שתף קטע נבחר

קניה: מחזיק בשקית ניילון? תיענש

אם אתם מתכננים לטייל בקרוב בקניה כדאי שתשימו לב לזה: מי שייתפס מחזיק שקית ניילון ייאלץ לשלם קנס של עד 40 אלף דולר או במקרה הגרוע יותר - להיכנס לכלא עם עונש של עד ארבע שנים. קניה לא לבד בעניין אבל מה בנוגע לישראל? נשמח לשמוע את דעתכם

 

 

מתכננים לטייל בקניה בקרוב? חוק חדש שנכנס לתוקפו בשבוע שעבר אוסר באופן מוחלט את השימוש בשקיות ניילון ברחבי המדינה האפריקנית. מעתה, מי שייצר, ימכור או אף יסתובב עם שקית ניילון (פלסטיק) ברחובות קניה עלול למצוא את עצמו מרצה עונש מאסר של עד ארבע שנים או נאלץ לשלם קנס בגובה של עד 40 אלף דולר.

חוק חדש ונוקשה בקניה: איסור על יצור, מכירה ואף נשיאת שקיות ניילון במדינה ()
חוק חדש ונוקשה בקניה: איסור על יצור, מכירה ואף נשיאת שקיות ניילון במדינה

החוק מצרף את קניה לרשימה של יותר מ-40 מדינות שאסרו, באופן מוחלט או חלקי, את השימוש בשקיות ניילון. מלבד קניה, ישנן הגבלות משמעותיות על שימוש בשקיות ניילון בבלגיה, איטליה, צרפת, ובמדינות אפריקניות נוספות כמו מרוקו, רואנדה ומאוריטניה. עם זאת, מבין כל המדינות, החוק הקנייתי הוא הנוקשה ביותר.

 

שקיות ניילון מוצאות פעמים רבות את דרכן לאוקיינוס, וגורמות לנזק משמעותי לעולם החי. בשנים האחרונות אובחנו מקרים רבים של צבי ים ועופות ימיים שנחנקו משקיות ניילון, בנוסף ללווייתנים ודולפינים רבים שבלעו שקיות ניילון, אשר הצטברו בקיבתם והביאו בסופו של דבר למותם מרעב.

לא מעט מקרים של שקיות ניילון מעופפות הסתיימו בחנק של עופות וצבי ים ()
לא מעט מקרים של שקיות ניילון מעופפות הסתיימו בחנק של עופות וצבי ים
 

"אם נמשיך כך, בשנת 2050 יהיה בים יותר ניילון מאשר דגים", אמר חביב אל-חאבר, מומחה לפסולת ימית שעובד בקניה מטעם ארגון התוכנית הסביבתית של האו"ם (UNEP). לדבריו, לשקיות לוקח בין 500 ל-1,000 שנים להתפרק, והן מוצאות את דרכן גם לקיבתם של בני האדם באמצעות אכילת דגים או בעלי חיים אחרים שבלעו חלקי שקיות ניילון.

"בשנת 2050 יהיה בים יותר ניילון מאשר דגים" ()
"בשנת 2050 יהיה בים יותר ניילון מאשר דגים"
 

בתי מטבחיים בניירובי, למשל, נאלצים באופן קבוע להסיר שקיות ניילון מקיבתן של פרות שמיועדות לתעשיית הבשר. לעתים מדובר על כ-20 שקיות שמוסרות מקיבה של פרה בודדת. "זה משהו שלא חווינו לפני 10 שנים, אבל כעת אנחנו נתקלים בזה על בסיס יומי", הוסיף הווטרינר המחוזי מבוטי קיניאנג'וי.

 

 

החוק החדש בקניה מאפשר למשטרה לעכב כל אדם שנושא שקית ניילון – גם תיירים. עם זאת, השרה להגנת הסביבה ג'ודי ווקהונגו אמרה לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי האכיפה הראשונית תתמקד ביצרני שקיות ניילון ובבתי עסק שימכרו או יחלקו אותן. "האנשים הפשוטים לא ייפגעו", הדגישה. בתוך כך, פורטל חדשות התיירות eTN דיווח כי סוכנויות נסיעות ברחבי העולם החלו להזהיר מטיילים מפני הגעה עם שקיות ניילון לקניה או נשיאה של שקיות ברחוב.

המשטרה בקניה תוכל לעכב אפילו תיירים בשל החזקת שקיות ניילון ()
המשטרה בקניה תוכל לעכב אפילו תיירים בשל החזקת שקיות ניילון
  

בעשר השנים האחרונות, ניסתה קניה להעביר חוק דומה ללא הצלחה כבר פעמיים. קניה היא אחת מיצואניות שקיות הניילון הגדולות ביותר באפריקה, והתאחדות התעשיינים הקנייתית צופה כי החוק יביא לפיטוריהם של כ-60 אלף עובדים ולסגירתם של 176 מפעלים.

הצעד יגרום לפיטורים של עשרות אלפי עובדים במדינה
הצעד יגרום לפיטורים של עשרות אלפי עובדים במדינה
 

עם זאת, אחת הסיבות להתעקשות של ממשלת קניה על החוק נובעת גם ממניעים תיירותיים – ענף משמעותי במיוחד עבור הכלכלה הקנייתית. אתר החדשות "AllAfrica" דיווח כי בשנה שעברה אספו אנשי הפארק הלאומי אגם נאקורו 24 טון של שקיות ניילון ממימי האגם, שמשמש מקור שתייה חיוני לבעלי חיים רבים ובהם זברות, תאואים, חזירי יבלות וקרנפים בסכנת הכחדה.

בלי שקיות ניילון: חוק הוגן או מוגזם? ()
בלי שקיות ניילון: חוק הוגן או מוגזם?
 

על פי הדיווח, כמות השקיות הגדולה באגם אילצה את אוכלוסיית הפלמינגו המפורסמת שלו, שמנתה כמיליון פרטים, לנדוד לאגמים אחרים – מה שהביא לפגיעה אנושה בתיירות אל הפארק. הארון סאנג, סגן מנהל הפארק, אמר כי "כמות פסולת הניילון העצומה מוציאה שם רע למאמצי שימור הטבע במדינה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם החוק הנוקשה בקניה ובמדינות נוספות על שקיות ניילון צריך להיות מחוקק גם בישראל?
מומלצים