחד והעברת כסף לעובד ציבור. פרקליטו עו"ד אורי קינן אמר כי חוקר משטרה הגיע לביתו של מור בשעת בוקר מוקדמת. "בשעה 6:30 בבוקר צוות בילוש עמד בסלון ביתו של החשוד. אני שואל את הקצין בטלפון אם יש לו צו חיפוש, והוא אומר לי שלא", אמר עו"ד קינן. "ביקשתי ממנו לצאת והוא יצא לחצר אבל לא עזב את האזור. הוא אמר לאשתו של הלקוח שלי - אם תזוזי אני עוצר אותך. כל זה לעיני שלושה ילדים". נציגת המשטרה טענה כי צו החיפוש שניתן היה שגוי ולכן הבלשים הקפיאו מצב בשטח כדי למנוע שיבוש. עוד הוסיפו כי מור ענה על כל השאלות אולם תשובותיו הן "שטויות במיץ עגבניות".

 

עו"ד קינן אמר עוד: "ההתנהלות של המשטרה בתיק הזה מקוממת וצריכה להוביל את בית המשפט לחשוב האם יש מקום להורות על שחרור. מור ענה על כל השאלות. מר גנור שכר את שירותינו לצורך ביצוע עבודה אמיתית שארכה שישה שבועות. הוא אומר לא תיווכתי לשוחד, לא קיבלתי שוחד, לא קשרתי קשר לביצוע פשע. הוא לא יעז לשבש חקירה". על אף הדברים, הוארך מעצרו של מור בארבעה ימים.

 

צחי ליבר, שותפו של מור, חשוד אף הוא בתיווך לשוחד. "איזו מין עבירה זו תיווך לשוחד?", תמה עורך דינו, יאיר רגב. המשטרה: "הוא גם חשוד בשיבוש חקירה". הפרקליט השיב: "פגישתו עם גנור היא שיבוש חקירה? המשטרה: לא נשיב". בהמשך ניסה עו"ד רגב לתהות לאיזה פרשיות ליבר קשור, אך לא נענה. "חיפשתם בביתו ללא נוכחותו", הטיח בנציגי המשטרה, שהשיבו: "העדפנו להשקיע את שעות הלילה בחקירה. החיפוש בוצע בנוכחות תופס המקום. נתפסו זיכרון נייד, אייפד, חשבוניות, מסמכים, לקחנו בחקירה גם את הטלפון הנייד שלו".

 

פרקליטו של ליבר ביקש לצמצם את ימי המעצר משום שמדובר באדם בן 45 ללא עבר פלילי. לדבריו, הוא נעצר בנסיבות טראומטיות בנמל התעופה. השופט השיבה: "החשדות המיוחסים לחשוד הן קשירת קשר לביצוע פשע, תיווך לשוחד ושיבוש מהלכי חקירה. חקירה מורכבת ורבת היקף זו מתבצעת מזה זמן רב ונאסף חומר חקירה רב מאוד לגבי מעורבים לא מעטים. החקירה באשר לחשוד שלפניי נמצאת באופן יחסי בתחילתה. יש בחומר החקירה למעלה מן החשד הסביר הנדרש בשלב זה. החשש משיבוש החקירה הוא ממשי ולא ערטילאי". מעצרו של ליבר הוארך בחמישה ימים.

 

מערכת שוחד משומנת 

לפי החשד שנחקר ביחידה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433 ולנוכח עדותו של עד המדינה, המתווך גנור, מערכת השוחד הייתה משומנת ונועדה להיות נסתרת. לפי העדות, כדי לזכות במכרזי הצוללות, הספינות ומפעל האמוניה, גנור חתם על הסכמים פיקטביים עם יועצים אסטרטגיים בסכומים של מאות אלפי שקלים, שזרמו לכיסו של שרן. במשטרה שוקלים להציע לשרן מעמד של עד מדינה תמורת שיתוף פעולה. גורמים במשטרה אמרו כי "הוא יודע הרבה על מה שהתרחש בתקופת עבודתו". במשטרה רואים בשרן, החשוד בקבלת שוחד, דמות מפתח שעשויה לפתוח בפניהם כיוונים חדשים בחקירת הפרשה.

 

גנור מסר לחוקריו עדות מפורטת על העבירות הפליליות שעבר במסגרת פרשת הצוללות ועסקאות נוספות שבהן תיווך מול מערכת הביטחון. תוכן העדויות אסור בפרסום, אך בכיר במשטרה אמר בחודש שעבר כי גנור סיפר לחוקרים גם הקלטות ומסרונים. "הוא מביא לנו חומרים מצוינים", הודו במשטרה.

 

גנור, שהיה נציג המספנה הגרמנית טיסנקרופ הבונה את צוללות חיל הים, אמר בעדותו כי עו"ד דוד שמרון, פרקליטו של ראש הממשלה, היה אמור לקבל עמלה הנאמדת ב-10 מיליון דולר בקירוב (כ-35 מיליון שקל) כדי לקדם את ההחלטה לרכישת הצוללות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר לשעבר שנחקר בפרשת הצוללות
מומלצים