שתף קטע נבחר

עשור להשמדת הכור הסורי: "נמנע מזרח תיכון שאף אחד לא היה רוצה לחיות בו"

תקיפת המתקן הגרעיני - שנבנה בסיוע צפון קוריאה - מיוחסת לישראל. ראש אמ"ן ב-2007, האלוף (מיל') עמוס ידלין, אמר בראיון לאולפן ynet: "היו מנהיגים שידעו להחליט. אלמלא אותה התקיפה ייתכן שהנשק שיוצר שם היה מגיע לידי חיזבאללה או דאעש"

 

 

מחר ימלאו עשר שנים חלפו להשמדת הכור הגרעיני בסוריה – פעולה שעל פי כל הפרסומים בנושא, בהם של הנשיא האמריקני לשעבר ג'ורג' בוש, ביצעה ישראל. ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, האלוף (מיל') עמוס ידלין, היה אז ראש אגף המודיעין בצה"ל. בריאיון הבוקר (יום ג') בנושא באולפן ynet הוא סירב להתייחס ישירות לזהות המדינה התוקפת, אך אמר: "העובדה שמדינת ישראל ידעה ב-1981 לקחת החלטה ולהרוס את הכור הגרעיני של סדאם חוסיין בעיראק, ועל פי מקורות זרים גם כור סורי שהתקבל מצפון קוריאה, מראה שהיו מנהיגים שידעו לקחת את ההחלטה".

 

- כשמבצעים תקיפה כזאת כמו בסוריה, בנות הברית של המדינה התוקפת נמצאות בתמונה?

"על פי ספרים שקראתי מזיכרונותיהם של הנשיא דאז בוש ומזכירת המדינה קונדוליזה רייס, האמריקאים היו בסוד העניינים. הייתה התלבטות בין ישראל לארה"ב: האם האסטרטגיה הנכונה היא דיפלומטית? כלומר ללכת למועצת הביטחון ולהטיל סנקציות, שזאת הייתה פחות או יותר ההצעה האמריקנית? או הבנה שהייתה במקומות אחרים, שהדרך היחידה הנכונה היא לנצל את העובדה שמי שבונים את הכור הזה לא יודעים שהוא התגלה, ולסיים את הפרויקט בדרך אחרת".

 

- התקיפה הזאת שינתה את תמונת המצב באזור? מה היה קורה אלמלא התקיפה הזאת?

"סוריה של אחרי חמש שנים, שזה בערך הזמן שלוקח לפרויקט גרעיני, נמצאת באמצע מלחמת אזרחים. ועכשיו יש בידי אסד יכולות גרעיניות, והוא שליט אכזרי שלא מהסס להרוג בנשק כימי מאות ואלפי אנשים מהעם שלו, אז בוודאי אין לו שום עכבות מול מדינת ישראל. ואנחנו יודעים שכל נשק אצל אסד עובר בסופו של דבר לידי חיזבאללה. או שיכול להיות שאותו כור גרעיני צפון קוריאני על גדות הפרת נמצא בשנים 2014/5 בידי דאעש. זה היה מזרח תיכון אחר לגמרי. מזרח תיכון שאף אחד מאיתנו לא היה רוצה לחיות בו".

 (צילום: ISIS Online) (צילום: ISIS Online)
(צילום: ISIS Online)

 (צילום: ISIS Online) (צילום: ISIS Online)
(צילום: ISIS Online)

חלק מהכור שהותקף בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
חלק מהכור שהותקף בסוריה(צילום: AP)

ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארכיון(צילום: EPA)

- האם המשולש הזה - פיונגיאנג, דמשק, טהרן - עדיין קיים ? האם הצפון קוריאנים עדיין מסייעים בימים אלה למשטר הסורי?

"אני אוסיף למשולש הזה לא את רוסיה, אבל מדענים רוסים או ידע רוסי שזולג למדינות האלה. זה בהחלט נושא שהמודיעין הישראלי מסתכל עליו כל הזמן. כי זה התחיל בטילים ועבר לשיתוף פעולה גרעיני. נשק רוסי מגיע היום בכסף איראני דרך סוריה לחיזבאללה. גם מערכות הגנה אווירית מתקדמות. אנחנו צריכים להיות ערניים במודיעין לשיתוף הפעולה בין כל הערוצים האלה כי בסוף הם מתרכזים ליכולת שלמדינת ישראל צריכה לשקול אם לתת לה להתפתח או שהיא צריכה לעשות מהלך מונע.

 

- צה"ל מקיים תרגיל ענק בצפון. אומרים לנו שזה מתוכנן אבל קשה להתעלם מהמציאות האזורית.

"ב-2006 צה"ל הגיע לא מתורגל למלחמת לבנון השנייה. הוא לא עשה תרגילים גדולים והיה עסוק באינתיפאדה בשטחים. זה לא מצב נכון".

 

- עלינו להסיק שמדובר בהערכה צה"לית שאומרת שאם העניינים בסוריה יירגעו, היעד הבא של הסורים וחיזבאללה זה אנחנו?

"החדשות הטובות הן שהסורים אחרי שש שנים של מלחמת אזרחים. הצבא שלהם לא נמצא באותו מצב שהיה לפני. הציוד נהרס והטילים שהיו מיועדים אלינו נורו על האופוזיציה. מצד שני יש את חיזבאללה, ארגון שבנה את עצמו בזכות הסורים והאיראנים עם נשק מתקדם רוסי והוא היום האיום הקונבנציונאלי המשמעותי ביותר על מדינת ישראל. האם צה"ל ינצח אותו? בוודאי. אבל אנחנו גם צריכים לדאוג שזה יהיה בפרק זמן סביר. לא ב-50 יום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ISIS Online
"לסיים את הפרויקט בדרך אחרת"
צילום: ISIS Online
מומלצים